1. Avaleht
  2. Sport
  3. Maastiku tõukeratas või midagi muud?
Maastiku tõukeratas või midagi muud?

Maastiku tõukeratas või midagi muud?

Tõukerattad on viimaste aastate jooksul saanud väga populaarseks nii laste, noorte, aga ka täiskasvanute seas. Tõukeratas on hea viis, kuidas kiiresti ühest punktist teise saada. Seda eriti, kui saad selle laenutada mõne teenusepakkuja käest. Milline tõukeratas aga soetada omale, kas selleks võiks olla maastiku tõukeratas või midagi muud?

Maastiku tõukeratas vs teised tõukerattad

Kui lähed tõukeratast soetama, põrkad kokku suure valikuga, mis võib lausa silme eest kirjuks võtta. Mida valida, kas maastiku tõukeratas, linna elektriline tõukeratas või hoopiski miskit muud? Alustame sellest, et selgitame lahti, mis on nende vahe. 

Laias laastus erinevad maastiku tõukerattad nendest mudelitest, mis on ennekõike linnatänavatele loodud, oma rataste ja amortide poolest. Üks asi, mida silmas pidada on õhkrehvid. Õhkrehvidega ei tunne sa kõiki teede ebatasasusi ja nendega ei teki pidevat vibratsiooni sõitmisel. Kui sa soovid aga sõita ka erinevatel maastikel, siis lisaks õhkrehvidele on olulised ka amordid, sest need kindlustavad sujuva sõidu ka kõige keerulisemal maastikul. Nendega ei ole off road ainult unistus, vaid reaalsus.

Seega, vali tõukeratas, mis sobib maastikule, kuhu soovid minna. Maastiku tõukeratas on loodud ebatasasele pinnale, aga kui sa otsid endale sellist vahendit, millega vaid väikeseid linnatänavate otsi läbida, ei peaks sa maastiku tõukeratast valima.

Linnatänavatele sobib nö klassikaline tõukeratas. Nende omavaheliseks erinevuseks on maksimaalne sõiduläbivus kui ka aku pidavus. Erinevusi on veelgi, aga need on ühed olulisemad, mida ostu tehes vaadata. Tõukeratas, millega läbitakse vaid 10-30 km päevas, ei pea omama väga suurt erivarustust. Küllaga, kui soovid korraga läbida pikemaid vahemaid, tuleks eelistada sellist mudelit, millel on piisavalt suur aku pidavus, et saaksid korraga sõita pikki vahemaid.

Teised elektrilised sõiduvahendid

Kui elektriline tõukeratas on aina populaarsemaks muutumas, ei jää maha ka teised elektrilised sõiduvahendid. Nagu näiteks elektriline ratas või segway. Viimane ei ole nii suurt populaarsust küll Eestis saavutanud, aga seda sama ei saa öelda rataste kohta. 

Kui sinu arvates ei ole elektriline tõukeratas siiski see üks ja ainus vahend, mida kasutada, võid kaaluda ka teisi sõiduvahendeid. Ratta eeliseks on see, et sellele saab asetada mahuka korvi, kuhu panna kõik enda kotid ja poest ostetud kaubad. Seevastu tõuksi külge on keeruline selliseid asju kinnitada ja kõik, mida soovid kaasas kanda, peaks mahtuma sulle selga.

Nii nagu ka kõigi teiste sõiduvahenditega, tuleb tagada ka populaarsust koguvate elektriliste tõukeratastega sõitmisel ohutus ja turvalisus iseendale kui ka teistele liiklejatele. Olenemata sellest, kas sul on maastiku tõukeratas või mõni teine taoline liiklusvahend, sellega sõites tuleks kanda kiivrit ja järgida kõiki liiklusreegleid. Panusta heasse liikluskultuuri ja sõida turvaliselt!

Head Uudised GoodNews