1. Avaleht
  2. Sport
  3. MIKS MA TANTSIN? Tulihingelise tantsija ema: JJ-Street on võitnud minu täieliku usalduse
MIKS MA TANTSIN? Tulihingelise tantsija ema: JJ-Street on võitnud minu täieliku usalduse

MIKS MA TANTSIN? Tulihingelise tantsija ema: JJ-Street on võitnud minu täieliku usalduse

Artiklite sarjas “Miks ma tantsin?” räägivad oma tantsutee avastamisest JJ-Street tantsukooli õpilased ja treenerid. Täna jagab heade uudiste portaali lugejatele enda kogemusi aga hoopis ühe tulihingelise tantsija ema.

Jürist pärit 13-aastane Annika Märtin on noor tantsija, kes mängis möödunud aastal üht kõrvalosatäitjat tantsulavastuses “Streetshow: kadunud põlvkond” ning on JJ-Streeti tantsukooli igal sündmusel alati säravate silmade ja hea tujuga kohal. Annika avastas tänavatantsu neli aastat tagasi Jüris, nüüd käib aga trennis JJ-Street Tallinna stuudios. Annika suured toetajad on tema vanemad, kes rõõmuga tütre tantsutee arengut kõrvalt jälgivad.

Kes tahab, see jõuab

Annika ema Regina Märtini sõnul oli huvi tantsimise vastu tütrel ammu olemas, kuid teda saatis ebaõnn. “Kõik rühmad, kuhu Annika sattus, läksid laiali või jäid komplekteerimata. Tema tantsutee jäi pidevalt pooleli,” meenutas Regina Märtin. 2016. aasta ühel kevadisel päeval kutsus naabritüdruk Annikat kaasa hiphopitrenni, mis toimus Jüri gümnaasiumis. Mõne kuu pärast algas koolivaheaeg ja naabritüdruk tantsutrenniga ei jätkanud, Annika aga otsustas seda teha. Lisaks tantsimisele tegeleb ta veel kergejõustikuga ja mängib flööti.

“Kui mina seda kõike kõrvalt vaatan, siis tuleb Annikale au ja kiitust anda, et ta aina teeb ja teeb. Talle nii väga meeldib tantsutrenn ning ta teeb kõik ise ega palu minul ennast isegi kuhugi sõidutada,” rääkis ema Regina.

Päris alguses polnud ta tütre huvist tänavatantsu vastu vaimustatud. “Mulle tundus see kuidagi ameerikapärane mudel ja veidi võõras. Tänaseks on kogemused küll ainult positiivsed,” kinnitas Regina Märtin. Nüüd käivad vanemad tütre esinemisi igal võimalusel vaatamas ja küsivad kodus näha tantsuvideosid.

Üheks suurimaks murdepunktiks tütre tantsuteel on Regina sõnul olnud võimalus osaleda tantsulavastusel “Kadunud põlvkond”, mille jaoks tuli teha väga palju proove. “Ma olen ise ka tantsuga tegelenud ja suures kollektiivis esinenud. Mäletan, kuidas Linnahalli lavale pääsemiseks tuli tohutult harjutada. See teeb ainult head, kui noor inimene on suure meeskonnaga ühisesse protsessi kaasatud,” selgitas Regina Märtin. Tema sõnul on tütar muutunud nii vastutustundlikuks, et puudumine trennist ei tule kõne alla ning tantsukaaslastest räägib ta kui oma teisest perekonnast.

See teeb ainult head, kui noor inimene on suure meeskonnaga ühisesse protsessi kaasatud.

Lavalt edasi laagrisse

Annika ise ütleb, et armastab tantsimist, sest see muudab ta enesekindlaks ning ta tunneb ennast tantsides täiesti vabana.”See teeb mind rõõmsaks ning ma saan olla mina ise,” ütles Annika Märtin. Ta sai lavastuselt tõelise eduelamuse. Sealt edasi tekkis huvi laagrite vastu.

Regina Märtini sõnul on JJ-Streeti tantsukooli laagrid põnevad ja hubased. “Liipa talu, kus laagrid toimuvad, on minu arvates suurepärane valik. Seal on erinevad majutusvõimalused, toitlustus, see koht ise on hubane, suvel saab seal ujuda ja tegevusi jagub üldse väga erinevaid,” selgitas Regina Märtin.

Tants annab tema arvates noorele inimesele palju erinevaid oskusi juurde. “See treenib kõiki lihasgruppe. JJ-Streeti tantsukoolis vaadatakse pilti laiemalt ja lisaks toimuvad üldfüüsilise ettevalmistuse trennid, seega arenevad kehalised võimed igas suunas,” selgitas Regin Märtin. “Laval olemine annab noorele inimesele juurde eneseusku,” lisas ta.

Annika Märtini sõnul on JJ-Streeti tantsukool toonud tema ellu inimesed, kellega on alati hea koos olla ja kellega ta tunneb ennast turvaliselt. “Ja minu jaoks on veel nii oluline, et saan õppida päris originaalset tänavatantsu ja omandada selle kohta õiget infot,” lisas ta.

Tähtis on koostöö treeneriga

Treeneri ja lapsevanema koostöö on Regina Märtini sõnul väga tähtis ning JJ-Streeti tantsukooli usaldab ta oma tütre rahuliku südamega. “See on väga usaldusväärne tantsukool ja ma lasen tal rõõmuga trennis käia ega muretse. Siiani on treeneritelt tulnud selgitused olnud põhjalikud ja täpsed, millest minu jaoks on piisanud,” rääkis Regina Märtin.

Lapsevanematele soovitab Regina Märtin kodus rohkem koos lastega treeningutest rääkida, neid iga hinnaga toetada ja leida võimalusi, kuidas noor inimene saaks võimalikult palju edasi areneda. “Kui on näha, et laps teeb midagi hingega, siis tuleks vanematel teda julgustada ja võimalikult palju eesmärkidele kaasa aidata,” kinnitas Regina Märtin.

Annika vanemad andsid tütrele võimaluse oma oskusi näidata juba väikesest saati. “Me lasime tal oma tantsudega ja flöödi mängimisega alati külalistele esineda. Ta tegi seda õhinaga ja kõik teadsid, et meie juures saab alati nautida nii-öelda kultuuriprogrammi,” meenutas Regina Märtin. Ta lisas, et kui peres tegelevad lapsed esinemist võimaldavate aladega, siis tuleb seda poolt ka rohkem välja tuua, et vähendada lavahirmu.

Tänaseks võib öelda, et Annika enam lavale minna ei karda. Ta teenis 2019. aasta suvel oma esimese võidu, kui saavutas Camp of Hip-Hop Championshipsi tantsuvõistlusel kategoorias hip-hop kids esikoha. Möödunud suvel saavutas ta samal võistlusel teise koha.

Annika Märtini treeneri, Tauri Vosmani kommentaar:

Mina hakkasin Annikat juhendama alates 2020. aasta sügisest, kuid Annika oli mulle juba varem tuttav, sest on pärit minuga samast kohast, Jürist. Annika on füüsiliselt tugev tantsija ja tal on väga palju energiat. Oma iseloomult on Annika meeletult positiivne ja rõõmus õpilane, kes tuleb kõigi ideedega kaasa ning on alati kohal. Lapsevanema ja treeneri koostöö on meeletult oluline. Nii, nagu lapsevanemal on oluline teada, kuidas lapsel koolis läheb, siis on sama tähtis teada, kuidas lapsel trennis läheb.

Head Uudised GoodNews