1. Avaleht
  2. Sport
  3. III noorte suveolümpiamängudele on loota Eesti suurimat koondist
III noorte suveolümpiamängudele on loota Eesti suurimat koondist

III noorte suveolümpiamängudele on loota Eesti suurimat koondist

Maadleja Viktoria Vesso

Täna täpselt 100 päeva pärast algab Buenoses Aireses kogu maailma noorte saavutussportlaste oodatuim sündmus – III noorte suveolümpiamängud. Eesti Olümpiakomitee loodab Argentiinasse lähetada rekordsuuruses koondise.

Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa sõnul on rõõm näha noori särasilmseid sportlasi olümpiamängudele pürgimas. “Need noored on Eesti spordi tulevik ning noorte olümpiamängudelt saavad nad väärtuslikke kogemusi ja täiendavat innustust. Usun, et nad inspireerivad oma südikuse ja sihikindlusega ka teisi Eesti noori,” ütles Sõõrumaa.

Need noored on Eesti spordi tulevik ning noorte olümpiamängudelt saavad nad väärtuslikke kogemusi ja täiendavat innustust.

Koondisekoha on praeguse seisuga teeninud neli individuaalsportlast ja kaks võistkonda:

  • Adelina Beljajeva (14), iluvõimlemine
  • Greta Jaanson (18), naiste paarisaeruline ühepaat
  • Viktoria Vesso (17), naistemaadlus (kaalukategoorias kuni 65 kg)
  • Hendrik Õun (17), vibulaskmine
  • Korvpalli U18 3×3 noormeeste võistkond
  • Korvpalli U18 3×3 neidude võistkond

Sellega on Eesti noorte olümpiamängudel juba praeguseks esindatud viiel spordialal, kusjuures iluvõimlemises, maadluses ja vibulaskmises esmakordselt.

Sõudja Greta Jaanson

Eesti Olümpiakomitee noorteprojektide juht Merle Kaljurand, kes juhib Eesti delegatsiooni noorte olümpiamängudel, märkis, et kvalifitseerumine paljudel aladel – sealhulgas kergejõustikus ja ujumises – veel käib. „Kindlasti ootame juba praeguseks koondisekoha lunastanud noortele lisa. Prognoosin, et koondisesse võiks pääseda suurusjärk kuni 20 sportlast vähemalt seitsmelt-kaheksalt alalt. Sellega oleks tegu seni Eesti suurima koondisega noorte olümpiamängudel nii sportlaste kui ka esindatud spordialade arvult,“ rääkis Kaljurand.

Koondisesse võiks pääseda suurusjärk kuni 20 sportlast- sellega oleks tegu seni Eesti suurima koondisega noorte olümpiamängudel nii sportlaste kui ka esindatud spordialade arvult.

Koondise lõpliku koosseisu peab EOK kinnitama hiljemalt 31. augustiks.

Kaljuranna sõnul on noorte olümpiamängudele kvalifitseerumine raske ja sõel väga tihe. „Endale sinna koha välja võitlemine on juba omaette saavutus ja näitab taset. Nii kohtuvad Buenos Aireses iga ala oma vanuseklassi tipud ning noorte jaoks on see võimalus võrrelda ennast kogu maailma omavanuste paremikuga. Samuti on see noorte jaoks unikaalne võimalus saada kogemus rahvusvaheliselt multispordivõistluselt, millel on täiskasvanute olümpiamängudele sarnane korraldus, mastaap ja suurejooneline atmosfäär,“ ütles Kaljurand.

Vibulaskja Hendrik Õun

Noorte olümpiamängude eripära on see, et võistlemise kõrval pannakse suurt rõhku ka noorte sportlaste koolitamisele ja harimisele. „Võistluste ajal korraldatakse noorsportlastele arvukalt seminare ja töötubasid erinevatel teemadel, näiteks toitumine, rassismivastane võitlus, õppimise olulisus ja palju muud. Eesmärk on harida noori nii spordi vallas kui ka arendada neid inimestena,“ lausus Kaljurand.

Iga nelja aasta tagant toimuvad noorte olümpiamängud peetakse tänavu 6.-18. oktoobril Argentiinas Buenos Aireses, kuhu oodatakse ligi 4000 sportlast vanuses 15-18. Suviste noortemängude kavas on 32 spordiala. Tänavused noorte olümpiamängud on üldse esimene olümpiavõistlus, kus osaleb võrdne arv mees- ja naissportlasi.

Iluvõimleja Adelina Beljajeva

Eelmistel noorte suveolümpiamängudel 2014. aastal Hiinas Nanjingis esindas Eestit 17 sportlast seitsmel alal; täpselt sama arvu sportlaste ja aladega oli Eesti esindatud ka eelmistel noorte taliolümpiamängudel 2016. aastal Norras Lillehammeris ja 2012. aastal Austrias Innsbruckis. Esimestel, 2010. aasta noorte suveolümpiamängudel Singapuris võistles kaheksa Eesti sportlast viiel spordialal.

Varasemalt on noorte olümpiamängudel osalenud nüüdseks juba olümpiasportlased kahevõistleja Kristjan Ilves ja laskesuusataja Rene Zahkna, kes võitis 2012. aastal Innsbruckis kaks hõbemedalit. Samuti näiteks judoka Mattias Kuusik ja sulgpallur Kristin Kuuba, kes on nüüdseks pääsenud EOK olümpiaettevalmistusprogrammi.

Eesti Olümpiakomitee töötab spordi katusorganisatsioonina tippspordi arendamise, noortespordi kandepinna laiendamise ja liikumisharrastuse edendamise nimel, järgides olümpiaväärtusi ja ausa mängu reegleid. EOK sponsorid on PAF, Coop, ERGO, JCDecaux, Monton, Nike, Olympic Casino, Toyota Baltic ja USS Security.

Head Uudised GoodNews