1. Avaleht
  2. Sport
  3. KUUS KASULIKKU NÕUANNET! Tipprattur Gert Jõeäär jagab rattasõpradele ohutusnõu
KUUS KASULIKKU NÕUANNET! Tipprattur Gert Jõeäär jagab rattasõpradele ohutusnõu

KUUS KASULIKKU NÕUANNET! Tipprattur Gert Jõeäär jagab rattasõpradele ohutusnõu

Gert JõeäärLähenevale Lauri Ausi mälestuseks peetava Maxima Grand Prix rattasõbrapäevale on oodata sadu osalejaid. Selleks, et rahvarohke võistlus kulgeks vigastusteta, jagab soovitusi eelnevaid ühistreeninguid korraldav tipprattur Gert Jõeäär.

Tänavuse 24. juulil toimuva Maxima GP võistlusrada on ohutu rattavõistluse tagamiseks laiendatud ja loodud turvalisemad võimalused kõikidele osalejatele – nii harrastajatele kui ka profisõitjatele. Sellest hoolimata on turvaliseks sõiduks ülioluline iga ratturi vastutustundlik käitumine.

Hoolda ratast

Kui sa ei ole seda veel sel sõiduhooajal teinud, tuleks kindlasti enne suurvõistlust oma ratas hooldusesse viia. Korras ja õlitatud ratas on oluline eeldus, mis aitab tagada turvalist sõitu. Muuhulgas tuleb veenduda, et ratta kummid on heas korras ja piisava rõhuga, et pidurid ja käigud toimivad sujuvalt, ratta kett on õlitatud ja jooksud on korras.

Kiivrita ära ratta selga istu

Ükskõik, kas valmistud võistluseks või kasutad jalgratast igapäevase sõiduvahendina, kiiver peaks olema ka lühema sõidu puhul kohustuslik. Rattalt kukkudes võib kiivri puudumisel saada väga tõsiseid vigastusi. Eriti oluline on kiivri kandmine võistlusel, sest rahvarohkuse tõttu on kukkumise tõenäosus tavapärasest suuremgi ning adrenaliin ja võidujanu võivad panna Sind tavapärasest kiiremini sõitma.

Ära kaota mootorsõidukite osas valvsust

Treeningul on oluline meeles pidada, et autojuhtide jaoks võib selja tagant lähenev rattur jääda nähtamatuks. Seetõttu on oluline tähelepanelikult liiklust jälgida ja vältida ohtlikke manöövreid. Sõitmisel tuleb hoida oma trajektoori, kindlasti ei ole lubatud autode vahel “nõelumine”.

Ole kaassõitjate osas tähelepanelik

Läheneva Lauri Ausi mälestuseks 13. korda peetava Maxima GP võistluse valguses tasub meeles pidada, et grupisõit nõuab eriti ergast meelt. Mitmekümne või saja võistlejaga sõidul tuleb arvestada kaassõitjatega, kes on nii ees, taga kui ka kõrval. Jälgi oma kaassõitjaid ja hoidu manöövritest, mis võiksid lõppeda kellegi jaoks kukkumisega. Rattasõit baseerub usaldusel ja austusel reeglite ning kaassõitjate vastu.

Ole oma sõidustiilis stabiilne

Hoia oma sõidujoont, kui tahad pöörata või märkad takistust, tuleb sellest selgelt ja valjult märku anda. Järske pidurdamisi tuleb vältida ja suurte kiirustega laskumistel tuleb eriti ettevaatlik olla.

Tarbi piisavalt vedelikku

Enne võistlust on soovitav jälgida ilmaprognoosi. Rattasporti tehes on oluline tarbida piisavalt vedelikku, seda nii sõidueelselt kui ka võistluse ajal. Vedelikupuuduses vaevlev keha ei suuda tippsooritust teha. Eriti oluline on tarbida rohkelt vett palava ilmaga.

24. juulil kell 11.00 algava Maxima GP põhivõistluse distants, kuhu on oodata mitmeid Euroopa tipprattureid on pikkusega 126 kilomeetrit. Kell 14.00 algavad peresõidud on pikkusega 6 km ning kuni kuueaastastele lastele suunatud tillusõidud peetakse 200 meetrisel lõigul. Harrastajatele mõeldud lühendatud sõit pikkusega 54 kilomeetrit stardib kell 15.00.

Lisainfo ja registreerimine SIIN!

Head Uudised GoodNews