1. Avaleht
  2. Sport
  3. EOK tunnustas Eestimaa sportlikke perekondi
EOK tunnustas Eestimaa sportlikke perekondi

EOK tunnustas Eestimaa sportlikke perekondi

Eesti Olümpiakomitee tunnustas Eestimaa sportlikke perekondi, kelle valisid välja maakondade spordiliidud. Sportlikud pered saavad koos tunnustusega Eesti Olümpiakomiteelt preemiaks Meremuuseumi aastapileti koos ööbimisega Hilton Tallinn Park hotellis.

Eesti Olümpiakomitee harrastusspordi juhi Peeter Lusmägi sõnul tänatakse perekondi, kes on oma liikumisarmastusega eeskujuks. „Eesti Olümpiakomiteel on taaskord väga hea meel võõrustada kõigi 15 maakonna sportlikumaid peresid Tallinnas. Paljud hoiakud ja väärtused saavad alguse just kodunt ja lapsepõlves ning armastus spordi vastu on üks nendest. Meie külaliste jaoks on sportlik eluviis igapäevaelu lahutamatu osa ja nad on sellega eeskujuks meile kõigile,“ ütles Lusmägi.

15 maakonna sportlike perede kirjeldused (maakondlikelt spordiliitudelt):

Perekond Bondarchuk Harjumaalt. Perekond Bondarchukki, vanemaid Jelenat ja Leonidi ning lapsi Ivani, Mariat, Maksimi ja Igorit iseloomustab kõige paremini lause „Alati kohal“.  Sõprade ja tuttavate arvates on tegemist harvanähtavalt kokkuhoidva, üksteist ja teisi austava ning toetava perekonnaga. Olgu siis tegemist Harku valla sportlike ettevõtmiste organiseerimisega, võistlustel osalemisega, koduvalla või klubi (Tabasalu Triatloniklubi) esindamisega vabariiklikel üritustel. Bondarchuki pere liikmeid kohtab kõigil Eestis korraldatavatel triatlonivõistlustel – seda nii osalejatena kui vajadusel ka organiseerijatena. Perekond on teeninud ka Harku valla sportliku perekonna tiitli. Maria ja Ivan kuuluvad triatlonis Eesti omaealiste paremikku.

Perekond Maripuu Hiiumaalt. Perekond Maripuu võtab aktiivselt osa spordivõistlustest ja vanemad Märt ja Elen toetavad igati oma laste spordiharrastust. Lapsed Helena ja Marta on väga tublid orienteerujad, samal ajal kui vanemad harrastavad jooksualasid.

Perekond Virkebau Ida-Virumaalt. Pereisa Ardo on armastanud sporti juba lapsepõlvest. Mitmekülgse ja aktiivse harrastajana osaleb ta nii jooksu-kui suusaüritustel, rattavõistlustel, teeb kaasa paljudel triatlonidel ning innustab spordiga tegelema ka oma lapsi. Virkebaude peres kasvab kolm poega, Andero, Marten ja Keron. Andero õpib Jõhvi Põhikooli 4. klassis. Tubli spordipoisina näeme teda startimas erinevatel suusa-ja jooksuüritustel. Marten alustas kooliteed tänavu Jõhvi Põhikooli esimeses klassis. Oma isa ja venna eeskujul osaleb ka tema aktiivselt jooksuüritustel. Keron on veel väike ja veedab ema Marge seltsis meelsasti aega kodus, aga tulevikus hakkab ka tema vanemate vendade eeskujul spordiüritustel osalema.

Perekond Stern Järvamaalt. Imavere piirkonna sportlikuks ja eeskujulikuks pereks on perekond, kellele võib alati loota. Üheskoos mängitakse lauatennist ja võrkpalli. Võõrad ei ole ka sulgpall, korvpall ega kergejõustikualad. Ema Reet on lõpetanud Audentese Spordigümnaasiumi ja püüab nüüd igati eeskujuks olla oma sportlikele lastele. Koos tütre Leida Riiniga huvitutakse ratsutamisest.  Poeg Karl Ilmar osaleb kõikidel selle piirkonna võrkpallitreeningutel ja ka kergejõustikutreeningutel. Isa Toomasele jääb suur osa perekonda üleval pidada, aga sporditegemise rõõm pole tallegi võõras. Tema meelisalaks on lauatennis.

Perekond Kasela Jõgevamaalt. Jõgevamaa spordivaimu hoiab üleval perekond Kasela Jõgevalt. Selle pere kõige sportlikumad liikmed on 18-aastased kaksikud Birgit ja Britta. Praegu käivad nad suusatrennis ja suusavõistlustel, ent on tegelenud muude alade kõrvalt ka kergejõustikuga, võõraks pole jäänud isegi sumo! Tütarde sportimisvõimaluste nimel on vanemad sõitnud maha tohutu hulga kilomeetreid. Jõgeva vallavalitsuses töötav pereema Kaiu ja ehitusettevõtjast pereisa Janek on tublid tervisesportlased, osaledes rahvajooksudel ja suusaüritustel. Kaiu on omal ajal mänginud korvpalli ja Janek hokit. Et endal spordikogemus olemas, juhatati ka tütred enesestmõistetavalt spordirajale.

Perekond Märss Läänemaalt. Tegu on väga sportliku perekonnaga. Ema Ly tegeleb aktiivselt jooksmisega, võrkpalli ja tennisega, mullu tuli ta naiste arvestuses Ridala Jüriöö jooksu võitjaks. Isa Kaido tegeleb kikkpoksiga. Tütar Maily on edukas kergejõustiklane, saavutades Eesti meistrivõistlustel mitmevõistluses U-16 vanuserühmas 3. koha. Maily tegeleb ka tennisega ning ta tuli 2018. aastal tennises Läänemaa meistriks. Poeg Kaido juunior tegeleb aktiivselt poksiga ning sõidab talvel jäärada.

Perekond Kruusimägi Lääne-Virumaalt. Marge ja Uudo Kruusimägi on tegelenud spordiga terve teadliku elu. Nad on olnud nii kehalise kasvatuse õpetajad kui sporditöötajad, kes on ka praegu võistluste korraldamisel aktiivselt abiks. Selle pere kodustelt üritustelt ei puudu kunagi sportlik programm. Neil on oma võrkpalliväljak, kahe korviga discgolfiplats ning väikestel põnnidel on võimalik mängida jalgpalli. Aastatega on traditsiooniks kujunenud ühised väljasõidud suusatama, ujuma, maratonidele ja muudele rahvaspordiüritustele.  Marge ja Uudo on üles kasvatanud kolm last – pojad Kerdi ja Priidu ning tütre Pireti, kes koos oma laste ning abikaasadega osalevad tihedalt erinevatel rahvaspordivõistlusel.

Perekond Killing Pärnumaalt. Perekond Killing, eesotsas pereema Õie Killinguga, lööb aktiivselt kaasa mitmetel maakondlikel üritustel (Pärnumaa mängud, Rannamängud, erinevad Pärnumaa meistrivõistlused jne). Õie oli ka endise Audru valla spordijuht, toetades siiamaani oma nõu ja jõuga Pärnu linna spordielu edendamist. Perekonna neli last on alati olnud huvitatud erinevatest spordialadest, näiteks võrkpallist, kergejõustikust, sõudmisest, sangpommi rebimisest. Kui pojad Keito, Kaijo ja Kuido on aktiivsed harrastusspordiüritustel, siis peretütar Koidu Killing on tulnud 14 korral sõudmises Eesti meistriks ning saanud 2009 noorte MMil sõudmise paarisaerulisel neljapaadil 16. ja 2010 U-23 MMil paarisaerulisel kahepaadil 7. koha. 2007. aastast on ta tegelenud isa juhendamisel ka sangpommispordiga, tulles 2018. aastal ka maailmameistriks. Sangpommispordis on ta seitsmekordne Eesti meister.

Perekond Piirimaa Põlvamaalt. Perekond Piirimaa tublide neidude – Kätlini, Katrini, Karina ja Karmeni – sportlastee algas Tilsi Põhikoolist. Nende osalusel teenis Tilsi Põhikool oma senise ainsa „Tähelepanu , start!“ sarja võidu väikekoolide arvestuses. Lisaks on kõik olnud tublid suusatajad ja teinud kaasa ka kõigil kergejõustikuvõistlustel. Oma jalgpallurikarjääri alustasid neiud Põlva jalgpalliklubis Lootos, kellega on võidetud tiitleid nii noorteklassides kui meistriliigas. Kõik neiud on olnud aja jooksul ka Eesti noortekoondise huviorbiidis. Katrin on esindanud Eestit U17 ja U19 võistkonnas ning Karmen U17 esinduses. Katrin tegeleb ka orienteerumisega ning võõras pole ka korvpall, aeg-ajalt teenindab ta lauakohtunikuna ka Eesti meistriliiga mänge.  Ema Jana lööb kaasa rahvatantsus ning laulab Laheda segakooris. Tema peal on kogu pere elu ja logistika paikapanemine, sest aastatetagune avarii on isa Kalju voodisse aheldanud. Ema on loonud ja loob kõik võimalused, et tütred millestki puudust tundma ei peaks.

Perekond Laurimaa Raplamaalt. Pereisa Andrus on Kaitseliidu Rapla Maleva saalihokinaiskonna treener ja tegev saalihokimängija, vanem poeg Andre on aktiivne abiline spordivõistluste korraldamisel ja läbiviimisel, keskmine poeg Märten käib viis korda nädalas Rapla Korvpallikoolis korvpallitrennis, olles võitnud ka mitmeid auhindu. Noorim poeg Tom on samuti Rapla Korvpallikooli õpilane ning osaleb ka saalihokivõistlustel.

Perekond Koplimäe Saaremaalt. Pereisa Ain on Saare maakonnas tuntud kui jooksuvõistluste korraldaja, kes viib läbi Kaarma ja Mustjala vallas jooksuürituste sarja „Spordime Mönuga“. Ta on ka aktiivne harrastussportlane, kelle lemmikaladeks on petank, korvpall, kergejõustik. Lapsevanemana on ta oma kolm last Oona, Senta ja Perdi samuti toonud spordiradadele, olles neile tubliks juhendajaks.

Perekond Kook Tartumaalt. Perekond Kook on seitsmeliikmeline, kes on pereisa Viljari eestvedamisel valda tuntuks teinud läbi indiacamängu. Erinevad pereliikmed on osalenud aastate jooksul Eesti meistrivõistluste ja karikavõistlustel ning kuulunud Eesti indiaca rahvuskoondisesse. Valla esindamine erinevatel spordivõistlustel pole antud pere puhul kunagi probleemiks, alati leitakse lahendus, kuidas leida võimalus osalemiseks. Kõik pereliikmed on esindanud valda erinevatel spordialadel suusatamisest kergejõustikuni, lisaks on nopitud indiacat mängides medaleid nii Eesti kui rahvusvahelistelt võistlustelt.

Perekond Teder Valgamaalt. Perekond Teder on väga sportlik. Pereisa Rinaldo töötab Päästeametis ja tegeleb aktiivselt jalgrattaspordiga, võtab osa üleriigilistest harrastusspordivõistlustest, samuti osaleb ta rahvajooksudel. Ema Egle on kodune ja õpib jalgrattatreeneriks. Pere kolm poega Henri, Karl Martin ja Gert on huvitatud nii jooksmisest kui jalgrattaspordist, võisteldes maakondlikel koolinoorte võistlustel ning saavutades medalikohti. Kõik vanemad pereliikmed on esindanud nii Valga valda kui ka Valga maakonda Eestimaa Suvemängudel ja Talimängudel ning maakonna suvemängudel.

Perekond Randmäe Viljandimaalt. Võivaku külas elav perekond Randmäe on väga aktiivne osaleja nii maakondlikel kui vabariiklikel üritustel ja võistlustel.  Pereisa Heiki on alati valda esindamas nii jooksu-, kergejõustiku-, ratta- kui suusavõistlustel, pereema Age hoiab ennast vormis kepikõnniga ning rattasõiduga. Lapsedki on väga aktiivsed – Jarmo mängib jalgpalli jalgpalliklubis Tulevik, Kermo on mitmekordne Eesti meister sõudmises, Kerttu on tubli rahvasportlane.

Perekond Raudsik Võrumaalt. Noor pere on aktiivne ja mitmekülgselt sportlik. Usinalt osaletakse vanemate Janeli ja Taavi eeskujul koos mudilastega kõikidel Võrumaa Pikamaajooksude sarja ja Võrumaa Suusasarja etappidel, orienteerumispäevakutel, liikumispäevakutel Võrumaa mängude raames ning teistel rahvaspordiüritustel.


Head Uudised GoodNews