1. Avaleht
  2. Sport
  3. Markko Moisar: trenn teeb enesekindlaks ja kasvatab iseloomu tugevaks
Markko Moisar: trenn teeb enesekindlaks ja kasvatab iseloomu tugevaks

Markko Moisar: trenn teeb enesekindlaks ja kasvatab iseloomu tugevaks

Markko MoisarNädalavahetusel toimusid Tondiraba spordikeskuses Eesti lahtised võitlusspordi mängud, kus esines edukalt ka seni 37. matšil osalenud ja 27 võitu omav Markko Moisar.

7. veebruari õhtul kell 20.00 toimus avaprogramm Baltfight Pro spordiüritusena, kus selgusid Eesti Võitlusspordi Ühenduse parimad sportlased 2014. aasta arvestuses, nende seas jättis võidu koju ka Moisar.

Markko Moisar, õnnitlen GoodNews’i toimetuse poolt võiduka osalemise puhul laupäeval toimunud Baltfight Pro võistlusel, kus astusid selle hooaja esimeses K-1 reeglitega matšis vastu kümme aastat vanemale Šveitsist pärit Zenja Jeltonile! Millal saite teada, et kohtute Jeltoniga ja kuivõrd õnnestus spetsiaalselt võistlustaktikat rivaalile kohandada?

Tänan! Sain vastase kohta infot umbes kuu enne matši toimumist. Otsest taktikat paika ei pannud, aga vaatan enamasti juba aktsiooni käigus, kuidas kõige parem oleks rünnata.

Markko Moisar2
Foto: Estonian Academy of Kickboxing

Mida peate Zenja Jeltoni silmapaistvalt tugevamateks külgedeks? Kas pidite arvestama sellegagi, et rivaal on kümme aastat vanem?

Vanus on ka oluline selle ala puhul, sest kogenud vastased ei peagi füüsiliselt tugevad olema, vaid võivad lihtsalt kogemuse pealt väga ohtlikke lööke teha ja seda tegi ka Zenja, rünnates mind ettearvamatult.

Kuidas kulges matš psühholoogilisest vaatevinklist? Pinge järjest tõusis ja püüdsite vastasega ka teineteisest vaimselt tugevamad olla?

Mu vastane oli väga enesekindel ja ei näidanud välja, kui haiget sai. Ta tegi mulle nägu nagu midagi poleks juhtunud, aga ma ei lasknud end sellest häirida ja tegin oma asja edasi.

Millised olid Teie emotsioonid pärast võitu?

Mul oli väga hea meel, et sain jälle eestlastele head matši näidata ja võidutunne on parim!

Kas Zenja Jeltoniga õnnestus pärast võistlust ka vestlelda ning kui jah, siis mis oli vestluse teemaks?

Rääkisin Zenja treeneriga, kes ütles, et Zenjal oli raske minusuguse aktiivse fighter’iga võidelda, sest survestasin lakkamatult ja ei andnud võimalust puhata. Veel mainis, et tal oli juba pärast esimest round’i väga raske jätkata.

Millal üldse algasid ettevalmistused Baltfight Pro võistluseks ja millele selles protsessis kõige rohkem keskendusite?

Tõsised ettevalmistused hakkasid kuu enne võistluse paikapanekut. Peamine protsess oli oma tehnika lihvimine ja sellepärast käisin Hollandis harjutamas.

Kuidas hindate üldist konkurentsi Baltfight Pro võistlusel ja missugused oleksid Teie põgusad kommentaarid Andra Aho ja Rain Kärkineni võidukale osalemisele?

Andra võitlust ma ei näinud, aga Raini oma oli väga huvitav, sest ta on tugev ja jõuline võitleja, kellel on ka väga hea tehnika.

Olete võistelnud 37. matšil ja võitnud neist 27. Kindlasti on kõik võidud olulised, aga kas tooksite mõnda neist ühel või teisel põhjusel eriti esile?

Mulle oli kõige huvitavam aastaid tagasi kohtumine Soomes elava Minh Leega, keda võitsin Keilas kolmandas round’is KO’ga.

Treeniste teatud perioodi Hollandis. Kus ja kelle juhendamisel ning mida tähelepanuväärset juurde õppisite?

Hollandis sain treenida endast palju parematega. Seal treenib ka meile tuntud eestlane Edvin-Eerik Kibus. Kui matšist kuulsin, tahtsin kindlasti just sinna minna, kuna oma inimene oli ees.

Tai poksi harrastab ka Teie vend Mirkko Moisar. Olete loomu poolest pigem sarnased või erinevad?

Pigem oleme sarnased, sest mõlemad ei taha kergelt alla anda.

Millised võistlused järgmisena ees oostavad ja kas eesmärgiks on ikka võit ja ainult võit?

Järgmised võistlused on 14. märtsil Leedus King of Kings’i üritusel ja ainult võit on eesmärk.

Kuidas on Tai poks kujundanud Teie iseloomu ja isiksust?

Trenn teeb enesekindlaks ja kasvatab iseloomu tugevaks, lastes jääda iseendale kindlaks.

Kevin Renno ja Markko MoisarTreener Kevin Renno, kuivõrd tuli Markko Moisari võit šveitslasest vastase üle üllatusena või oli see pigem loogiline seoses tema stabiilse arenguga?

Ma ei kahelnud selles, et Markko võidab. Loomulikult tuli vastasesse suhtuda aukartusega, sest nii suure kogemusega sportlase puhul on kõik võimalik. Aga olin Markko oskustes ja füüsilises vormis kindel!

Missugust nõu andiste Markko Moisarile enne osalemist võitluskunstide alasel võistlusel?

Markko on juba piisavalt kogenud ja tugev sportlane, et enne matši ta erilist julgustust ja nõu ei vaja. Oluline on matši ajal nurgast õigeid juhiseid jagada ja vastase nõrkusi või tugevusi avastada.

Kuidas võib Markko osalemine sellel võistlusel mõjutada tema edasist sportlikku arengut?

Üks selline matš ei mõjuta midagi kardinaalselt. Oluline on järjepidev ja kindel töö kuust kuusse ja aastast aastasse. Peab olema kindel võistlus- ja treeningkalender, millest kinni pidada ja siis toimub ka pidev areng.

Usutles Jaan-Ivo Lukas

[iframe class=”tv3play” src=”https://play.tv3.ee/embed?id=562555″ width=”600″ height=”350″]

Head Uudised GoodNews