1. Avaleht
  2. Sport
  3. KABE NÄITAB KÄIGUD ETTE I Minister avab täna Tallinnas kabe MM-i
KABE NÄITAB KÄIGUD ETTE I Minister avab täna Tallinnas kabe MM-i

KABE NÄITAB KÄIGUD ETTE I Minister avab täna Tallinnas kabe MM-i

Täna algavad Tallinnas nii naiste kui ka meeste maailmameistrivõistlused rahvusvahelises kabes.

Meeste turniiril osaleb 40 võistlejat ja naiste turniiril 16 võistlejat 22 erinevast riigist. Pidulik avamine algab Mustpeade majas kell 11. Turniiri avab kultuuriminister Anneli Ott.

Tallinn sai maailmameistrivõistluste korraldamise õiguse teist korda, turniir toimus Tallinnas ka 2017. aastal. Võistlustulle läheb neli noort Eesti kabe tulevikulootust. Laupäeval, 3. juulil peetakse Tallinna Malemajas Maailma Kabeföderatsiooni (FMJD) üldkoosolek. 

„Pärast väga keerulist 1,5 aastat kogu maailmale ja maailma spordile, mil väga paljud olulised tiitlivõistlused ära jäid või edasi lükkusid, on kabe maailmameistrivõistluste toimumine Tallinnas suursündmus,“ ütles kultuuriminister Anneli Ott. „Soovin edu Eestit esindavatele Priit Lokotarile ja Kris Tamrele meeste hulgas ning Karmen Kuusikule ja Triinu Jalale naiste hulgas pikaks, kahenädalaseks pingutuseks, mis toob au Eestile ja Eesti mõttespordile.“

„Eesti Kabeliit on tiitlivõistluste korraldajana suutnud rahvusvahelises konkurentsis saavutada märkimisväärset edu – viimase 17 aasta jooksul on peaaegu igal aastal toimunud Tallinnas vähemalt üks rahvusvaheline tiitliturniir, kokku 15 Euroopa või maailmameistrivõistlust,“ ütles Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. „Tallinn on tänu Maailma Kabeföderatsiooni peakontorile alates 2017. aastast maailma kabepealinn. 2007-2017 oli Tallinnas Euroopa Kabeföderatsiooni peakontor. Tallinna jaoks on oluline, et siin toimuvad rahvusvahelised tiitlivõistlused, mis toovad meile tuntust maailma spordiareenina, mis on ühtviisi atraktiivne kõigile spordialadele. Kabe näitab käigud ette.“

„Eesti Kabeliit on üks kabemaailma tugevamatest tiitlivõistluste korraldajatest,“ ütles Maailma Kabeföderatsioon president Janek Mäggi. „Eestis on aastatega kogunenud teadmised, oskused ja soov tippturniire korraldada. Tallinna linn on olnud mitu aastakümmet kabe ja mõttespordi hinnatud toetaja. Oleme tänulikud kõigile toetajatele ja vabatahtlikele, kes on organiseerimistööga väga palju vaeva näinud.“

Täna algavat rahvusvahelise kabe MM-i toetavad Tallinna linn, EAS, Eesti Olümpiakomitee, kultuuriministeerium, hotell Viru, NOBE, Peakivitoodete Tehas, Huawei ja A. Le Coq.

„2019. aastal toimusid naiste maailmameistrivõistlused Venemaal Jakutskis ja meeste maailmameistrivõistlused Elevandiluurannikul Yamoussoukros. Maailma tippvõistlused toimuvad ülemaailmselt kõigil mandritel, kuid Tallinn ja Eesti on tiitlivõistluste korralduskoha ja -maana viimastel kümnenditel olnud kindlasti juhtiva kolme hulgas. Meil on palju andekaid noori, kellel on ees suur tulevik sportlasena. Mul on väga hea meel, et neist neli saavad kodus minna võitlustulle maailma kõige tugevamatega,“ ütles Eesti Kabeliidu president Tarmo Tulva.

Varasemalt on Tallinnas kahel korral peetud Euroopa meistrivõistlusi – 2008. ja 2014. aastal, maailmameistrivõistlused meestele ja naistele 2017. aastal. 2013. aastal peeti Tallinnas meeste tiitlimatš, kus valitsev maailmameister Aleksander Georgijev alistas 2009. aasta meistri Aleksander Švartsmani. Tiitlimatši osad partiid peeti Tallinnas ka 1972. aastal, kui omavahel mängisid Läti kabetaja Andris Andreiko ja Ukraina kabetaja Iser Kuperman, kes esindasid toona NSV Liitu.

Kabe maailmameistrivõistlused toimuvad iga kahe aasta tagant. Võistlus toimub rahvusvahelise kabe reeglite järgi, mida mängitakse erinevalt Eestis laialt levinud vene kabele 100-ruudulisel laual. Vene kabe reeglitega võrreldes on reeglites üksikud erinevused.

Maailmameistreid hakati rahvusvahelises kabes selgitama 19. sajandi lõpus. Viimased aastakümned on kabetippude hulka kuulnud peamiselt Venemaa ja Hollandi sportlased, kes on MM-id võitnud alates 1984. aastast alates ühe erandiga, kui 1994. aastal võitis turniiri Läti kabetaja Guntis Valneris. Valitsevad maailmameistrid on Aleksander Georgijev ja Tamara Tansõkkužina Venemaalt.

Head Uudised GoodNews