1. Avaleht
  2. Sport
  3. Golf
  4. AJAKIRI GOLF! KAANEPERSOON! Golfitreener Rein Auväärt: ei ole vaja olla vägivaldne
AJAKIRI GOLF! KAANEPERSOON! Golfitreener Rein Auväärt: ei ole vaja olla vägivaldne

AJAKIRI GOLF! KAANEPERSOON! Golfitreener Rein Auväärt: ei ole vaja olla vägivaldne

Rein Auväärt
Rein Auväärt

Käes on talv ning golfiväljakutel valitseb vaikus, kuigi möödunud aastal sai üsnagi kaua ka väljas mängida. Golfitreeningud on kolinud sisehallidesse, kus on küll kitsam, aga ka sellel on oma võlud ja plussid. Kahjuks teavad vähesed golfimängijad, et meil on mitmeid kohti, kus saab ka pakase ja tuisu korral õdusalt oskusi lihvimas käia. Üheks selliseks kohaks on Tere Tennisekeskuses asuv sisegolfisaal, kus annab treeninguid ka tuntud ja armastatud golfitreener Rein Auväärt, kirjutab ajakiri Golf.

Kohale jõudes ootab lugupeetud Auväärt ülimalt kombekale mehele kohaselt juba vastas. Enne veel, kui asja kallale asume, näitab hinnatud golfitreener majas veidi ringi, viib mind majavõõra inimesena seal toimuvaga kurssi ning jalutame rahulikult sammul tema talvepesa poole.

ajakiri-golf

Oleme jõudnud läbi keskuse golfi “talveruumidesse”ning juba tulevad kuuldavale esimesed Reinulikud naljad. Kes golfiõpetajat Reinu tunneb, see teab, millest jutt, ja kes ei tunne, siis tasuks kiiremas korras tundma õppida, kuna selle härraga juba igav ei hakka!

ajakiri-golf2

Mida praktika näitab, kui palju eestlased sisegolftingimustes harjutavad?

Võiksid muidugi rohkem, aga õnneks see arv kasvab kogu aeg. Just aeg ise seab meile programmi ette, milline treening võiks olla. Selleks ei pea palju ruumi olema.

Kui palju, ja kus on võimalik golfioskusi sisetingimustes lihvida?

Tehnika lihvimine on väga tähtis, arvan, et kohti, kus seda teha, on 4-5. Sellise koha võib tegelikult igaüks endale teha, kuna ei nõua palju ruumi. Et tehnikaid harjutada, on vaja 10-15 ruutu pindala.

ajakiri-golf4

Nii et võib soovitada, kellel garaaž tühi, võiks toksida küll?

Natuke võrku ka juurde ning võib küll. Oleneb muidugi, mis on harjutamise eesmärk, kõik peaks olema eesmärgipõhine. Püüan inimestele selgeks teha, et see pole tagumise, vaid harjutamise koht.

Kuidas näevad välja treeningud Tere keskuses? Kas peab olema pikem programm või võib tulla ka ühe korra proovima?

Treeningud käivad üldiselt sügisest kevadeni välja, aga grupitreeningutest vabal ajal võib küll aja kinni panna, et siia harjutama tulla.

ajakiri-golf3-1

On see kallis lõbu?

Hinna koostab Tere keskus meiega kokkuleppel – tunnihind on 7 eurot, aga selle juurde kuulub ka pesemine ja saun.

Kes ei ole veel sisetingimustes oskusi lihvimas käinud, kas tema peaks seda sügistalvisel ajal tegema?

Võiks käia selleks, et teada saada, kuidas ta golfis edasi liigub. Sellele peab järgnema arusaamine ja tunnetus. Ennast peab jälgima, aga, kui sellele tunnetust ei järgne, siis mängija läheb ja taob ikka vanamoodi edasi. Mängu peab süvenema, aga eks seda tehakse ka suvel.

Kas võib nõustuda väitega, et kui kaks-kolm aastat suveti 6-7 kuud harrastajana mängida ning  jätta talv vahele, siis ollakse kevadel justkui algaja?

Ei ole nii, kuna tekib lihasemälu, seega oskused jäävad ajju. Hakatakse ju edaspidigi mängima golfi, mitte korvpalli. Kui on tekkinud lihasmälu, siis tuleb kõik välja, kuigi jah, teatud miinustega, sest inimene on ju mugav. Kui tuntakse, et peab mingisugust liigutust tegema, ent jäetakse siiski tegemata, siis hakatakse seda millegagi kompenseerima. Üldjuhul on kompensaatorid näpud, nii et hakatakse ainult kätega lööma, ent ei saada pihta või palli õhku ning vale protsess hakkab käima.

ajakiri-golf-6

Milliste probleemidega tullakse sügisel treeneri juurde?

Väga erinevatega, oleneb sellest, mis on eesmärk. Näiteks, kui minna suve saabudes varakult mängima, tahetakse mingisugust liigutust natuke teada saada, lihvida ja tunnetada. Need, kes tahavad uueks hooajaks valmistuda, neil on sügavamad huvid taktika osas.

Mida saaks lihvida Teie juures see, kes on alles alustanud mängimisega, ja tahaks võistlustest osa võtta?

Kõike, alates algasendist! See on väga oluline, meil on selleks isegi suur peegel, et iseennast saaks treenides näha. Ma ikka aeg-ajalt küsin, et kas tuntakse ennast hästi ja kas meelditakse endale, ent üldjuhul ollakse nii  keskendunud, et peeglisse pilku panna ei suudeta. Selleks puhuks on meil aga olemas video, et hiljem vaadata ja arutada. Minu eesmärk on, et inimene saaks mängust aru ja hakkaks ennast paremini tundma, et mäng hakkaks õnnestuma ning et trennist lahkutaks hea meeleoluga.

Kui palju käivad siin treenimas tulisemad mängijad, pean silmas neid, kes on üle 10 aasta mänginud ja võistlustest tihedalt  osa võtnud või kas nad ikka jõuavad veel treeneri juurde nii-öelda kätt golfis hoidma?

Inimese ego on keeruline, ent on väga tähtis, et ta selle pika aja jooksul ei oleks muutunud liiga tuliseks golfiharrastajaks, et ikka teaks, mida teeb. Golfilöök võtab vähe aega, aga, et see toimuks, on vaja keskenduda. Kurb on see, kui inimene maksab ja on neli tundi tulist haguandmist täis, ent selleks pole vaja ju osta griinipiletit, võib näiteks minna lähimasse lepikusse vastu puid taguma. Ei ole vaja olla vägivaldne!

Ruum on väike: peegel, seintel võrk, mille küljes ripuvad kettad, veel on palle ja muud atribuutikat — mida siin teha saab?

See on stuudiovariant. Siin saab lihvida absoluutselt kõiki tehnika variante, alates sellest, et võtad kotist kepid, et soojendust teha. Kõik, kes tunnis käivad, tulevad siia ning juba teavad, mida teha. Siin saab tasakaalu harjutada, kas siis kepiga või ilma, esialgu on ehk tugesid vaja. Kõik suunad ja hoided, see ongi koht, kus kõike seda saab harjutada, et aru saada, milline löök välja tuli.

ajakiri-golf-7

Kas treener näeb siin löögi hästi ära? 

Jah, ja mängija ka, see ongi oluline, et tema ise näeb. Minu ülesanne on anda mängijale nii palju infot, kui talle vaja, õpime ju kogu elu ning eks minagi õpin mängijalt, et mis just temale sobib. Ei saa visiooni kopeerida, vaid panen igaühe jaoks paika selle, mis talle parem on.

Kas saalis saab löögist parema ülevaate kui väljakul?

Kahtlemata, kuna väljakul lüüakse kätega ehk raiutakse puid, nii et kepp jääb maasse kinni, ja muld lendab. Siin aga on head matid – ei põruta käsi ära, ja õpid lööma nii, et ei rakenda jõudu valesse ruumi.

ajakiri-golf-8

Kui palju oleks optimaalselt vaja eratunde, et enne reisi ennast soojaks mängida?

See on väga individuaalne, kui tulla enne reisi harjutama, siis on väga tähtis, et õpitule ka seal tähelepanu pöörataks, muidu pole mõtet tulla.

Kuidas näeb välja siia tulek — kas esimene treening on eraldi või ühineb mängija kohe grupitreeninguga?

Esialgu peab treener saama ülevaate, millised on mängija liigutused ja tehnika, kui kaua ta on mänginud. Grupil on see juba teada. Peame treeningule tulijaga püstitama kindlasti ka eesmärgi, kuna ma pole lihtsalt tunni andja, vaid tahan ikkaka eesmärke saavutada.

Kui kaua olete siin treeninguid läbi viinud?

Alguse sai see nii, et olin ühe omanikuga saunalaval ja hakkasin mõtlema, et võiks olla üks nurgake, kus saaksin aidata neid, kes tahaksid natuke rohkem golfist teada. Arenguprotsess käis nii, et kui maja oli juba nii kaugele jõudnud, et ilmastiku kaitseks oli present ees, tegin nii griinikohad kui ka augud, ka matid said maha ning nii sai ruumi rohkem. Olen selle ruumiga väga rahul! Loodan, et siia tuleb nooremaid tegijaid, kes muudavad selle koha veel paremaks, mõnusamaks ja mugavamaks. Iseasi on, kui palju tehnikat on juurde vaja, see peaks käima proportsionaalselt golfi arenguga.

ajakiri-golf-9

Kas siin saab käia ka ilma treenerita?

Jah, aga siis tuleb pärast kõik samale kohale tagasi panna! Mõnikord tehakse trenni viimase vindini, nii et äraminekuga hakkab kiire ning saal jäetakse segamini. Tuleks siiski arvestada, et järgmine tulija ei peaks hakkama kellegi järelt koristaja.

Kui palju siin lapsi käib?

Noortega tegelesin suvel, neil oli tennise suvelaager ning ma tutvustasin neile golfi. Golf toetab tennist, võiks isegi öelda, et igat spordiala, millega inimene tegeleb.

Kas perega võib ka siia tulla?

Jah, võib mitmeks tunniks või lausa terveks päevaks. Ei pea olema green card tehtud, aga ohutus on tähtis, et ei lähe näiteks kepilöögile ette — turvanõuded on olulised!

Kui paljud golfimängijad teavad, et siin saab harjutada ja miks peaks sisetingimustes oskusi lihvima? 

Vähesed teavad, kuid see on hea talvine harjutamisvariant neile, kellele see sobib. Siin saab kõike harjutada, hoida tunnet sees ja seda arendada. Golf on väga mõnus harrastus, mis nõuab tähelepanu, keskendumist, rütmi ja palju muud head!

Kas talvine harjutamine annab turvatunde uueks hooajaks?

Sees harjutamine tekitab ka huvi, et mis saab väljakul olema. Meie kliima on selline, et homme võivad olla plusskraadid ja siis saab õpitut kohe väljakul rakendada. Eelmiste aastate kogemus näitab, et inimesed rakendavad seda varianti. Golfi harjutamine nõuab keskendumist, et õppides ei läheks kohe vanadesse liigutustesse tagasi, et kõrvaldada liigsed liigutused ja vägivald — kepile pole vaja näidata, kui vägevad on sõrmed.

ajakiri-golf5

Kas on ka tagasisidet, kus inimene tuleb kevadel ja ütleb, et Rein, seda talvist treeningut on vaja?

Ikka on, ja muidugi kõige toredam see, kui inimene tuleb ja tunnustab! Aga hea on ka vastupidine, kui inimene tuleb ja ütleb, et ei saanud millestki aru. Vahetu suhtlemine on oluline.

Golf on otsing ning on tore otsida ennast ja õppida ka tunnetama! Golfis on oluline sõna “tunne”, kui tunned, et tegid hea või ka halva löögi.

Peab ära mainima, et austus härra Rein Auväärti vastu kasvab peale igat kohtumist. On vähe inimesi, kellega kohtudes tekib esimese asjana selline austuse tunne, keda austada on lausa au ning kes oma kogemustepagasiga suudab siiski jääda lihtsaks, heast huumorist lugupidavaks igakülgselt viisakaks ning nauditavaks seltkonnakaaslaseks.

Enne lahkumist ütles ta veel, et otsustas intervjuu hommikul, et see jääb tema viimaseks intervjuuks, lisades: „Mis mul ikka enam öelda on?”.

Ma ei osanud selle peale kohe midagi kosta, vaid kallistasin teda lugupidamisest ja tänutundest ikka päris  kõvasti. Loodan siiski, et see oli härra Auväärti järjekordne esialgu ehmatav nali, aga karistuseks paneme ta selle eest küll ajakirja kaanele ning sellest saab golfiajaloo väärikaim esikaas! 

Intervjuu ilmus ajakirja Golf talve eri numbris kaaneloona.

Usutles: Monika Kuzmina
Fotod: ajakiri Golf / Margus Vilisoo 

Ajakirja Golf tellimuse saab teha SIIN!

Allikas: ajakiri Golf

Head Uudised GoodNews