1. Avaleht
  2. Sport
  3. Nutiabilised aitavad valmistuda 5, 10 ja 21 kilomeetri jooksuks
Nutiabilised aitavad valmistuda 5, 10 ja 21 kilomeetri jooksuks

Nutiabilised aitavad valmistuda 5, 10 ja 21 kilomeetri jooksuks

Jooksutreeningute puhul on väga oluline järgida treeningkava, seda eriti algajatel, kes kavatsevad sel hooajal jooksmisega algust teha.

Sobimatu treeningplaan ei too soovitud tulemust ja võib isegi põhjustada terviseprobleeme ja vigastusi. Treeningu intensiivsus ja treenimissagedus on erineva tasemega sportlaste puhul erinev, sest koormus ei tohiks arengut silmas pidades olla liiga väike ega liiga suur. Tänapäeval aitavad treeninguid planeerida mitmesugused mobiilirakendused, mis töötavad välja kasutaja terviseandmetel ja kogemustel põhineva personaalse kava. Üks rakendustest on näiteks Garmin Connect koos funktsiooniga Garmin Coach, mis töötab välja individuaalsed treeningplaanid 5, 10 ja 21 jooksukilomeetri või poolmaratoni läbimiseks.

Rakenduse jooksuplaanid koostab professionaalne treener, kuid nutitehnoloogia kohandab need kasutajale sobivaks, lähtudes tema jooksuvõimekusest, treeningute regulaarsusest ja üldisest terviseseisundist. Treeningkava kohandub automaatselt ja plaani järgimise käigus, arvestades edusammudega ja pakkudes nõuandeid üldise ettevalmistuse ja toitumise kohta. Kui peate kinni väljatöötatud plaanist ja järgite juhiseid, saavutate eesmärgi ja suudate valitud distantsi joostes läbida.

Algajatele on kõige sobivam treeningplaan 5 kilomeetri jooks. See on lühim rakenduses pakutav distants, treeningkava kestusega 6-20 nädalat. Kavas kombineeritakse suhteliselt kergeid sörke pikemate vastupidavust treenivate jooksudega ja mäkketõusudega.

Omamoodi vaheetapp on treeningkava 10 kilomeetri läbimiseks. Selle valivad tavaliselt jooksjad, kellel juba on mingi tausta- ja jooksukogemus, kuid vahel ka väljakutseid ihkavad algajad. Treeningkava kestab 10–21 nädalat ja sisaldab keerukamaid, üldist vastupidavust ja kiirust arendavaid jooksutreeninguid. See kava hõlmab näiteks ka sammusagedustreeninguid, palju kasulikku teavet ja soovitusi jooksja füüsilise vormi parandamiseks.

Poolmaratoni jooksmise treeningkava sobib kõige paremini edasijõudnutele, kellel on juba põhjalikud eelteadmised. See on spetsiaalselt välja töötatud, et treenida pikemateks ja nõudlikumateks jooksudistantsideks. Kava kestab 12–26 nädalat ja hõlmab harjutusi, mis nõuavad pikemate vahemaade läbimist.

Oma plaani valimisel peate esmalt hindama, kui pikk on teie nädalas läbitav jooksudistants. Oluline on liikuda eesmärgiks seatud vahemaa suunas sammhaaval. Treenimisel on tähtis aru saada peamisest motivatsioonist – kas soovite läbida kindla vahemaa teatud kindla ajaga või soovite lihtsalt suuta selle vahemaa järjest läbi joosta.

Rakendus võimaldab valida kolme professionaalse jooksutreeneri vahel: Greg McMillan, Amy Parkerson-Mitchell ja Jeff Galloway.

Head Uudised GoodNews