1. Avaleht
  2. Sport
  3. OLÜMPIA! Rios esindab Eestit viis parasportlast
OLÜMPIA! Rios esindab Eestit viis parasportlast

OLÜMPIA! Rios esindab Eestit viis parasportlast

paraolympia_pressikonverents_foto_raul_mee-0383Eesti paraolümpiakoondisesse pääsesid kergejõustiklased Sirly Tiik ja Egert Jõesaar ning ujujad Brenda Tilk, Elisabeth Egel ja Kardo Ploomipuu.

Eesti Paraolümpiakomitee täitevkomitee liikme Are Elleri sõnul on seitsmendat korda paraolümpia mängudeks valmistuv Eesti koondis oma parimas vormis ning medalilootus on olemas. “Oleme omalt poolt koondislasi maksimaalselt aidanud ning ettevalmistamiseks vajalikud tingimused olid parasportlastele täies ulatuses loodud ning rahaliselt kaetud,” kinnitas Eller.

Eesti üks suurimaid medalilootuseid on ujuja Kardo Ploomipuu, kes hetkel kannab Euroopa meistri tiitlit ning viimastel maailmameistrivõistlustel saavutas neljanda koha. Üks paraolümpiamängude medal on Kardol juba olemas – 2008. aastal Pekingis võitis ta 100 meetri seliliujumises pronksi. Kardo on kaheksa viimast aastat tunnistatud Eesti parimaks parasportlaseks. Ujumistreeninguid alustas Ploomipuu 2002. aastal treener Õnne Pollisinski juhendamisel.

Rio de Janeirosse lähevad Eestit esindama veel kaks Pollisinski kasvandikku: Brenda Tilk, kes on täitnud paraolümpiamängude normi kolmel distantsil ning asub hetkel maailma edetabelis 8.-13. kohal ning Elisabeth Egel, kes võitis 2014. aastal Euroopa meistrivõistlustel ühe hõbeda ja ühe pronksi.

Eesti kergejõustikku esindavad Rio mängudel kuulitõukaja Sirly Tiik ja kettaheitja Egert Jõesaar. Sirly võitis 2000. aastal Sydney paraolümpiamängudel maailmarekordiga kulla odaviskes ning pronksi kõrgushüppes ja kuulitõukes. 2012. aasta Londoni mängudel saavutas ta kuulitõukes viienda koha. Alates 2004. aastast treenib Sirly Liivi Rünki käe all.

Kettaheitja Egert Jõesaar läheb aga oma esimestele paraolümpiamängudele ning hetkel asub ta maailma edetabeli kümnendal kohal. Egerti treenerid on Priidu Niit ja Mart Olman.

“Kergejõustik ja ujumine on kõige tugevamad alad Eesti paraolümpiaspordis ning šansid jõuda tippude sekka on meie koondisel väga head. Paraolümpialiikumine on muutunud kogu maailmas väga tõsiseks ja professionaalseks. See, et viis meie sportlast on paraolümpiamängudele pääsenud, on väga tugev professionaalne saavutus. Paraolümpiasport on samuti tippsport!” ütles paraolümpiakoondise pressikonverentsil Eesti Paraolümpiakomitee president Urmas Paet.

“Meie paraolümpiasportlased on suureks eeskujuks väga paljudele noortele innustamaks neid spordiga tegelema. Tahan tänada meie paraolümpiasportlaste treenereid ja perekondi – nii kaugele jõudmine nõuab väga suurt pingutust ja tööd. Olen kindel, et Eesti on paraolümpial väga väärikalt esindatud,” lisas sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna.

Eelmise aasta lõpus sõlmis Eesti Paraolümpiakomitee suurtoetaja Olympic Entertainment Group AS-iga sponsorluslepingu, mille kohaselt toetab ettevõte erivajadustega sportlaste treenereid Rio paraolümpiamängudeks valmistumisel. Olympic Entertainment Group asus toetama erivajadustega sportlaste treenereid 2014. aastal ning sai Eesti Paraolümpiakomitee treeneriteprogrammi peasponsoriks, kelle toel finantseeritakse programmi kuuluvate treenerite töötasu.

Paraolümpiakoondise pressikonverents toimus Olümpia hotellis asuvas OlyBeti spordibaaris, kuhu on juba paigaldatud tulevaste Rio olümpiamedalite näituse tarbeks vitriinkapp. Hetkel asuvad kapi riiulitel vaid nimesildid: “kuld”, “hõbe” ja “pronks”, aga loodetakse, et sügisel lisanduvad siltide kõrvale ka Eesti paraolümpiakoondislaste uhked medalid.

Head Uudised GoodNews