1. Avaleht
  2. Sport
  3. Golf
  4. Ajakiri Golf: Eesti golfikoondis täiendab mänguoskusi Hispaanias
Ajakiri Golf: Eesti golfikoondis täiendab mänguoskusi Hispaanias

Ajakiri Golf: Eesti golfikoondis täiendab mänguoskusi Hispaanias

Eesti golfikoondis HispaaniasEesti golfikoondis valmistub 2015. aasta hooajaks esmakordselt konkreetse plaani järgi ja teeb seda kaugel Pürenee poolsaarel ˗ kolm Eesti koondise liiget treenib Hispaanias Gecko akadeemias. Sellest kirjutab ajakirja Golf tänavune esinumber.

Alanud aasta jaanuarikuu alguses sõitsid Eesti koondise mängijad Egeti Liiv, Sander Aadusaar ja Marten Palm Hispaaniasse treeninglaagrisse. Neljas koondise liige Martin Järve lõpetab sel aastal keskkooli, seega tema veedab suurema osa ajast kodumaal treenides.

Treeningud on põhjalikud

Sander Aadusaar peab treeninguid Gecko akadeemias väga mitmekülgseteks, kus lisaks golfile arendatakse nii sportlase füüsilist kui ka vaimset poolt.

“Oleme koondisega ka eelnevatel aastatel talviti Hispaanias harjutamas käinud. Varem on laagrid olnud maksimaalselt kahenädalased, kuid sellel aastal viibin Hispaanias kokku neli kuud,” räägib koondislane.

Treeningud akadeemias on väga mitmekülgsed. Iga päev tegeleb akadeemia õpilastega kolm treenerit, kes on kõik spetsialiseerunud kindlale osale mängus.

“Juba esimese kuuga tundsin, et minust on saanud palju targem mängija, olen väljakute kohta palju õppinud ja mentaalselt oluliselt arenenud,” kinnitab Sander. Lisaks golfile toimuvad igapäevaselt üldfüüsilised treeningud. Akadeemia õpilastel on võimalik kasutada jõusaali. Igal nädalal toimuvad vastavate treenerite juhendamisel pilatese ja MMA treeningud.

Egert Põldma
Egert Põldma

Eesti treeningud on golfari sõnul peamiselt individuaalsed, akadeemias ollakse aga kõik koos ja iseseisvalt harjutatakse vähem. Treenerid jälgivad mängijaid igapäevaselt ja teiste õpilastega ollakse pidevalt koos. Hispaanias on väljakuid rohkem, seega ka treenida huvitav, sest saab erinevates tingimustes harjutada. Kuna igal nädalal on võistlused, siis ei pöörata tehnikale väga suurt rõhku, alati on võimalus treeneritega kokku leppida, kui on vaja midagi muuta, aga rohkem keskendutakse olemasolevate oskuste lihvimisele ja rakendamisele.

“2016. aastal toimub Eestis EM, MM on 2016. aastal Mehhikos. Püüame koondisega nendeks võistlusteks võimalikult hästi valmistuda ja 2015. aasta hooaja lõpus mängida Nordic League Q-Schoolis,” tutvustab Sander omi plaane.

Egeti Liiv sihib välisvõistlusi

Kahekordne Eesti meister Egeti Liiv ütles usutluses, et Hispaanias on ta seni kõige rohkem õppinud seda, et mänguplaan, võistluste ettevalmistus ning eriti mängujärgse statistika tegemine on väga olulised. “Näiteks statistikas lihtsalt sellest ei piisa, mitu GIR-i tabamust said. On vaja täpsemalt kirjutada, millise kepiga lõid, kui kaugele lipust ning kas raffist või teatud kallaku pealt jne. Pärast seda saab väga hea ülevaate sellest, millised on nõrgimad mänguosad,” kirjeldab ta.

“Võidud kodumaal annavad kindlasti mingil määral enesekindlust, kuid mitte nii palju kui võistlused välismaal, kus konkurents on tugevam. Et Euroopa meistrivõistlustel ja MM-il enesekindlust juurde saada, eneskindlamalt mängida, on vaja ikkagi samal tasemel võistlustel osaleda ˗ õhkkond on neis pingerikkam. Fännide lootused pingeid ei tekita, sest ausalt öeldes ei tunne ma end veel nii suurepärase mängijana, et selliseid fänne peaks olema, kuid ma annan endast igatahes 110% esindamaks Eestit rahvusvahelistel võistlustel,” seletab Egeti. “Treeningud Hispaanias on mõjunud hästi, eriti üldfüüsilised. Talveperioodil ongi just suurem rõhk üldfüüsise arendamisel, samas ei jäeta unarusse ka mängu. Kuna mul oli 2013. aastal probleem alaseljaga, siis kuu ajaga on Hispaania üldfüüsilise treeninguga ning jõusaalikavaga märgatavus paranemises olemas.”

Kõige enam ootab Egeti seda, et hooaeg oleks võrreldes eelmisega parem, kuigi see hooaeg oli kümne aasta kokkuvõttes samuti kõige parem. “Teiseks loodan esindada Eestit Euroopa meistrivõistlustel Slovakkias, kuid selleks on vaja kõvasti enne tööd teha ning langetada hcp-d. Kolmandaks ihkan võita Eesti meistrivõistlust rajamängus, kuna see tiitel on mul ainsana puudu.”

Koondislastele on golf töö

Marten Palm rääkis, et on jõudnud väga lähedale sellele, mida soovib saavutada ning loodab, et varsti hakkavad edusammud ka tulemustes kajastuma.

“Kõige enam keskendun praegusel hetkel oma swing’ile, sest täislöök on mu nõrgim külg ja stabiilsust on vaja, sest muidu ei ole võimalik head golfi mängida. Praegused suurimad edusammud ei kajastu tänasel päeval mu võistlustulemusetes, vaid just swing’is, millega olen juba väga mitu head kuud pead vaevanud. Olen jõudnud väga lähedale sellele, mida soovin saavutada ja loodan, et varsti hakkavad edusammud ka tulemustes kajastuma,” räägib Marten, kelle eesmärk on saada profiks. Tema arvates jõuab see aeg kätte aastal 2016˗2017.

Treener Egert Põldma ütleb, et esmakordselt on koondis hakanud tegutsema konkreetse plaani järgi, mis lubab treeninguid paremini üles ehitada ja saada informatsiooni ühe või teise treeningplaani ja ˗tsükli efektiivsusest. See võimaldab teha järeldusi, luua kriteeriume ja analüüsida põhjalikult võistlustulemuste tagamaid. See on treenerite ja sportlaste kontrolli all ning sellele keskendumine peaks pikemas perspektiivis tooma ka tulemused.

“Nendele koondislastele, kes hetkel Hispaanias harjutavad, on golf täisajaga töö. Neil tuleb mõista, et trenni tuleb teha innuga, sajaprotsendilise keskendumisega, eesmärke seades ning ise sealjuures protsessi nautides ja rõõmu tundes. Vastasel juhul ei anta endast maksimumi ning sellest parimate hulka jõudmiseks ei piisa,” selgitab treener. Ta ootab koondislastelt selget eesmärki, usku iseendasse ja eneseanalüüsi võimet.

“Spordis läbilöömiseks on vaja selget arusaama, miks ühe või teise elemendiga tegeletakse. Tuleb võtta vastutust ning uskuda oma eesmärkide saavutamisse. Kahtlemata on Eestis mitte ainult kliima tõttu, vaid ka vähese konkurentsi tõttu keerulisem tippu jõuda, kuid mitte võimatu. Mulle tundub, et just see vähene konkurents on suuresti mõjutanud mitte ainult praeguseid koondislasi, aga ka endiseid ja teisi noormängijaid liialt rahule jääma Eestis saavutatud tulemustega ning ei osata vaadata pilti laiemalt. Uue süsteemi loomine teeb kindlasti koondislaste elu lihtsamaks. Küll aga on sportlaste kohustus olla aus iseenda vastu, hakata aktiivselt kaasa mõtlema miks, mida ja milleks tehakse ning vaadata kaugemale kui Eesti löögimängu meistritiitel ja uskuda sellesse.”

Muutusi on vaja

Möödunud aastal juba teist korda Eesti meistriks tulnud Egeti Liiv arvab, et Eesti parimate golfimängijate tase on pea 7-8 aastat püsinud paigal. See näitab, et muutusi on vaja ja nüüdseks on muutustega ka alustatud. “Arvan, et kaks aastat on paras aeg katsetada ja testida natukene teistmoodi lähenemist ja aidata järgi kohad, millele varem nii palju tähelepanu ei pööratud. See loob paremad tingimused ka 2016. aasta tsükli lõpuks, millal on välja kujunenud selgem struktuur koondise ettevalmistuseks ja treenimiseks ning selle pealt edasi liikuda on kindlam ja lihtsam. Usun, et see, millele Enrico Villoga tähelepanu oleme suunanud, on samm edasi mängu kvaliteedis ja arengus. Olen positiivselt meelestatud, et järgneva kahe aasta jooksul toimub kindlasti edasiminek. Sportlastelt on aga vaja motivatsiooni ja eneseusku. Ilma nendeta ei ole võimalik eesmärke täita,” räägib ta.

Head Uudised GoodNews