1. Avaleht
  2. Sport
  3. Kaido Leesmann spordiklubist Reval-Sport: armastan seda klubi, keskkonda!
Kaido Leesmann spordiklubist Reval-Sport: armastan seda klubi, keskkonda!

Kaido Leesmann spordiklubist Reval-Sport: armastan seda klubi, keskkonda!

Eesti Jõutõsteliidu president ja lamades surumises absoluutse Eesti meistritiitli võitnud Kaido Leesmann räägib, mis teeb 29. sünnipäeva tähistavast Reval-Spordist sellise klubi, et käia seal veel 25 aastat.

Reval-Sport peab 29. sünnipäeva. Olete selles spordiklubis käinud 25 aastat. Miks?

Tulin siia klubisse perioodil, kui linnas oli neli-viis jõusaali. Kui oled huviline, siis pead ühe neist valima ja seetõttu ma siia tulingi. Miks ma siiani siin olen? Ütlen ausalt: ma armastan seda klubi, keskkonda. See koht on mulle saanud väga lähedaseks. Miks ma pean vahetama midagi, mis toimib korralikult?

Ütlen ausalt: ma armastan seda klubi, keskkonda.

Milline oli klubi 25 aastat tagasi?

Kui mina siia tulin, siis me treenisime keldris, ma pakun, et kuskil 150-200-ruutmeetrise pinna peal. Iga ruutmeetri peal olid kaks inimest, kes trenni tegid. Õhku palju polnud, aga lahe oli ikka. Kõik ju tahavad olla suurte ja tugevatega koos. Linna suurimad olid kõik kohal; et kui tahad nendega koos olla, siis tule Revalisse. Nii me seda tegema hakkasimegi. Aastal 1999 ruumid suurenesid, aastate jooksul tekkis siia veekeskus ja saalipind on siia tulnud. Nüüdseks on seda kõike mitu tuhat ruutmeetrit. See klubi on väga võimsalt arenenud ja on tore olnud näha seda kõike oma silmaga ja sellega kaasas käia.

Jõutõstjad, nagu te isegi ütlete, pole kõige kergem seltskond ühelegi klubile. Kui oluline on jõutõstjatele spordiklubi?

Ütlen nii, et saalis käib korraga palju tugevaid mehi. See juba näitab, et vastav varustus on olemas. Igasse klubisse tugevad mehed ei mahugi, sest pole vastavaid kange, kettaid või hantleid. Revalis on kõige raskem 115-kilone ja kõige kergem kilone, ülejäänud jäävad nende vahele. Meil on palju kvaliteetset varustust. Meil on kuus-seitse korralikku kangi, korralikud võistluskomplektid, kolm korralikku pinki, millel saab võistlusi korraldada. Kui kuskil on olemas selline varustus, siis sinna ümber tekibki harrastajaid. Mõni tahab suuremaid raskusi proovida, mõni tahab kellegi moodi olla, hakkavad kedagi kopeerima. Nii see seltskond kipubki arenema ja kasvama. Nii on läinud ka Revalis.

Mingil hetkel kogunesid Sparta spordiklubisse paljud Eesti tipp-poksijad, kes treenisid Kevin Renno käe all. Renno sõnul tõstis see kõikide sportlaste taset. On see oluline, et jõutõstjad treeniks koos oma valdkonna tippudega?

Mingi piirini tõesti. Kui see number läheb väga suureks, siis näiteks Tallinnas võiks olla vähemalt 10 erinevat saali, kuhu kogunevad seltskonnad ja nende ümber veel omakorda seltskonnad. Jõutõstmises on nii, et kui 20 meest tahavad midagi korraga teha, siis läheb terve tööpäev ja fookus ei saa olla kõigi 20 peal korraga. Me oleme ka alaliidus proovinud hoida seda suunda, et Tallinnas oleks mitu klubi, kus jõutõstjad käivad, et nad saaks spetsialistidega koos treenida. Reval on vaieldamatult 20 aastat olnud selline klubi.

Jõutõstmises on nii, et kui 20 meest tahavad midagi korraga teha, siis läheb terve tööpäev.

Mis teeb Reval-Spordist sellise spordiklubi, et käite siin ka järgnevad 25 aastat?

Ma ütleks, et kui oled mingi asjaga harjunud ja sinult võetakse see ära, siis mul tekiks kohe küsimus, et mis nüüd juhtus. Ma olen siin 25 aasta jooksul harjunud käima saunas, viimased kuus aastat harjunud käima veekeskuses, igal pool jaapani saunades ja kui ma läheks nüüd kuskile teise klubisse, kus seda pole, siis usun, et ma kindlasti tahaks seda saada. Samuti mis puudutab igasugust varustust, siis see kõik on nagu sissekäidud tee ja ma ei näe põhjust, miks ma peaks seda vahetama.

Miks peaks noor valima jõutõstmise? Kellele sobib jõutõstmine?

Ma ei tookski välja seda, et inimesest peab tingimata saama jõutõstja, kui ta on noor. Noor inimene tuleb saali ja vaatab hoopis teistsuguseid väärtusi: kui suur on biitseps, klassivend käib ka samas jõusaalis jne. Mina soovitaks, et kui tuled trenni ja oled 10 aastat treeninud, siis mõtle nende kaudsete viljade peale, mis sa oled saanud. Oled 10 aastat millegagi tegelenud, investeerinud tervisesse ja iseloomu. Sa oled see, mis toob sind ükspäev tagasi, töötad sa siis kopamehena, insenerina, ehitajana või ükskõik kellena. Kõigil on vaja sellist iseloomu, vastupidavust. Jõusaalitrenn on just see, mis õpetab seda igale noorele. Olen tihtipeale oma noortele õpilastele öelnud, et võib-olla sa ei hakka selle alaga treenima raha, aga kindlasti saad siit kaasa iseloomu.

Spordiga tegelemine muudab paremaks inimeseks?

Absoluutselt! Neid vilju saad lõigata kodus, töö juures ja igal pool mujal. Kõigil meil on hetked, kui on raskusi. Kas jõusaalis on raske? Jah, on, aga me oleme õppinud nendega toime tulema. Sõna otseses mõttes. Me tuleme siis, kui sajab vihma, puhub tugev tuul ja on paha tunne, kuid me tuleme ikka trenni ja see kõik aitab meid elus.

Me tuleme siis, kui sajab vihma, puhub tugev tuul ja on paha tunne, kuid me tuleme ikka trenni ja see kõik aitab meid elus.

Head Uudised GoodNews