1. Avaleht
  2. Sport
  3. Ultratriatleet kutsub üles üheskoos temaga 20-kordset ultratriatlonit läbima
Ultratriatleet kutsub üles üheskoos temaga 20-kordset ultratriatlonit läbima

Ultratriatleet kutsub üles üheskoos temaga 20-kordset ultratriatlonit läbima

Juba järgmisel pühapäeval, 23. septembril alustab ultratriatleet Rait Ratasepp Eesti triatloniajaloo ühe hullumeelseima katsumusega. Ta läbib 20 päevaga 20 täispikka triatlonit. Andmaks võimaluse kogeda seda vahetut emotsiooni ja tahtejõudu, mis 76 km ujumise, 3600 km rattasõidu ja 844 km jooksuga kaasneb, kutsub Ratasepp inimesi end üheskoos temaga proovile panema. Avatud on meeskondade registreerimine Eestis 20-kordse ultratriatloni läbimiseks.

“Kindlasti ei saa see katsumus kerge olema,” on Ratasepp kindel, “sest distantsid on aukartustäratavad ning Fuerteventura maastik ja kliima vaimu- ja füüsist tugevalt proovile panevad.” Hetkel Fuerteventurale teel oleval Ratasepal jääb kohale jõudes kuus päeva aega, et end katsumuseks sisse seada, viimased treeningud teha ning kuuma kliimaga harjuda. 23. septembril Eesti aja järgi kell 10 annab Ratasepp katsumusele avapaugu.

Siiski ei pea Ratasepp olema ainuke eestlane, kes sellist distantsi läbimas. Seepärast ongi ellu kutsutud algatus #challengeratasepp, kus sõpradest, kolleegidest või lihtsalt tuttavatest kokku pandud meeskonnad läbivad iga päev 3.8 km ujudes, 180 km rattal ning jooksevad 42.2 km üheskoos Ratasepaga. Eeskujuna, et ka tavalised töö- ja pereinimesed on selleks võimelised, on hetkel distantsi läbimas Škoda Tallinn kolleegidest meeskond. Täna on neil käimas 14. päev.

“Mitmed inimesed on minuga ühendust võtnud ja andnud märku oma huvist läbida tiimina 20-kordne ultratriatlon. Kiidetud on just challenge-formaati. See tähendab, et iga meeskond on iseenda eest väljas ega võistle teistega. Eesmärk on eneseületus ja oma tahtejõu proovilepanek, nii individuaalselt kui ka meeskonnana. Loodan, et minuga on 23. septembris katsumust alustamas mitmed tiimid. Kindlasti on mul rasketel hetkedel palju lihtsam, kui tean, et ei tee seda üksinda.”

Ratasepp rõhutab, et tegemist ei ole meeskondadevahelise mõõduvõtuga. “Esmatähtis on meeskonnal läbida kogu katsumus paralleelselt minuga ning kogeda eneseületusega kaasnevat emotsiooni.”

Kui ultratriatleet läbib oma katsumuse Fuerteventural, siis end registreeriv meeskond võib katsumuse läbida kus iganes. Meeskonna suurus ei ole kuidagi piiratud ning samuti ei mängi rolli vanus, rahvus ega sugu. “Oluline tingimus on, et alates katsumuse esimesest päevast meeskonda enam suurendada ei saa. Ehk meeskond peab arvestama sellega, et kui keegi jääb katsumuse ajal näiteks haigeks, siis peavad ülejäänud meeskonna liikmed olema valmis ära katma ka kõrvale jäänud liikme osa,” rääkis Ratasepp.

Teine oluline tingimus on, et kõik meeskonna liikmed peavad sportima iga päev ja nõnda 20 päeva järjest. “Kui palju keegi iga päeva lõikes ujub, sõidab ratast või jookseb, on meeskonna enda otsustada. Oluline on, et päeva lõpuks oleks meeskonna peale kokku läbitud 3.8 km ujumist, 180 km ratast ja 42.2 km jooksu,” kirjeldas Ratasepp tingimusi.

Meeskonna saab registreerida aadressil https://challengeratasepp.skodatallinn.ee/ hiljemalt 22. septembril. Samal lehel on ka täpsemad tingimused Eesti 20-kordse ultratriatloni läbimiseks. Katsumuse start on 23. september. Ratasepp ja meeskonnad jõuavad finišisse 12. oktoobril.