1. Avaleht
  2. Sport
  3. VAATA VIDEOT! Tallinna Taipoksi Klubi visad hinged TTV saates Suvemiks: Mitte kaklemissport, vaid võitluskunst!
VAATA VIDEOT! Tallinna Taipoksi Klubi visad hinged TTV saates Suvemiks: Mitte kaklemissport, vaid võitluskunst!

VAATA VIDEOT! Tallinna Taipoksi Klubi visad hinged TTV saates Suvemiks: Mitte kaklemissport, vaid võitluskunst!

Tallinna Taipoksi Klubi visad hinged TTV saates Suvemiks Mitte kaklemissport, vaid võitluskunst!Taipoks kogub Eestis üha enam populaarsust, kuid kohati on spordiala suhtes tunda eelarvamusi. Et neid hajutada või ka saada lähemalt asjast aimu, on saade Suvemiks kutsunud külla kaks taipoksi kõrget professionaali, kelleks on Taist pärit treener Mosa Chatchawan ja Kevin Renno, kes on Tallinna Taipoksi Klubi peatreener.

Soovite spordiala viia suurematesse massidesse, kus ei ole mitte ainult tõelised võitlejad ja seda eesmärgiga laiendada osalejate ringi?

Kevin: Täpselt nii see on. Meie eesmärk on viia inimesteni arusaam, et tegemist ei ole mitte kaklemisspordiga, vaid võitluskunstiga. Muuhulgas on see ju suurepärane rasvapõletustreening, enesekaitsetreening või ka lihtsalt hea viis aega sisustada.

Tegelikult ongi ju jäänud selline mulje, et taipoks pole muu kui üks suur võitlus läbi kaklemise, löömise, peksmise ja seega mõeldud vaid väga visadele hingedele.

Kevin: Nii on, et tegemist on ikkagi võitlusega, aga see las jääb professionaalsetele võistlejatele, kes tahavad nii kaugele minna. Treening seevastu jääb siiski treeninguks ning sobib kõikidele – lastele, noortele, emadele, isadele …

Kas teil käivadki trennis inimesed igas vanuses?

Kevin: Jah.

Kevin, Mosa on Teie poolt Eestisse kutsutud kolm aastat tagasi. Mosa, oled siin olnud kolm aastat?

Mosa: Jah, kolm aastat.

Mosa ChatchawanKeda sa treenid? On need lapsed, professionaalid?

Mosa: Kõiki treenin.

Kui head nad on?

Mosa: Kevin on hea.

Kui lihtne on eestlasi õpetada? Või on see hoopis raske?

Kevin: Meie viljeleme klassikalist taipoksi, mis on pärist Taist ja meil on siin tõeline profesionaal kohal.

Klassikaline taipoks on mõeldud kõigile?

Kevin: Jah, võib-olla mõned saavad valesti aru, sest enamik klubisid tegeleb Eestis kickpoksiga, milles ei ole näiteks küünarnukitehnikat ja püstimaadlust, mis muudabki taipoksi eripäraseks. Keskendumegi seega klassikalisele taipoksile. Mida Mosa tegelikult öelda tahtis, on see, et Eestis on väga palju häid kickpoksijaid ning K1 võistlejaid, kuid samas klassikalise taipoksi spetsialiste on vähe.

Kas näemegi praegu stuudios videopildilt klassikalist taipoksi?

Kevin: Jah. Selline näeb välja personaalne treening ja edasijõudnute treening, kellel on üksikud tehnikad selged ja saab juba harjutada. Treeneri käes on löögipinnad, mille kaudu on võimalik teha vasturünnakuid ja sundida siis treenitavat kas rohkem blokkima või keskenduma.

Kas see, kes tahab alustada treeningutega sportliku vormi saavutamise nimel, peab tulema esialgu just teie juurde personaaltreeningutele või asub treenima kohe grupis?

Kevin: Meil algavad mitu korda aastas algajatele mõeldud baaskursused, kus alustatakse täiesti nullist – asendist, põhiblokkimistehnikatest ning -löökidest. Kui need on selged, saab edasi liikuda ning muretseda omale juba ka varustuse, teha paarilisega blokkimisi ja kontrollrünnakuid. Esimesel paaril kuul on põhirõhk tehnikal, õppimisel ja enese üldfüüsilisel arendamisel.

Kui suvel alustada, siis alles sügiseks saab läbi esimese etapi?

Kevin: Sisuliselt küll, aga üldjuhul alustab enamus inimesi sügisel ja nii ka meie.

Kas te pakute treeninguid spordiklubis Sparta?

Kevin: Tegelikult pakume seda päris mitmes kohas, kuid kodusaal on meil tõesti Spartas. Treeningud toimuvad üle Eesti suuremates linnades ning Tallinnas isegi mitmes kohas.

Kuivõrd on Mosa kaasamine treenerina aidanud taipoksi vastu huvi äratada?

Kevin: Väga-väga! Täiesti hindamatu väärtusega on tema kogemused ja tehnika, mille kõik on ta mulle ja meie klubi teistele treeneritele edasi andnud ning mida meie saame omakorda edasi anda oma õpilastele. Sellist ehedat taipoksi õpib tõesti ainult Taist pärit treeneri käe all. Euroopas on taipoks modifitseeritud, s.t enamus võistlusi peetakse ilma küünarnukilöökideta.

Mosa, oled olnud taipoksijana ju professionaalne sportlane. Kui kaua oled tegutsenud treenerina?

Mosa: Teisi olen treeninud üheksa aastat.

Kevin: Mina olen 28-aastane ja alustasin suhteliselt hilja võrreldes Taist pärit taipoksijatega. Nemad alustavad juba alates seitsmendast eluaastast. Mosal on umbes 300 profipoksimatši, minul aga kokku 65-70.

Millal Teie alustasite?

Kevin: Alustasin võistlemist 16-aastaselt, tema seevastu juba 7-aastaselt. Ütleme nii, et nemad lõpetavad üldjuhul umbes 25-aastaselt oma profikarjääri. Üksikud superstaarid teevad kauem. Isegi 30-aastaselt ja pisut peale. Nende tempo on natuke teine ja seal on haruldane nähtus, kui professionaalsetel taipoksijatel on alla kahesaja matši. Eestis ja Euroopas otsid tikutulega neid, kellel oleks kakssada matši kokkugi.

Elu seisneb matšist matšini elamises?

Kevin: Professionaalne taipoksija elabki treeningsaalis.

Ma saan aru, et Mosal on plaan jääda pikemaks ajaks Eestisse?

Mosa: Jah, mulle meeldib siin.

Kas siin on huvitavam ja parem treener olla?

Mosa: Jah.

Kevin: Esiteks me võtsime ta siin väga hästi vastu ja lõime hea keskkonna – oma korter, elu, sissetulek, s.t kõik on tal olemas. Eesti inimesed on ta tõesti väga hästi vastu võtnud. Tal on siin väga palju sõpru ja abikaasa.

Elu on siis ikkagi seotud Eestiga?

Kevin: Väga imelikul kombel talle meeldib muuhulgas ka siinne kliima …

See on tore! Sõnum on ikkagi see, et tegeldaks palju rohkem taipoksiga?

Kevin: Jah, täpselt.

Ja oodatud on kõik?

Kevin: Ei tasu jah suhtuda eelarvamustega sellesse. Käib igasuguseid kuulujutte ja kindlasti on meediast läbi käinud inimesi, kes ei ole sellele alale head reklaami teinud, kuid tegelikult ongi vaja vahetut kogemust, et mõista. Tervise ja hea enesetunde huvides on kõik oodatud tegelema taipoksiga või vähemalt proovima!

Uuri lähemalt infot SIIT või Tallinna Taipoksi Klubi Facebooki lehelt.

VAATA VIDEOINTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews