1. Avaleht
  2. Sport
  3. INTERVJUU! Kevin Renno: kõiges tuleb alustada vundamendi loomisest
INTERVJUU! Kevin Renno: kõiges tuleb alustada vundamendi loomisest

INTERVJUU! Kevin Renno: kõiges tuleb alustada vundamendi loomisest

Kevin-Renno321. märtsil toimus Eesti Muay Thai Liiga, mille ellukutsuja ja eestvedaja on Tallinna Taipoksi Klubi eesotsas klubi peatreeneri ning noorte sportlaste suure eeskuju Kevin Rennoga. Võistluskunstid on Kevin Rennole alati olnud südamelähedased.

Heade uudiste portaal uuris Kevinilt, kas noorte treenimisest on saanud tema elu missioon.

Kevin, Te pühendate aega amatööride võistluste korraldamisele, olgugi, et võiksite tegeleda millega iganes. Miks see nii on?

Võistluskogemus on midagi sellist, mis määrab meie spordis palju. Mida nooremalt amatöörsportlased alustavad ja mida rohkem võistluskogemust saavad, seda tugevam on tase võistlustel, sealhulgas koondises, mis esindab meie riiki tiitlivõistlustel. Sealt kasvavad peale soovi korral professionaalid. Minu enda jaoks on amatöörsport kõige alus, millelt viia selle ala tase Eestis veel kõrgemale. Kõiges ju tuleb alustada vundamendi loomisest ehk siis antud juhul laste- ja amatöörvõistlustest.

Umbes 12 aastat tagasi, kui alustasin võistlemisega, toimus aastas vaid paar amatöörvõistlust ja profitase puudus täielikult. Tänaseks korraldab ainuüksi Eesti Muay Thai Liiga 4-5 üritust aastas, millele lisanduvad Eesti meistrivõistlused ja erinevad rahvusvahelised turniirid. Ja nagu näha, siis on sellest kõigest olnud kasu, sest tänaseks on Eestis mitmeid rahvusvaheliselt tunnustatud võistlejaid Tai poksis ja kikkpoksis, kust on toodud koju medaleid ja tiitlivõite nii Euuropa kui maailmameistrivõistlustelt.

Rääkides Eesti Muay Thai Liigast lähemalt, siis millal on see loodud ja missuguse eesmärgiga?

Liiga korraldatavad võistlused said alguse juba 6-7 aastat tagasi, kui korraldasime lihtsalt Tai poksi võistlusi algajatele ja harrastajatele, et anda kõigile huvilistele võimalus ennast proovile panna ja kogemust saada. Kuid ametliku liiga loomise idee mõlkus juba sel ajal mõtetes ja paari aasta möödudes areneski välja Eesti Muay Thai Liiga ja me endiselt veel areneme, sest visioon ja eesmärk on mul suured seatud.

Eesti Muay Thai Liiga peamine eesmärk on tagada meie aktiivsetele sportlastele aastaringselt planeeritud võistlused, kus enda kogemustepagasit suurendada ja loomulikult lastele, noortele, meestele ja naistele ˗ kõigile, kel huvi ennast Tai poksis proovila panna.

Meie liiga võistlusi eristab teistest amatöörvõistlustest see, et puudub turniirisüsteem, kus mõni algaja võistleja võib loosi tahtel vastu minna väga kogenud võistlejaga ja see ei oleks positiivne areng, vähemalt ühele poolele …

Meie võistlustel on tegemist võistlusmatšidega ehk kõik registreerunud võistlejad jagatakse esialgu klassidesse B ja C, kus nad omakorda jagunevad erinevatesse kaalukategooriatesse ja võistluspaarid moodustataksegi kaalukategorias olevate inimeste vahel. Lisaks on määravaks ka vanus ja treening- ning võistluskogemus, tagamaks, et kõik osalejad saavad endale võimalikult võrdse vastase võimalikult ohutus võitluskeskkonnas.

Kuidas hindate laupäevaseid matše? Millist taset näete peale kasvamas?

Võistluste korraldajana ja spordiala tõsise fännina on alati rõõm võistlusmatše jälgida ja noorte arengul silma peal hoida. Meeldiv on näha ka seda, et iga üritusega on võistlemas järjest rohkem tütarlapsi ja naisterahvaid.

Kuna võistlejad on jaotatud klassidesse siis C klassi kuuluvad need, kes teevad alles oma esimesi võistlusmatše, kuid B klassis saab näha juba kogemustega võistlejaid. Viimaste seas on olnud ka Eesti meistreid, Euroopa meistreid ja noormehi ning ütarlapsi, kes ennast juba tõestanud ka profiringis.

Igal üritusel jääb silma ka mõni uus talent, siis tuleb vaid loota, et tal jätkub tahtmist ja jaksu edasi pingutada.

Teie enda juhitavas klubis treenib Eesti Tai poksi amatsoon ja Euroopa meister Andra Aho ja ka Eesti tipptaipoksija Rain Kärkinen. Kas oli matšidel näha potentsiaali uute tippsportlaste sünniks?

Oli uusi nägusid ja ka juba kogenud võistlejaid, kes üllatasid positiivselt. Kuid nagu iga muu spordiala puhul, nii sõltub kõik siiski inimesest endast, kuhu ta jõuda tahab ja kui palju ta on valmis selle nimel pingutama või koguni ohverdama. Loomulikult saavad sellega aidata sõbrad, pere ja treenerid, kes peaksid motiveerima noort sportlast mitte alla vanduma.

Head uudiste portaal avaldas ka koostöös TV3ga 10-st matšist videod. Milline matš oli Teie jaoks neist kõige huvitavam? Milline kõige professionaalsem?

Kõige suurema huviga jägisin kindlasti neid matše, kus olid esindatud oma spordiklubide esindajad. Matšid, mis mingitel põhjustel meelde jäid olid: Mark Mölder vs Cris Koppel; Freddy Vahtra vs Ants Look; Henry Mitt vs Andi Uustalu; Rainer Valing vs Tarmo Kõrs; Fred Anton vs Kaur Liivas.

Ei tõstaks siit ühtegi matšis teistest paremaks, eks kõik tegid enda jaoks suure pingutuse ja andsid parima, et võita ja on selge, et kõigil alati ei õnnestu. Mina hindan matšis puhast tehnikat, tarka võistlemist ja agressiivsust ehk tahet võita, mitte lihtsalt mängida.

Kuidas hindate Eesti Tai poksi klubide taset üldiselt?

Kui võrrelda nüüd tugevate Tai poksi riikidega nagu Valgevene, Tai, Ukraina jt, siis üldine klubide ja treenerite tase Eestis on veel nõrk, aga kui me arvestame seda, kui noor Tai poks meie riigis veel on, siis on meie saavutused muljetavaldavad.

Eestis on umbes 5-10 klubi, kes suudavad oma võistlejaid viia aastaringselt tiitlivõistlustele medalile pretendeerima.

Kuna Eestis on Tai poks veel väga noor, siis puuduvad ka siinsetel treeneritel suured kogemused, mida oma sportlastele edasi anda.

Koostöö klubide vahel toimib väga hästi ja selle üle on vaid suur rõõm. Erinevad kogemustega treenerid ja aktiivsed võistlejad korraldavad klubides treeningseminare ja jagavad oma kogemusi, lisaks proovin ma vähemalt 2-3 korda aastas tuua meile treeningseminare tegema mõne tuntud treeneri või võistleja välismaalt, et nemad jagaksid oma kogemusi Eesti treenerite ja sportlastega. Kasuks tulevad ka ühised treeninglaagrid kodus ja välismaal.

Millal järgmine liiga toimub?

Järgmine liiga etapp toimub 6. juunil Sparta spordiklubis. Etapi teeb eriliseks see, et lisaks päeval toimuvatele amatöörmatšidele toimub ka õhtune Pro Gala, kus saab näha professionaalseid Tai poksi matše, milles lähevad vastamisi Eesti parimad ja kohale toome ka välisvõistlejad Euroopast ning kui kõik läheb plaanide järgi, siis ka Tai poksi kodumaalt Taist.

Õpetate Tallinna Taipoksi Klubiga lastele mängulisust läbi võitluskunstide, noortele enesekaitset Tai poksi tehnikaga, harrastajatele Tai poksi kontaktalana ja edasijõudnutele tehnika-, sparri- ja jõutreeninguid. Võib vist öelda, et sellest on Teile saanud missioon?

Kui selle alaga algust tegin, siis ma kindlasti ei näinud endal sellist tulevikku, kuid kõik läks sujuvalt ˗ üks asi viis teiseni ja täna ma ei näe ennast tegemas midagi muud, kui arendamas seda spordiala, mida armastan. Selle üle saab vaid õnnelik olla, kui töö ja hobi on ühendatud ja tunned selle tegemisest vaid rõõmu.

Millal teadsite, et Teie elutöö on seotud ka teiste sportlaste treenimisega?

Kui ise alustasin, oli Eestis väga vähe pühendunud ja kogemustega treenereid ja mind pandi üsna noorelt abitreeneriks ja siis juba treeneriks, kuid tõeliselt treenerina ja hea juhendajana tundsin ennast siis, kui võtsin võistlemisest puhkuse ja keskendusin rohkem juhendamisele. Nägin, et minu õpetussõnadest on kasu ja mu õpilased toovad võistlustelt häid tulemusi. Nende saavutustest said ka minu saavutused ja nende võidurõõmust minu rõõm.

Kas kõik, kes trenni tulevad, peaksid ära käima ka võistlustel?

Kindlasti pole see vajalik ega kohustuslik. Kuid paljudes tekib hasart ja huvi selle vastu, kuidas nemad ringis hakkama saaksid.

Mida Tai poks inimesele annab?

Oleneb, mida inimene tuleb trennist saama … Kes soovib kaalu langetada, see langetab kaalu. Kes soovib oskusi omandada, see ka  kindlasti omandab. Igal inimesel on omad motivaatorid, mis teda trenni ajavad. Mida kõik kindlasti võitluskunsti trennist saavad, on hea enesetunne, enesekindlus ja koos sellega juba eneseusk, mis motiveerib teda edasi pingutama ja endas kindel olema ükskõik, mis eluvaldkonnas ta tegutseb.

VAATA VIDEOT!

Usutles Monika Kuzmina 

Head Uudised GoodNews