1. Avaleht
  2. Sport
  3. SEB Tallinna Maratonil osaleb rekordarv liikumisharrastajaid
SEB Tallinna Maratonil osaleb rekordarv liikumisharrastajaid

SEB Tallinna Maratonil osaleb rekordarv liikumisharrastajaid

8. septembril toimuva SEB Tallinna Maratoni erinevatele distan tsidele on registreerunud rohkem kui Viljandi linna täis inimesi ehk üle 20  000 liikumisharrastaja enam kui 40 riigist . Selline osalejate arv on Eesti rahvaspordi ajaloo kõigi aegade rekord.

Maratonidistantsile on registreerunud üle 20 00 jooksja . Favoriitideks on staažikad maratoonarid Demisse Deriba Haile , Mehari Gebre Barak ja Tesfaye Dadi Beyene Etioopiast, samuti Pharis Kimani Keeniast. Naistearvestuses on üks tugevamaid võistlejaid Irene Chepkirui Keeniast. Eesti meistrivõistluste tiitlit maratonijooksus läheb teiste seas püüdma Roman Fosti, kes hetkel on Eesti meister poolmaratonijooksus. Naistearvestuses sihib meistritiitlit Lily Luik.

Maratonirajal teevad kaasa ka tempomeistrid, kes aitavad jooksjatel püsida soovitud tempos. Näiteks on 3:00 finiš iaja tempomeister Margus Pirksaar , 4:00 lõppaja tempojooksja Meelis Atonen ja 5:00 tempomeister Valdo Jahilo.

Eesti maratonijooksu 100. sünniaastale pühendatud SEB Tallinna Maratoni (42,195 km) stardi annavad pühapäeval kell 9:00 Eesti naiste maratonijooksu rekordiomanik Jane Salumäe ja 100-aastase maratoniajalooga Tallinna linna linnapea Edgar Savisaar.

21 kilomeetri distantsi läheb läbima üle 2500 jooksja , kellest favoriitideks meestearvestuses peetakse Ibrahim Mukungat Keeniast ja Valerijs Zolnerovicsi Lätist. Naistearvestuses võistlevad esikoha nimel Natalja Sokolova Venemaalt ja Jekaterina Patjuk Eestist.

Poolmaratoni (21,1 km) stardi annavad kell 11:30 kaks Eesti parima sportlase tiitli tänavust pretendenti: olümpiavõitja Gerd Kanter ja kahekordne vehklemise maailmameister Nikolai Novosjolov, kes jagavad üritusel kõigile soovijaile ka autogramme.

SEB Tallinna Maratoni 10 kilomeetri starti on oodata üle 15 0 00 liikumisharrastaja, kellest umbes 8000 läbib distantsi joostes ning üle 7000 kõndides. Teiste seas näeb 10 km stardis näiteks Getter Jaanit, samuti Erki Noolt, kes tuleb jooksma koos poegadega. 10 km kilomeetri jooksu kindlaks favoriidiks naistearvestuses peetakse lätlannat Jeļena Prokopčukat, kellele pakub eestlannadest konkurentsi Egle Mätas. Meeste arvestuses lähevad tugevate välisvõistlejatega rinda pistma Tiidrek Nurme, Nikolai Vedehin ja Allar Lamp.

Kell 13:30 startiva 10 km jooksu, käimise ja kepikõnni eel sõlmivad SEB ja Spordiürituste Korraldamise Klubi koostöölepingu Baltimaade suurima rahvaspordisündmuse toetamise jätkamiseks aastatel 2013-2015. Seejärel annavad SEB juhatuse esimees Riho Unt ja SEB Tallinna Maratoni peakorraldaja Mati Lilliallik koos 10 km stardipaugu.

SEB Tallinna Maratoni peakorraldaja Mati Lillalliku sõnul on suurepärane näha järjest kasvavat huvi jooksusündmuse vastu. Samas rõhutab ta, et oluline on valida jõukohane tempo ja oma võimeid mitte üle hinnata. “Ka kõige väiksema kahtluse korral võiks enne jooksu konsulteerida perearsti või spordimeedikutega. Jooksu ajal tasub jälgida oma terviseseisundit, vajadusel aeglustada tempot ja pidada nõu spordimeedikutega, kes jälgivad võistlejaid ka raja ääres. Oluline on ka juua piisavalt vett ning enne võistluspäeva kindlasti korralikult välja puhata,” rääkis SEB Tallinna Maratoni peakorraldaja Mati Lilliallik.

8. septembril toimuvale SEB Tallinna Maratonile eelneb päev varem, 7. septembril sportlik ning meelelahutuslik programm. Kella 12-19 on Vabaduse väljakul avatud võistluse EXPO, kus saab tutvuda jooksu koostööpartnerite väljapanekutega, testida tervislikku seisundit, küsida nõu eri valdkonna spetsialistidelt ning juba registreerida 2014 . aasta SEB Tallinna Maratonile, mis toimub 14. septembril 2014. Kell 14.00 antakse start Haribo lastejooksule, millest on oodatud osa võtma lapsed vanuses 2-12 aastat.

7. septembril kell 17:30 astub Vabaduse väljakul lavale legendaarne ansambel Vitamiin, kes juhatab sisse jooksusündmuse piduliku avatseremoonia. Kell 18 antakse favoriitidele üle rinnanumbrid ja kuulutatakse SEB Tallinna Maraton 2013 avatuks.

Head Uudised GoodNews