1. Avaleht
  2. Sport
  3. Golf
  4. Ajakirja Golf uus number kirjutab golfipisikust nakatunud Barack Obamast
Ajakirja Golf uus number kirjutab golfipisikust nakatunud Barack Obamast

Ajakirja Golf uus number kirjutab golfipisikust nakatunud Barack Obamast

Ajakiri Golf nr 3-2014 kaasAjakirja esikaanel ja esiloos tõuseb esile üks maailma tuntumaid golfareid. Valitsejate elu on peaaegu alati iseloomustanud luksuslik elustiil, samuti ka kirg mõne eksklusiivse hobi vastu. Erandiks pole ka Ameerika Ühendriikide president Barack Obama, kelle huvi golfi vastu saab osaliselt vaadeldud läbi prisma: kas riigipeal on vaba maa kodanikuna õigus ka eraelule?

Telejaama CBS andmeil tähistas president Obama hiljuti oma kuueaastase ametiaja 200ndat golfiringi Fort Belvoir Golfiklubis. Selle arvuga jääb ta pigem pühapäevamängijate kui proffide leeri.

Varem aktiivselt korvpalli harrastanud poliitikule soovitas rahulikuma spordiala valida abikaasa Michelle pärast seda, kui oli näinud mehe kehal sinikaid.

Golfiväljakuile ilmunud Obama üllatas kõiki oma džentelmenliku suhtumisega nii võites kui kaotades ning golfimaailmas peetakse teda imetlusväärseks. Mõnede eliitklubide uksed on presidendile ka suletuks jäänud, põhjuseks ennekõike see, et riigipea mänguajaks tuleks kogu klubi turvalisuse kaalutlustel teistele jõukatele liikmetele sulgeda. Teda on kritiseeritud ka selle eest, et pärast islamisõdalaste poolt hukatud ajakirjaniku James Foley omastele ja kogu ühiskonnale kaastunde avaldamist siirdus Obama golfi mängima ja siis läkski arutelu Ameerika esimese mehe eraelu õigusele. Praegu kasutab president golfi mängimise võimalust igal tööst vabal hetkel, partneriteks on talle jäänud kõige usaldatavamad inimesed.

Veel kirjutab ajakiri Golf Vikerkaaremaa golfiväljakutel ennast koduselt tundvast Piret Vilbornist. Eestlanna alustas golfimänguga Eestis Jõelähtmel, kuid suundus siis abikaasaga elama Lõuna-Aafrika Vabariiki ning seal on temast saanud tõeline golfifänn. Piret räägib, et saatva abikaasa viisa ei lubanud tal tööle minna ja täiskohaga emaameti kõrvalt jäi peamiseks vaba aja veetmiseks golf. Nagu golfitar ise ütleb, täidab mäng nüüd kõik tema päevakava augud.

Piret alustas golfimängu koos teiste tema moodi pereemadega Centurioni golfiklubis, mängis Ladies Open turniiridel, ja ta on nüüd tegija Põhja-Gautengi liigas ning mängib ka kogu provintsi tasemel. Oma intervjuus tutvustab ta Lõuna-Aafrika golfiväljakuid, selle ala traditsioone ja kogu Vikerkaaremaa igapäevaelu. Golf on endiselt seal populaarsuselt ragbiga samal tasemel. Hobiks ja elustiiliks saanud mängu kohta ütleb Piret Vilborn, et see on avatud inimeste ala: “Kui soovid oma iseloomu varjata, ära golfi mängi!”

Ajakiri annab ülevaate Eesti meistrivõistlustest löögimängus, mis toimusid 29.-31. augustil Jõelähtmel. Korraldajaks oli peatselt oma 10ndat aastapäeva tähistav Estonian Golf&Country Club ning üritus oli täis üllatusi, draamat ja pinevust. Meistriteks krooniti nüüd juba teistkordselt dramaatilise finaalringi läbinud Valgeranna golfiklubi mängija Egeti Liiv ja naistest Niitvälja kaunitar Annika Meos.

Jõelähtmel võidutsesid taas noored mängijad, kinnitades veelkord, et golf ei ole mitte hambus sigariga eakate meeste mäng, vaid nõuab siiski korralikku treeningut ja ka head närvi, et 3 päeva võistlustules vastu pidada ja karikas koju viia.

Eesti golfimaastikul toimus sel suvel teinegi suurüritus – 23.–26. juulini kolmel korral Euroopa 100 parima väljaku hulka valitud Estonian Golf & Country Club´is toimunud Euroopa meistrivõistlustel naiste golfis võistles 139 naist 25 riigist. Osalesid ka tiitlikaitsja Emily Kristine Pedersen Taanist ja 2012. aasta naisamatööride Euroopa meister Céline Boutier Prantsusmaalt (maailma ranking´us 4. kohal). Eestit esindasid meie 5 parimat naisgolfarit – Merlin Palm, Annika Meos, Mari Hütsi, Liis Kuuli ja Alice Andressoo.

Bo Golfi Baltimaade müügijuht ja golfi PRO Matti Rosberg kinnitab, et golfimängu populaarsus näitab Soomes ja Baltikumis jätkuvat kasvutrendi. Talveperioodiks laieneb Bo Golf aga hoopis Hispaaniasse Costa del Soli – kui siin hooaeg lõpeb, siis seal valitsevad ideaalsed mängutingmused. Rosberg ise sattus golfi  juurde Soomes ja Kanadas helikopterijuhi ametit pidades. Intervjuus jagab ta soovitusi algajatele ja kinnitab, et tegu pole alaga, mida harrastab vaid eliit. PRO soovitab kõigil, keda golf huvitama on hakanud, minna kohale ja proovida ise järele, sest klubides on radu igasuguste oskustega huvilistele.

“Mind ei huvita mängu juures iga kord mitte tulemus, vaid et ma saan sellest nii palju energiat! Kulutan selle mängu jooksul rohkem kaloreid, kui kontoritöötaja terve päeva jooksul!” kinnitab Rosberg.

Ettevõtja, kergejõustikutreener ja harrastusgolfar Jaanus Kriisk võrdleb ajakirjaveergudel kahe ala, golfi ja kergejõustiku, õpetamist ja treeninguid. Ta leiab, et mõlemal puhul on oluline selja-, kõhu- ja küljelihaste võimekuse arendamine ning kuivõrd igaüks kujundab ajapikku välja talle omase sooritustehnika, siis peab treener aitama seda kinnistada ja edasi arendada. “Töö, töö ja ainult (tark) töö” ning “Targem ei anna kunagi järele” on need soovitused, mida treener kannab kergejõustikust golfi üle. Jaanus Kriisk peab sportlasele oluliseks ka õiget söömist.

Sporditreener ja golfar meenutab loos 78-aastast Šoti vanahärrat, kes on seda toredat mängu mänginud kolmandast eluaastast saadik. 2005. aasta suvel esitas Jaanus Kriisk talle St. Andrews Old´il küsimuse, et mis on golf? Tema vastas: „Golf on mäng, kus reeglid ja etikett  on püha ning iseendale trahvi väljakirjutamine on auasi. Kõikidel teistel juhtudel on tegemist jalgpalliga.”

Enrico Villo Eesti golfikoolist õpetab, kuidas valida endale õige golfipall ja golfikepp, mille vars on sobiva jäikusega, tuues välja võrdluse, mis juhtub siis, kui kepivars on liiga jäik või liiga pehme. Tema õpetuse aluseks on teadmine, et kepi tunnetamine parandab mängu. Oluline on ka jalgade laius ja keharaskuse jaotus löögis. “Maapind on suurepärane jõu ja kiiruse allikas!” tõdeb Villo.

Veerus “Golf algajale” saab asjast huvitatud teada, kus asuvad Eestimaa golfimänguväljad. Väikese pildi saab ka sellest, mida see tore spordiala üldse endast kujutab. Kokkuvõtvalt kõlab see nii: golf on mõeldud kvaliteetajast lugupidavale inimesele, kes hindab tervist ja sportlikku eluviisi ning soovib nautida kaunist loodust. See on mäng, mis eeldab kehalist koordinatsiooni, keskendumist ja kannatlikkust ning millega saavad tegeleda nii noored kui vanad. Golfis on siiski säilinud väga tugevad traditsioonid ja reeglid, samuti on klubidel etikett.

Tuntumad mänguväljad Eestis on Harjumaal Suuresta, Jõelähtme ja Niitvälja, Saare Golf Saaremaal Kuressaares, Valgeranna Pärnumaal, Haapsalu, Otepää ja Ojasaare Golf Lääne-Virumaal.

Eesti ainukese golfiajakirja peatoimetaja Ivika Liblik tõdeb, et talv vallutab meid peagi üleni, kuid ajakiri Golf pakub  jätkuvalt uudiseid golfimurult: huvitavaid intervjuusid, kasulikke nõuandeid, põnevaid ülevaateid, nalja ja naeru, üllatusi ja üldse meeldivat ajaviidet. Ivika soovitused juhtkirjas on heatahtlikud ja jõuluhõngulised – võtke oma lähedased erilise tähelepanu ja hoole alla ning kinkige neile positiivsem mina! Seda võimendab ajakiri “Golf” teie kätes!
Kõigest sellest saab lugeda ajakirja “Golf” novembrinumbris. Värske ja huvitav ajakiri on saadaval suuremates müügikohtades ning see annab aimu sellest, mis toimub põnevas golfimaailmas.

Head golfisõbrad ja uued huvilised, ärge jätke kasutamata head võimalust ja liituge “Golfi” lugejaskonnaga juba täna!

Tehke seda aadressil: http://ajakirigolf.ee/telli-ajakiri/

Head Uudised GoodNews