1. Avaleht
  2. Sport
  3. 9400 last jookseb 20 linnas Teatejooksul heategevuse nimel
9400 last jookseb 20 linnas Teatejooksul heategevuse nimel

9400 last jookseb 20 linnas Teatejooksul heategevuse nimel

Lapsed Teatejooksul Foto: Teatejooks
Lapsed Teatejooksul
Foto: Teatejooks

Täna tuleb kokku koguni 9400 last, et joosta 20 linnas üle Eesti toimuval heategevuslikul Teatejooksul. Teatejooksul osalemisega kutsuvad lapsed kõiki üles mõtlema liikumisvõime kaotanud lastele, kelle ravi heaks saab annetada, helistades numbril 900 7777 (kõne hind 7 eurot).

Teatejooks on Eesti suurim laste- ja noortespordiüritus ning ühtlasi suurim üritus, kus lapsed ise annavad oma panuse heategevuse heaks. Sündmus toimub neljapäeval korraga 20 Eesti paigas: Tallinnas, Elvas, Haapsalus, Jõgeval, Kuressaares, Kohtla-Järvel, Kärdlas, Narvas, Otepääl, Paides, Raplas, Põlvas, Pärnus, Rakveres, Sillamäel, Tartus, Toilas, Valgas, Viljandis ja Võrus. Suurim osalejate arv on taaskord Pärnus (1360 last), järgnevad Tallinn (1271 last) ja Tartu (972 last). Teatejooksu stardipaugu annab Tallinnas Vabaduse väljakul president Toomas-Hendrik Ilves. Tartu jooksu avavad linnapea Urmas Klaas ja Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli, teistes linnades viivad jooksu avamise läbi samuti kohalikud juhid. Laste soojendusvõimlemist juhendavad tuntud sportlased, näiteks Tallinnas Roman Fosti ja Pirgit Püü, Tartus Kaire Leibak, Pärnus Raio Piiroja, Elvas Kauri Kõiv ja Grete Gaim ja paljud teised. Teatejooksul võitjaid välja ei selgitata, oluline on osavõtt. Lapsed jooksevad Teatejooksu särkides, mis Liikumisaasta 2014 „Terve Eesti eest!“ puhul on tavapärase punase asemel sinist värvi.

Täiskasvanud saavad Teatejooksul osalevate laste panust ning liikumisvõime kaotanud laste ravi toetada, helistades heategevusnumbril 900 7777 (ühe kõne hind on 7 eurot). Kogutud annetused lähevad 7-aastase Astridi, 14-aastase Gerry ning teiste liikumisvõime kaotanud laste raviks Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses. Astridil on kaasasündinud aju arenguhäire ja seljaajusong. Kuigi sündides anti talle elulootust vaid mõneks päevaks, pidas visa tüdrukuke vastu. Tänaseks liigub rõõmsameelne väike Astrid iseseisvalt ratastooliga, kasutab seisulauda ja astub raami toel ise samme. Enneaegsena sündinud Gerry’l tekkis hapnikupuuduse tõttu ajukahjustus – tal on laste tserebraalparalüüs. Pärast rasket operatsiooni ning pikka taastusravi sai Gerry hakata liikuma kahe harkkepi toel.

Teatejooksust kogutavate annetuste abil soovib energiline ja alati naerusuine Gerry hakata treenima kõnnirobotil, et jõuda lähemale oma unistusele liikuda ühel päeval ainult ühe harkkepiga.

Teatejooksu korraldab spordivõistluste korraldamise ja sportlaste esindamisega tegelev MTÜ Tallinnmeeting juba aastast 2006. Teatejooksu suurtoetajad on Kultuuriministeerium, Värska Vesi ja Kalev.

Head Uudised GoodNews