1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. NÕUANNE I Kuidas valida naiste jalgratast?
NÕUANNE I Kuidas valida naiste jalgratast?

NÕUANNE I Kuidas valida naiste jalgratast?

Rattasõit on suurepärane spordiala, transpordivahend ja ajaviide igas vanuses inimestele. Hästi valitud ratas on hea kaaslane paljudeks aastateks, kuid sobiva jalgratta leidmine ei ole alati kerge.

Kuigi turul on saadaval ka universaalsed rattad, on naiste jalgratas hea valik neile, kes otsivad ratast, mis nende kehaga optimaalsemalt sobib. Järgnevalt toome välja nii peamised rattasõidu kasutegurid kui ka nõuanded, millest oma valikut tehes lähtuda.

Miks harrastada rattasõitu?

Rattasõit toetab füüsilist ja vaimset tervist 

Füüsiline aktiivsus on hea tervise, enesetunde ja vormi aluseks ning jalgrattasõit on suurepärane tegevus selle tagamiseks. Rattaga sõitmine mõjub hästi südamele, vereringele ja kopsudele ning treenib suuri alakeha lihaseid. Võrreldes teiste spordialadega ei koorma see liigeseid ning sobib seega hästi ka vanematele inimestele ja neile, kes on suures ülekaalus.

Regulaarne füüsiline tegevus maandab stressi ja ärevust – lisades sellele veel õues olemise elemendi, saab selgeks, miks on rattasõit suurepärane meeleolu tõstja. Aeroobse treeningu mõjul jõuab ajusse rohkem hapnikku ja toitaineid, toetades sellega uute ajurakkude loomist ja kognitiivseid funktsioone.

Jalgrattasõit pakub mitmekesisust 

Rattasõit on mitmekülge, rahuldades erinevaid eelistusi ja vajadusi. See sobib hästi nii üksi peale pikka tööpäeva pea tuulutamiseks kui ka lõbusaks ühistegevuseks kogu perele. Samuti pakub see suurt variatiivsust treeningu intensiivsuses, kuna sa saad ise sõidu pikkust ja intensiivsust vastavalt oma võimetele ja vajadustele reguleerida. Viimaks, valikus on erinevaid rattatüüpe, mis on mõeldud peamiselt kas maanteedel, linnas või erinevatel maastikel liiklemiseks. Rattasõit pakub suurepärast võimalust uute kohtade avastamiseks.

Jalgratas on keskkonnasõbralik transpordivahend 

Jalgratas pakub loodussõbralikku alternatiivi autole ja ühistranspordile. Rattasõitu on imelihtne oma igapäevasesse rutiini lisada, kasutades seda transpordivahendina näiteks poodi või tööle minemiseks. Teiste sõiduvahenditega võrreldes on see odavam ja tervislikum ning lahendab ka ummikutes ootamise ja parklakoha otsimise mure.

Foto: Unsplash.com

Millele tuleks naiste jalgratast valides mõelda?

Erinevad rattatüübid: linna-, maastiku-, maantee- ja hübriidrattad 

Ratast valides tuleks esmalt valida selle tüüp, lähtudes sellest, mis eesmärgil ratast kasutama hakkad.

Ratas transpordivahendina

Kui otsid ratast, mis oleks eelkõige transpordivahend, võiksid mõelda kas linna- või hübriidrattale. Linnarattal on tüüpiliselt 1-7 käiku, see on kaalult raskem, kuid selle lai sadul ja püstine istumisasend teevad tänavatel rahulikus tempos liikumise väga mugavaks.

Kui sa soovid sõita nii linnas kui ka metsas või maanteel, võiksid kaaluda hübriidratast, millel on tavaliselt rohkem käike, kergem raam ja pehmendavad amortisaatorid. Hübriidratas sobib ka kergemateks treeninguteks.

Ratas treeningvahendina

Maantee- ja maastikurattad sobivad eelkõige neile, kes harrastavad rattasõitu treening- või võistluseesmärgil. Maanteeratas on kerge raamiga, siledate ja peenikeste rehvidega ning võimaldab pikki maid suurel kiirusel ja aerodünaamilises asendis sõita. Maastikuratas sobib laiade ja mustriliste rehvidega hästi metsateele, krossirajale ja pehmele, kivisele või vahelduva maastikuga teele.

Jalgratas peaks sinu kehaga hästi sobima

Kui sobivaim jalgrattatüüp on valitud, saad keskenduda sellistele detailidele nagu käikude arv, ratta kaal, raami suurus, sõitja minimaalne ja maksimaalne pikkus ning kaal. Vigastuste vältimiseks ja maksimaalselt mugavaks sõiduks vali kindlasti õige suurusega ja oma kehale sobiv ratas. Kui ostad ratast e-poest ning ei saa proovisõitu teha, võta kindlasti appi mõõdulint ja tutvu põhjalikult tootja kirjeldustega.

Kokkuvõte 

Jalgrattaga sõitmine on mitmekülgne, keskkonnasõbralik ja nii füüsilist kui ka vaimset tervist turgutav tegevus, mis sobib nii ajaveetmiseks, intensiivseks treeninguks kui ka igapäevaseks transpordivahendiks. Ratast valides tuleks lähtuda eelkõige selle kasutamise eesmärkidest ning seejärel teha kindlaks, et ratta mõõdud sobivad selle kasutajaga.

Leia endale uus naiste jalgratas 1a.ee e-poest, kus on valikus ka tõukerattad, tasakaaluliikurid, jalgrataste lisatarvikud ja varuosad ning palju muud. Tutvu valikuga juba täna!

Head Uudised GoodNews