1. Avaleht
  2. Sport
  3. VAATA VIDEOT! Kristo Tohver TTV saates Suvemiks: Kõikidest ei tule tippmängijaid
VAATA VIDEOT! Kristo Tohver TTV saates Suvemiks: Kõikidest ei tule tippmängijaid

VAATA VIDEOT! Kristo Tohver TTV saates Suvemiks: Kõikidest ei tule tippmängijaid

Kristo Tohver Niitvälja GolfNiitvälja Golf ühendab endas Baltikumi vanimat täispikka Park-väljakut, 5-rajalist pay&play väljakut, Eesti suurimaid harjutusalasid – chipping ja putting greene, katusealust harjutusala, klubihoonet koos restorani ning saunadega, golfipoodi, kust saab endale mänguks vajalikku hankida ja loomulikult asjatundlikke klienditeenindajaid, golfiõpetajaid ning väärikat klubi.

Teemegi kohe ühe teoreetilise sissejuhatuse golfimängus otse stuudios, abiks Niitvälja Golfi tegevjuht Kristo Tohver.

Niitväljal on arvatavasti väga palju mängijaid, aga nagu ma aru olen saanud, siis ikkagi on oodatud ka uued mängijad?

Eestis mängib golfi veel suhteliselt väike arv inimesi, kui võrdleksime end põhjamaadega. Seega on meil väga suur arenguruum. Eestis on umbes 2500-3000 mängijat, Soomes seevastu 150 000 mängijat.

Ikka väga suur arenguruum!

Absoluutselt!

Teie puhul võib vist öelda, et värskelt on selja taha jäänud aasta tippsündmus?

Kindlasti! Pühapäeval sai läbi 22. Niitvälja Karikas ja see on Baltimaade vanim golfiturniir, kus osalesid sel aastal esmakordselt ka profesionaalsed golfimängijad. Koostöös meie partneriga Mandatum Life panime välja 7500€ auhinnaraha ja saime kuuest erinevast riigist professionaalid kaasa mängima. Võit läks Soome Toni Karjalainenile, kes on pikki aastaid olnud seal number üks profigolfimängija.

Nädalavahetusel osales Niitväljal kolm päeva järjest üle 140 golfari ja väga põnev võistlus lõppeski pühapäeval Soome mehe võiduga ühe Inglismaa härrasmehe ees. Läks väga hästi.

Kuidas on lood pealtvaatajatega?

Ütleme nii, et kohapealne publikuhuvi ei olnud kõige suurem. Eestlasel ei ole veel seda harjumust, et tuleb golfiväljakule vaatama. Muidugi oma klubi mängijad on osaliselt kohal. Selles mõttes tegime ka ajalugu, et kandsime turniiri esimest korda üle internets Delfi TV kaudu ja sealt tuli küll vaatajaid päris korralikult.

Kuidas golfimängijate arv kasvab?

Kuna meil selgelt kultuuriline taust golfi mängimisel puudub, siis ei ole rahvale selline spordivalik omane. On vaja teha veel väga palju tööd. Näiteks teeme palju tööd noortega koolides, kus üritame neile seda mängu tutvustada, kutsudes ühtlasi Niitväljale mängima. Kuni 12-aastastele on üle Eesti kõikidel golfiväljakutel mängimine tasuta ning 21. eluaastani on väga palju võimalusi soodsalt mängida või siis samuti kohati tasuta.

Teie juurde võib seega tulla noor ja õppida ning harjutada tasuta?

Absoluutselt. Vanemate inimestega on see lugu, et meil on spetsiaalsed suvekursused, mida kutsume Roheliseks Rajaks ning need toimuvad igal nädalavahetusel ja on väga tore kogemus. Tuleb vaid pulti tulla. Kursused kestavad kaks kuud ja teevad inimese huvitava harrastuse võrra rikkamaks.

Suvi on hoos, aga kui äkki keegi nüüd ärkab ja mõtleb, et tahaks proovida, siis kuidas on temaga lood?

Ei ole probleemi. Golfis saab meil hooaeg läbi novembri lõpus. Septembris on viimased kursused. Praegu jõuavad veel kõik vabalt tulla.

Millisele inimesele golfimäng mõeldud on?

Väga hea küsimus! Golfimäng on kõikidele ja vanusepiiri ei ole. Meie kõige noorem mängija, kes osaleb Niitvälja klubis treeningutel, on 4-aastane ja kõige vanem on üle 80-ne. Golf on läbi elu kestev mäng. Kuna seda ei mängita mitte niivõrd vastase vastu nagu näiteks tennist või jalgpalli, vaid n-ö iseenda vastu, siis tegelikult samas stardigrupis võivad väljakule astuda üheskoos tõesti nii 5-aastane, 30-aastane kui 70-aastane, mängides seda mängu üksteist segamata.

Golf on muidugi inimestele, kes hindavad rahu, puhkust ning juures on ka tervislikkuse aspekt. Koormus on ikkagi päris korralik. Läbi käiakse 10-14 km ning rasvapõletusprotsent on suur. Rootsi Karolinska Instituut viis läbi uuringu, milles nad leidsid, et golfari eluiga võrreldes tavainimestega on viie aasta võrra pikem ja seda just tänu iganädalasele pikale jalutuskäigule.

Ajakiri Golf on tegelenud golfimängu populariseerimisega. Olen sellest lugenud ja saanud vaadata ka pilte ja mulle tundub, et kõik Niitväljale proovimängule kutsutud tuntud inimesed on kenasti hakkama saanud?

Nad on kõik hakkama saanud ja mitte ainult! Selgelt on näha inimeste silmis tekkimas sädet ning nad kõik on lubanud meile tagasi tulla.

Viimati külastasid meid muusikud C-Jami tšellokvartetist. Nad andsid meile saare rajal uhke tšellokontserdi, misjärel proovisid viimne kui üks mängida Indrek Visnapuu juhendamisel, kes neid natuke abistas ja kes on tuntud tegelikult kui korvpallitreener. Meestel silmad põlesid ja ilmselgelt tekkis tahtmine, sest golf on selline mäng, mis päris külmaks ei jäta kedagi. See võib isegi osadele lõpuks mitte meeldida, kuna tahetakse rohkem aktiivsust ja kontaktset spordiala, aga üldiselt on inimesed pärast kogemust elevil ning muusikud ei ole siin mingisugune erand.

Aga kas hakkama saavad kõik?

Jaa. Vahe on võib-olla lihtsalt selles, et kõikidest ei tule tippmängijaid. Selleks, et golfi tipptasemel mängida, on ikkagi vaja teatavaid eeldusi. Aga et seda sotsiaalselt ja sõpradega mängida, mis toimubki golfimängus 90%, siis sellega saavad kõik hakkama sõltumata vanusest, kaalust või füüsilistest oskustest.

See on piisavalt hea üleskutse, et tekitada huvi golfimängu vastu ja nagu kuulsite, on kõik oodatud proovima!

VAATA VIDEOINTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews