1. Avaleht
  2. Sport
  3. Golf
  4. VAATA PERSOONISAADET! TTV tutvustab tuntud telespordimeest
VAATA PERSOONISAADET! TTV tutvustab tuntud telespordimeest

VAATA PERSOONISAADET! TTV tutvustab tuntud telespordimeest

VAATA PERSOONISAADET! TTV tutvustab tuntud telespordimeestPealinna televisiooni persoonisaate “Kas tohib?” saatejuht Kristiina Võsu on külas ETV spordisaadetest mällu sööbinud spordikommentaatoril ja -toimetuse juhil Marko Kaljuveeril, kes möödunud aasta lõpust veab presidendina Eesti Golfi Liitu (EGL).

Saatejuht tervitab Markot tema kabinetis kui arvukate tegev- ja tugitoolisportlaste lemmikut ja toob ta teiste seas auväärsele esikohale, vähemalt tema enda hinnangul.

Esimene küsimus on loomulikult Marko „uue“ ala kohta, mille peale EGLi president märgib, et tema jaoks on golfiga seonduva taga hall argipäev, mis aga pakub rõõmu, sest selles ametis lihtsalt tuleb sporti armastada ja sellest peavad silmad särama lööma.

VAATA PERSOONISAADET! TTV tutvustab tuntud telespordimeest-2Marko Kaljuveeri seletust mööda on golf Eestis alles poisikeseaeas – sellega tegeletakse siinmail alles 20ne aasta jagu. “Võib öelda, et vundament on valmis, nüüd tuleb maja ehitada,” ütleb golfiedendaja. “Tööpõld on suur ja lai, inimesed koostöövalmid ja hea on juba rööbastes liikuda.”

Marko Kaljuveeri määratlusel jagab golf maailmas esimeste seas populaarsust jalgpalliga ning on spordilembeste jaoks vutimängu järel alati teisel kohal. Golf on vastupidiselt üldlevinud arvamusele kättesaadav sport ning pole sugugi vaid rikaste ja edukate pärusmaa.

“Ka edukuse mõiste on ju erinevalt võetav,” märgib president. Tema sõnul nõuab iga alaga tegelemine investeerimist ja golfist on kulukamaid alasid.

VAATA PERSOONISAADET! TTV tutvustab tuntud telespordimeest-3Saatejuhi küsimusele golfi arenguplaanide kohta vastab Marko, et arendada tuleb noorte-, tipp- ja harrastusgolfi ning kindlasti ka golfiturismi, et Euroopa keskklassi turist jätaks raha siia ning kasvataks seega Eesti majandust.”Meie turismilause võiks olla: “Eestis on mõnus golfi mängida!”” pakub ta.

Edasi läheb jutt Erki Noole sõnadele, et ta polevat golfi mängimiseks veel piisavalt vana. Marko sõnul on golf ala, millega saab tegeleda seni, kuni inimene liigub. Päris tippgolfis liigub seejuures korralik raha, selle poole on tugev tõmme ja tipud, näiteks Tiger Woods, teenivad suurt raha.

Saatejuhi küsimusele Marko enda golfimängude kohta vastab president, et on tunnetanud golfi tõsiseltvõetava alana: “Pärast 15. rada vedasin jalgu järel – neli ja pool tundi ning 10 kilomeetrit on tõsine füüsiline katsumus. Golf pakub vaimset ja füüsilist pinget ja naudingut, see on väga hea sport! See on suur elu!”

VAATA PERSOONISAADET! TTV tutvustab tuntud telespordimeest-4Golfiga tegelemine eeldab pidevat mängimist, sest kui tehnika läheb käest, võivad ka Tiger Woodsi sarnased tipud teha kehva mängu. Marko Kaljuveeri hinnangul on Eesti golf veel tipust kaugel. “Meil on pikk tee minna, aga valmistume tipptasemeni jõudmiseks ette,” lubab president. Eesti koondise mängijad harjutavad sel talvel nelja kuu vältel Hispaanias, Eestisse tuleb ka Rahvusvahelise Golfiliidu (IGF) treener õpetama.

Marko Kaljuveeril on kavas kohtuda suusaliidu juhi Mati Alaveriga, et arutada koostööd ja rääkida ühistest muredest. “Mind huvitab alaliidu töö analüütiline pool,” selgitab EGLi president kolleegiga kohtumise eesmärki.

Marko Kaljuveer on spordiuudiseid jaganud 24 aastat, 14 aastat sellest on ta olnud ETV sporditoimetuse juht. Esimest korda rääkis ta spordiuudiseid “Aktuaalses kaameras” 1990. aastal ning seejuures polnudki vastne uudistelugeja oma nägu monitorist nähes närvis. 1992. aastal kommenteeris ta Barcelona olümpiamänge ja on pikki aastaid olnud jalgpallistuudio saatejuht.

Marko meenutab, kuidas tal on tulnud vastata stuudios jalgpalli puudutavatele küsimustele. Kord oli laekunud 3 000 küsimust, millest tuli parimad välja sõeluda, sest kõikidele vastata ju ei saanud. Üks põnevamaid küsimusi on alati olnud: „Mis see suluseis on?“.

Kaljuveeri sõnul on vaatajaküsimused hea nähtus, sest nii saab inimesi kaasata ja näiteks jalgpall ongi üldiselt üks suur rahvapidu. “Otse-eetris olles pead särama samamoodi nagu jalgpallurid platsil ja kui miski lähebki valesti, siis ei tohi sellest välja teha ja tuleb edasi minna,” räägib ta ülekannetel juhtunud kummaliste ja naljakate väljaütlemiste kohta.

Siit viib EGLi president jutu taas golfile: “Ka golfis on nii, et kui esimene rada läks sassi, unusta ära ja jätka, ära lase sellel edasist mängu mõjutada!” Kommenteerimisapsudest rääkides nendib spordimees, et tähtis on inimeste nimed meeles pidada, neid valesti öelda ei tohiks.

Marko lisab, et spordikommentaatorina ei suuda ta ka kodus rollist väljuda, edukat ülekannet elab ka magamaminekul läbi. Saatejuhi küsimusele, et mida tähendab tema öeldud mõte, et ta on 24 tundi saadaval, vastab spordijuht, et kui töö ja hobi on koos, siis ollaksegi pidevalt asjas sees. Tema töö ei lõpe kell 17, ka õhtuti tuleb vajalike inimestega suhelda näiteks meilitsi ja kui midagi teha polegi, tunneb tegevusest puudust.

Marko Kaljuveer pole telest sugugi kadunud, maist hakkab ta TV3 “Seitsmestes uudistes” edastama golfiuudiseid ja siis saab lühiajaliselt jälgida ka tuntud inimeste golfiponnistusi. Golfi juhtima asunud mees loodab kindlasti veel ka jalgpallimänge kommenteerida.

VAATA VIDEOT!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews