1. Avaleht
  2. Sport
  3. MIKS MA TANTSIN? Kreete Uustalu: tants on minu jaoks võimalus õppida iseennast paremini tundma
MIKS MA TANTSIN? Kreete Uustalu: tants on minu jaoks võimalus õppida iseennast paremini tundma

MIKS MA TANTSIN? Kreete Uustalu: tants on minu jaoks võimalus õppida iseennast paremini tundma

Artiklite seerias “Miks ma tantsin?” räägivad oma tantsutee avastamisest JJ-Street tantsukooli õpilased ja treenerid. Täna räägib heade uudiste portaalile oma loo 25-aastane Kreete Uustalu, kes on tantsinud alates 6. eluaastast ja JJ-Street tantsukoolis alustas ta 2008. aastal. Praegu annab Kreete trenne Tallinnas, Tartus, Viljandis ja Võhmas. Tal on endal olnud JJ-Street tantsukoolis mitu treenerit, kes on kõik tema arengule andnud oma panuse ja õpetanud talle just seda, mida parajasjagu teatud eluetappides vaja on läinud. Enim on ta tänulik Joel Juhtile, kes on tema sõnul üdini aus ja otsekohene ning see on ka põhjus, miks ta tema antud õpetusi väga väärtustab. Praegu treenivad teda Joel Juht ja Lõuna-Eesti peatreener Mari Venski.

Tulihingeline fänn juba esimesest trennist

Kreete ise ei otsustanudki tegelikult tantsuga tegelema hakata ning võistlustantsugruppi panid ta tema vanemad, et tal oleks pärast kooli millegi arendavaga tegeleda.

Võistlustantsuga alustas ta 6-aastaselt klubis Stiil ja tantsis ka Kreedo Dance klubis. “Käisin isegi mõnel võistlusel nende paari aasta jooksul, aga kuna minu paariline kolis ära ja jäin ilma partnerita, otsustasin kooli show-tantsurühmaga liituda. Vahepeal olin saanud ehk juba 9-10 aastaseks. Olles mõned aastad show-tantsu viljelenud, tekkis sügavam huvi tantsu vastu üldisemalt. Käisin IDO võistlustel, kus nägin hiphopi kategooriat. Siis kuulsin ka JJ-Street tantsukoolist ning teadsin, et pean sinna minema. Mulle meeldis tantsijate urbanistlik riietusstiil, hiphop muusika ja tants oli lihtsalt nii äge! 2008. aastal läksingi koos kahe sõbrannaga JJ-Street trenni ja sellest ajast alates olen olnud tulihingeline fänn,” meenutab ta.

JJ-Street tantsukool on Kreete jaoks ainuõige valik, kuna ta näeb, et kogu selle aja vältel, mis ta on seal olnud, on toimunud pidev areng ja kasv ning organisatsiooni veavad eest inimesed, kes teevad asja hingega ja hoolivad siiralt oma inimestest. “JJ-Street tantsukool seisab ühiste väärtuste eest, mis on minu jaoks samamoodi olulised ning tänu nendele väärtustele on meil koos ägedad inimesed, kes hoiavad kokku ja ei anna alla!” ütleb ta.

JJ-Street tantsukool seisab ühiste väärtuste eest, mis on minu jaoks samamoodi olulised ning tänu nendele väärtustele on meil koos ägedad inimesed, kes hoiavad kokku ja ei anna alla!

Tantsu sees kasvanud

Kreete ütleb, et ta arvab, et tants mitte ei muutnud teda, kuna ta alustas nii noorelt, vaid pigem vormis teda selliseks, nagu ta täna on, kuna ta kasvas selle sees ja see, mida tants on talle andnud, on olnud osa tema story’st. Juurde on andnud kindlasti selliseid oskuseid ja teadmisi, mida ta kodust ei ole saanud.

Kõige tänulikum on ta selle eest, et tantsimisega on ta leidnud endale eluks tõelised sõbrad, kes on teda aidanud kõige raskematel aegadel ja kellega on vastastikune positiivsus ja tahe koos pidevalt midagi enamat elult tahta. “Ka sõbrad, kes enam ei tantsi, on mulle siiamaani väga lähedased ja olulised,” räägib ta.

Tantsult on ta enda sõnul saanud ka terve ellusuhtumise, soovi näha asjades suurt pilti ja visiooni ning enesekindluse, et ta suudab alati kõigega hakkama saada ja iga sooritusega ennast ületada. “Olen saanud osaleda projektides, milleni üksi ma ei oleks jõudnud. Nüüd aitan ka ise erinevate sündmuste ja projektide korraldamisega kaasa. Tegelikult on neid oskuseid ja teadmisi liiga palju, et neid kõiki loetleda,” märgib ta.

Noorte õpetamise kirg

Tants Kreete jaoks tema elustiil, lahutamatu osa igapäevast. “Kõik, mida ma teen, ehitub just tantsu ümber. Tants on minu jaoks võimalus õppida iseennast paremini tundma ning enda tundeid teistele väljendama. Kuna olin nooremas eas pigem tagasihoidlik suhtleja ja minu suurimaks hirmuks enne treeneriks saamist oli avalik esinemine, siis võin öelda, et tants on aidanud mul end paremini avada. Vahel tunnen, et väljendan end tantsus isegi paremini ja julgemini kui sõnades. Tänu tantsule olen leidnud ka teise suure kire, milleks on õpetamine ja noorte suunamine/kasvatamine. Tänu JJ-Street tantsukoolile tunnen ennast selles rollis väga hästi, kuna mind valmistati selleks hästi ette. Noorte õpetamise juures on minu jaoks kõige suurem südamerõõm, kui näen õpilast kasvamas ja arenemas,” räägib ta.

Tants on minu jaoks võimalus õppida iseennast paremini tundma ning enda tundeid teistele väljendama.

Kreete 4 põhjust tantsuga tegeleda:

  • Tantsimine annab võimaluse end väljendada teistmoodi kui sõnadega
  • Tantsimine vallandab õnnehormoone ja hoiab nii meele kui keha õnnelikuna
  • Tantsuga käib kaasas palju lisaboonuseid (näiteks uued sõbrad, võistlused ja võistlusärevus, reisimine, erinevad põnevad projektid jne)
  • Tantsimisega paraneb rütmitaju ja koordinatsioon, mälu ja võhm
Head Uudised GoodNews