1. Avaleht
  2. Sport
  3. TOITUMISNÕUSTAJA NÕUANDED! Mida ei tohiks süüa enne treeningut?
TOITUMISNÕUSTAJA NÕUANDED! Mida ei tohiks süüa enne treeningut?

TOITUMISNÕUSTAJA NÕUANDED! Mida ei tohiks süüa enne treeningut?

headuudised5Toitumisnõustaja Katri Merisalu õppis toitumisteadust Inglismaal asuvas University of Central Lancashire’is, spetsialiseerudes just haiguste ravile läbi õige ja tasakaalustatud toitumise ning tervisepsühholoogiale ja toitumishäiretele.

Hetkel töötab ta toitumisnõustajana ja peab terviseblogi Rimi toidukaubandus jaeketile, kus räägib ühe või teise toiduaine kasulikkusest, tuletab meelde põhitõdesid ja hoiab inimesi kaasa minemast viimaste toitumishulluse trendidega.

Katri Merisalu on alati pidanud huvitavaks inimese ja toidu suhet. Ta leiab, et see, mida süüakse, ütleb inimese kohta väga palju ning et pigem leiab tervise köögivilja- ja ürdiaiast kui rohupurkidest. Toitumisnõustaja usub, et iga inimene on erinev ja seega peaks ka tema toitumine olema võimalikult sobiva ja personaalse lähenemisega.

Mida aga ei tohiks süüa just enne treeningut? Toitumisnõustaja räägib sel teemal lähemalt.

Väldi suuri eineid enne trenni!

Trenni ei saa teha täiskõhu tundega, kui oled just pistnud pintslisse suure prae! Seega tugevam toit süüakse 2,5 – 3 tundi enne treeningut, kergem eine 1,5 – 1 tund enne trenni.

Väldi näljasena trenni tegemist!

Näljatundega või päev läbi söömata trenni teha ei ole soovitatav. Kui sa lähed tühja kõhuga trenni, siis pole sul piisavalt energiat ja jõudu lihastes, et korralikult trenni teha. Sellega võid ohtu seada oma tervise. Kui inimese keha tunneb nälga, siis on väga raske keskenduda ja ärritutakse kergemini.  Kui Sind kimbutab nälg ja on soov siiski trenni teha, siis söö enne trenni mõni puuvili: banaan, õun, apelsin.

Väldi rasvaseid ja soolaseid eineid!

Eined, mis on kõrge rasva, suhkru ja soola sisaldusega (nagu tüüpilisele kiirtoidule kohane) on meie organismile kahjulikud, kuid kindlasti peaks vältima neid eineid enne trenni. Toidu seedimine on protsess, mis vajab palju verd, samuti vajab verd meie organism, kui tegeleme treeninguga. Kui enne treeningut on söödud kiirtoitu ei saa lihased, mida treenid, vere kaudu piisavalt hapnikku. Seejärel hakkavad lihased glükoosi teisendama energia asemel piimhappeks. Piimhape teeb lihased kangeks ja väsitab, kuid eelkõige on piimhape organismi üks kaitsemehhanismidest – ilma piimhappeta jookseks inimene end hingetuks. Selge on see, et mida vähem piimhapet kehas, mis nõrgestab lihaseid ja põhjustab väsimust, seda tõhusam treening.  Kiirtoit ja rasvased toidud võivad võtta kuni 4 tundi seedimiseks, aeglustades seega normaalset seedeprotsessi.

Miks vältida soolaseid toite enne trenni?

Soolased toidud häirivad vedeliku tasakaalu kehas. Inimese keha koosneb ligi 73% veest, seega ei tule üllatusena, et inimene peaks tarbima puhast vett hommikust õhtuni ja kindlasti enne treeningut, treeningu ajal ja peale trenni. Sool pidurdab kehas vedeliku liikuvust ja ei lase kehast vett välja viia. Väldi kartulikrõpsude, soolatud pähklite, poolfabrikaatide ja  kiirtoidu söömist enne treeningut ning vähenda nende toitude söömist ka igapäevaselt!

Väldi suhkru söömist enne trenni!

Suhkrust saadud energia annab vaid korraks sulle energiat juurde, kuid see tunne ei kesta kaua. Suhkrurikas maius või suhkrut sisaldav jook tõstab veresuhkru taset hästi kiiresti, kuid see langeb tagasi ka sama kiiresti. Siis võibki juhtuda, et enne trenni tarbitud suhkrust tulnud energia lõpeb otsa keset trenni,  jättes sinu väsinult ja kurnatult treeningut lõpetama.

Väldi kiudainete söömist vähemalt 2 tundi enne treeningut!

On teada, et kiudained mängivad väga olulist rolli meie toitumises, kuid enne treeningut võiks kõrge kiudainete sisaldusega toitu pigem vältida. Miks? Suures koguses kiudainete tarbimine enne treeningut võib põhjustada ebameeldivaid seedeprobleeme nagu näiteks gaasid ja kõhupuhitus, mis võivad sinu treeningu ebameeldivaks muuta. Söö kiudaineid vähemalt 2 tundi enne või pärast treeningut.

Allikas: Terase Spordikeskus 

Head Uudised GoodNews