1. Avaleht
  2. Sport
  3. Alo Jakin võitis Euroopa Mängudel maanteesõidus hõbemedali!
Alo Jakin võitis Euroopa Mängudel maanteesõidus hõbemedali!

Alo Jakin võitis Euroopa Mängudel maanteesõidus hõbemedali!

Euroopa Mängudel 23. juunil Minski linnatänavatel peetud meeste jalgratta grupisõidus võitis Eesti rattur Alo Jakin hõbemedali.

Karjääri esimese rahvusvaheliste tiitlivõistluste medali võitnud Jakin tunnistas, et ei osanud starti minnes isegi loota, et medal just tema kaela võiks saada. „Meil on meeskonnaala ja kuigi läksime täna tiimina starti medalimõtetega, siis algselt oli plaanis teistsugune lõpplahendus. Neli ringi enne finišit arutasime poistega, et kuidas jalad on ja mis teeme. Olime valmis rünnakuteks ja võtsime vastu otsuse, et olen ise see, kes ründab. Andsin endast maksimumi ja jumal tänatud, et see töötas hästi ja ma ei vedanud kedagi alt. Olen väga õnnelik kogu meie tiimi ja iseenda üle. Võitja oli selgelt tugevam, olen teise kohaga väga rahul. See medal on minu jaoks suur kordaminek, olen väga korraliku tulemusega hakkama saanud. Ütlen ausalt, et ei osanud seda isegi loota. Läheme igasse starti võidumõtetega, aga täna läksin starti mõttega, et aitan sprintereid ja teen kõik selleks, et ükskõik kes meist tulemust teeks, aga lõpuks tuli välja, et mina ise olin see, kes tulemusega hakkama sai,“ rääkis Jakin.

Eesti koondise peatreeneri Jaan Kirsipuu sõnul tuli Jakini hõbemedal üllatusena. „Ühtpidi on teine koht üle ootuste kõrge, teisalt väga üle ootuste ka ei olnud, sest medalimõtted meie meeskonnal peas olid. Plaan oli tegutseda Martin Laasi ja Mihkel Räimi jaoks, aga kõik on heas vormis ja leppisime enne starti kokku, et kui kellelgi teisel tekib võimalus, võib õnne proovida, kui adekvaatselt tundub, et on mingisugune võimalus. Sel juhul kes iganes ette satub, teda me usaldame ja laseme tal oma sõitu teha. Pärast kuulsin, et Alo oli äramineku just Mihkel Räime nõuandel ette võtnud. Alo ründaski ja sai üksi minema, ühel hetkel tulid teised järgi ja sattuski ette väga tugev seltskond. Ja Alo õnneks oli tema see, kes sinna ette sattus. Ta kasutas võimalused maksimaalselt hästi ära ja tõi kastanid tulest kenasti välja. Alo on kogu karjääri olnud nii tiimis kui ka koondises abimehe rollis ja väga harva, kui ta on saanud oma sõitu teha, nii et mingis mõttes sai ta täna elutöömedali,“ ütles Kirsipuu.

180-kilomeetrine distants koosnes 15-kilomeetristest ringidest. Võitis itaallane Davide Ballerini. Jakini kaotus võitjale oli 16 sekundit. Eesti ratturiga said sama aja kirja austerlane Daniel Auer ja valgevenelane Aleksandr Rjabušenko, neist austerlane sai kaela pronksi ja valgevenelane jäi medalist ilma.

Martin Laas ja Mihkel Räim teenisid vastavalt 13. ja 14. koha (mõlemal kaotus võitjale 54 sekundit), Norman Vahtra sai 69. koha (+1.03) ja Karl Patrick Lauk jõudis finišisse 107. kohal (+12.22). Stardis oli 134 sõitjat.

3×3 korvpall

Minskis oli edukas ka Eesti 3×3 korvpallinaiskond koosseisus Kadri-Ann Lass, Merike Anderson, Annika Köster ja Janne Pulk, kes kindlustasid alagrupivõitudega Läti ja Ukraina üle edasipääsu alagrupist. Esmaspäeval ootab ees veerandfinaal Tšehhiga.

Meeste 3×3 korvpallitiim koosseisus Kristjan Evart, Egert Haller, Renato Lindmets ja Sander Viilup alistas 23. juuni alagrupimängus esmalt Sloveenia 14:12, kuid pidi seejärel tunnistama Valgevene ülekaalu 14:21. Kuna reedel jäädi skooriga 13:21 alla Leedule, jäi seekord veerandfinaali uks Eesti tiimi ees suletuks.

Poks

Poksis, kus Euroopa Mängude raames peetakse Euroopa meistrivõistlused, sai -91kg kaalukategoorias kaheksandikfinaali jõudnud Ainar Karlson 0-5 kaotuse Briti poksijalt Cheavon Clarke’ilt.

Semjon Karhanin (-64kg) sai ülimalt tasavägises võitluses kirja 2-3 kaotuse valgevenelaselt Vazgen Safarjantsilt.

Džuudo

Džuudos, kus samuti toimuvad Euroopa Mängude raames Euroopa meistrivõistlused, astusid eestlastest esimestena tatamile Ants Oscar Pertelson (-73kg) ja Kristjan Tõniste (-81kg). Pertelson sai 64 seas ipponiga kaotuse sakslaselt Anthony Zinggilt. Tõniste langes konkurentsist 32 seas, kui tema lülitas mängust välja kreeklane Alexios Ntanatsidis.

Kergejõustik

Uudse kergejõustikuformaadi Dynamic New Athletics (DNA) alagrupivõistlusel sai Eesti koondis tugevas konkurentsis 34 punktiga 6. koha ja jätkab võistlust 25. juunil veerandfinaalis. Eesti koondise parimateks tulemusteks olid Liina Laasma 2. koht odaviskes (61.88) ja Karl Lumi 3. koht kõrgushüppes (2.11).

Iluvõimlemise rühmkava

Iluvõimlejad Laurabell Kabrits, Vassilina Kuksova, Arina Okamantšuk, Carmely Reiska ja Lero Teino teenisid 5 palliga kavas punktisumma 24.3, 4 kurikat/3 rõngast kava ootamatute vahendikaotustega 20.450 punkti ning kahe kava kokkuvõttes punktisummaga 44.750 7. koha. Mitmevõistluse võitjaks krooniti Valgevene võistkond, kellele järgnesid Bulgaaria ja Venemaa.

„Pallikava 5. kohaga olen väga rahul, eriti arvestades, et Eestist eespool olevad võistkonnad on võitnud olümpiatel medaleid. Teise kava vead olid ootamatud ja kahjuks kaotasime sellega mitu punkti. Oleme väga rahul Euroopa Mängude korraldusega. Siit kaasavõetav kogemus on ainulaadne, kuna võistlemine kontinendi parimatega on alati pingeline,“ ütles Eesti iluvõimlemise rühmkava koondise peatreener Natalja Bestšastnaja.

Sambo

Sambovõistlustele olid pääsenud iga klassi kaheksa parimat, nii et võistlused algasid Eesti sportlaste jaoks kohe veerandfinaalidest.

Naiste -60kg sambovõistlusel sai Anna Ovtsarenko venelanna Yana Kosenkolt – hilisemalt pronksivõitjalt – kaotuse 0-9. Lohutusringis jäi peale rumeenlanna Codrina-Mihaela Ionescu 1-0.

Meeste -62kg sambos pidi Vadim Fomin veerandfinaalis võtma vastu 0-10 kaotuse valgevenelaselt Ivan Aniskevitšilt, kes samuti võitis hiljem pronksmedali. Lohutusringis võitis Fominit aserbaidžaanlane Javidan Garajev 1-0.

Laskmine

Peeter Olesk, kelle põhiala olümpiakiirlaskmine on Euroopa Mängude kavas teisipäeval, võistles ka meeste 10m õhupüstolist laskmises. 574 silma tõi kvalifikatsioonis 17. koha, edasipääsuks kaheksa parema hulka olnuks läinud vaja vähemalt viis punkti enam.

Esmaspäeval, 24. juunil võistlevad Euroopa Mängudel:

3×3 korvpall: naiskond Kadri-Ann Lass, Merike Anderson, Annika Köster ja Janne Pulk veerandfinaalis

Džuudo (Euroopa meistrivõistlused): Klen-Kristofer Kaljulaid (-90kg), Mattias Kuusik (-90kg), Grigori Minaškin (-100kg)

Poks (Euroopa meistrivõistlused): Kirill Serikov ja Pavel Kamanin

Sulgpall (alagrupimängud): Kristjan Kaljurand ja Raul Käsner (meeste paarismäng), Kristin Kuuba (naisüksikmäng), Kati-Kreet Marran ja Helina Rüütel (naiste paarismäng), Raul Must (meesüksikmäng)

Laskmine: Anžela Voronova (10m õhupüss)

Vibulaskmine: Märt Oona (sportvibu eliminatsiooniringid)

Head Uudised GoodNews