1. Avaleht
  2. Sport
  3. Kristiine linnaosa sai kahe jõulinnaku võrra rikkamaks
Kristiine linnaosa sai kahe jõulinnaku võrra rikkamaks

Kristiine linnaosa sai kahe jõulinnaku võrra rikkamaks

Kristiines valmis kaks uut välijõulinnakut: Tondi asumis Seebi tn 34 korvpalliplatsi kõrval ja Lille asumis Paldiski mnt 65b haljasalal.

Mõlema spordirajatise puhul arvestati kohalike elanike arvamusega, millist tüüpi jõulinnakut nad oma kodu lähedale soovivad. Kui Tondi asumis oli varasemast lõuatõmbe- ja venituspuu olemas, siis seal tunti puudust eelkõige muudetavate raskustega trenažööridest. Seevastu Hipodroomi ristmiku vahetus läheduses asuva Lille asumi elanikud soovisid just sellist jõulinnakut, kus võimalik iseenda raskustega harjutusi teha ja kus oleks rohkem tegevusi noortele.

„Mõlema väljaku rajamisel lähtusime eelkõige vastava piirkonna elanike soovidest, kuid kindlasti ka sellest, et seadmed oleksid kvaliteetsed ja harmoneeruksid ümbritseva keskkonnaga. Tondi asumi jõulinnak koosneb viiest trenažöörist: kere-, rinnaltsurumis-, jalaküki-, biitsepsi- ja õlapink. Viimane on toodetud spetsiaalselt ratastooli kasutavatele inimestele, kuid harjutusi saavad edukalt sooritada ka kõik teised. Kokku on nende Omnigymi firma seadmetega võimalik teha üle 30 erineva harjutuse. Samasuguste seadmete peal treenivad ka tippsportlased. Samas, neid põhjanaabrite juures toodetud jõuseadmeid on ka algajatel lihtne kasutada ja raskuste muutmine jõukohane igaühele, vanusest sõltumata. Trenažöörid on varustatud QR-koodiga, mis avab näidisvideo, mis kasutamise veelgi lihtsamaks teeb,“ tutvustas Kristiine linnaosa vanem Jaanus Riibe Tondi jõulinnaku võimalusi.

„Lille asumi jõulinnak on tüübilt street workout-treeningväljak. See spordiala jõudis Eestisse paarkümmend aastat tagasi ja ühendab endas nii tervise- kui ka profisporti, ala harrastajateks peamiselt noored. Treenimine käib ainult iseenda keharaskustega. Oleme löönud käed Bronec Jaaniga, kes on selle ala üks profimaid tegijaid Eestis, et koostöös temaga tuua rohkem noori selle ala juurde. Mujal maailmas on see tänavaspordiala just noorte hulgas väga populaarne, kuid Tallinnas on vähe kohti, kus seda harrastada, näiteks Kristiines ongi tegemist esimese sellisega. Samas ei piirdu jõulinnaku võimalused ainult noortele suunatud tegevustega, sest väljak on ideaalne erinevate jõu- ja treeningharjutuste tegemiseks nii keskmisele tervisesportlasele kui ka neile, kelle sportlik tegevus on piirdunud tugitoolispordiga. Väljakuga koos rajati uus valgustus, et ka kargetel sügishommikutel ja -õhtutel oleks võimalik üks energiat andev trenn teha,“ lisas Riibe Hipodroomi ristmiku lähedal asuva jõulinnaku kohta.

Linnaosavanem ütles tulevikuplaanide kohta, et linnaosavalitsuse üheks strateegiliseks eesmärgiks on muuta aktiivne ja sportlik eluviis iga linnaosa elaniku lahutamatuks osaks. Sporditaristu arendamine kahtlemata toetab selle eesmärgini jõudmist, sest kui luua uusi liikumis- ja sportimisvõimalusi ning tuua need nii-öelda inimestele koju kätte, siis harrastajate hulk kasvab. Meil on mitmeid häid näiteid siit samast Kristiinest: iga uue jõulinnaku valmimine on toonud sportima neid, kes seda erinevatel põhjustel enne trenni ei teinud. „Kindlasti plaanime kodulähedase sporditaristu arendamisega jätkata, et luua võimalused erinevaid spordialasid harrastada ja võimalikult lai osa elanikkonnast oleks kaasatud. Nende kahe jõulinnakuga kindlasti asi ei piirdu, vaid planeerime juba järgmisi ja täiendame olemasolevaid,“ ütles Riibe.

Tondi jõulinnaku ehitas Davidcityline, Lille jõulinnaku aga Sinka. Kahe jõulinnaku projekteerimise ja ehitamise maksumus kokku oli 60 000 eurot. Jõulinnakud rajati riigi COVID-19 investeeringute toetusmeetmest eraldatud rahaliste vahendite toel.

Head Uudised GoodNews