1. Avaleht
  2. Sport
  3. Marek Vähi tõi Eestile kulla
Marek Vähi tõi Eestile kulla

Marek Vähi tõi Eestile kulla

Fotod: Pánisz László

Lõuna-Rootsis Helsingborgis toimusid möödunud nädalavahetusel Euroopa meistrivõistlused klassikalise jõutõstmise Masters-klassis, kus Eesti pälvis kuldmedali. Marek Vähi tõi Eestile kulla meeste Masters 1 klassi kehakaalus kuni 120 kilo, ja seda tulemusega 805 kilo.

“Tulla Euroopa meistriks tugevas konkurentsis ja hea tulemusega on väärt saavutus Eesti raskejõustikus. Aga kindlasti ei olnud Marek Vähi tulemus ootamatu, ta oli selleks valmis,” ütles Eesti Jõutõsteliidu president Kaido Leesmann.

Kehakaalus 120+ kilo võistelnud Gert Koovit tegi 702,5 kiloga viienda tulemuse ning Günter Koovit tõstis ennast 645 kiloga samas kaalus seitsmendaks.
Nii Marek Vähi kui ka vennad Gert ja Günter Koovit võistlesid 40–49-aastaste vanusegrupis.

Eesti Jõutõsteliit loodi 1993. aastal. Kuni selle ajani tegutseti sektsioonina Eesti Tõstespordiliidu juures. Oma tegutsemise algusest on Eesti Jõutõsteliit Eesti Olümpiakomitee (EOK) liige. Alates 2006. aastast kuulub jõutõsteliidu alla ka sangpommisektsioon.

Eestis harrastatakse jõutõstmist kõikides maakondades. Aastate vältel on ala suurimad tugipunktid olnud Tallinn, Tartu, Viljandi, Kuressaare, Pärnu, Rakvere, Kunda, Kohtla-Järve, Narva, Märjamaa, Haapsalu ja Võru.

Euroopas juhib jõutõstmist EPF (European Powerlifting Federation), millesse kuulub 33 liikmesriiki. Maailmas aga juhib jõutõstmist IPF (International Powerlifting Federation), mille nimekirjas on 120 liimesriiki. IPF on seejuures ainus rahvusvaheline jõutõstjaid ühendav liit, mida ROK tunnustab.

Head Uudised GoodNews