1. Avaleht
  2. Sport
  3. Ratasepp kaitseb Saksamaal 3-kordse ultratriatloni MM-l esikohta
Ratasepp kaitseb Saksamaal 3-kordse ultratriatloni MM-l esikohta

Ratasepp kaitseb Saksamaal 3-kordse ultratriatloni MM-l esikohta

Foto: Kadi Nisu

Vaid 19 päeva pärast Austria kolmekordse ultratriatloni MK-etapi võitu on ultratriatleet Rait Ratasepp taas võistlustules. Sedapuhku Saksamaal Lensahnis. Sealgi tuleb läbida sama distants, mis Austria võistlusel – 11,4 km ujudes, 540 km rattal ja 126,6 km joostes. Kunagi varem ei ole Ratasepp teinud kahte niivõrd intensiivset võistlust nii väikese vahega.

Kuigi Ratasepp on Lensahni 3-kordse ultratriatloni stardis juba kolmandat korda, on võistlussituatsioon tema jaoks uus. Vähem kui kolme nädalaga pidi Ratasepp targalt taastuma, et keha ja vaim suudaksid uuel võistlusel oma parima anda. Kui arvate, et sportlane taastus jalad seinal, siis eksite. Isegi taastumisperioodil näeb Ratasepa treeningplaan ette mitu trenni päevas.

Sel aastal ei ole võistluse stardis eestlase põhikonkurenti Richard Jungi. Kuid see ei tähenda kergemat võistlust. Uue tulijana on 3-kordse ultratriatloni distantsi läbimas näiteks poolakas Robert Karas. Karas võitis eelmisel aastal Saksamaal Emsdettenis toimunud kahekordse ultratriatloni MK-etapi Ratasepa ees 29 minutiga. Võiduajaga 19:44:42 sai Karas ka nimetatud distantsi maailmarekordi tiitlihoidjaks. Ratasepp finišeeris ajaga 20:14:25 ning parandas oma isiklikku rekordit 1 tunni, 18 minuti ja 30 sekundiga.

Võistluse eel hindab Ratasepp oma füüsilise vormi heaks. “Vähemalt treeningute pinnalt on alust arvata, et Austria võistlusest olen ilusti taastunud. See aga on ultratriatloni juures ainult üks oluline aspekt. Sellise katsumuse läbimiseks tuleb olla ka vaimselt valmis. Kuidas mu vaimne valmisolek ja kannatusvõime Austria võistlusest on taastunud, seda saan teada alles võistluse lõpuosas. Kindlasti annan endast parima ja loodan võistluse võita, kuid lihtne see olema ei saa. Suurimat heameelt teeks see, kui suudaksin lõpetada katsumuse enda isikliku rekordi lähedase ajaga. Praegune parim aeg on 32:57:01,” rääkis Ratasepp, lisades, et kirss tordil oleks, kui see tagaks ka esimese koha.

Ratasepp teab juba omast kogemusest, et võistlusrada on selles formaadis ultratriatloni jaoks üks raskemaid. Kuid kindlasti on tema eeliseks, et ta on kolmekordseid ultratriatlone kolmel korral teinud. Ujumisdistants läbitakse 50 m basseinis. 11,4 km läbimiseks ujuvad võistlejad 228 basseinipikkust. 540 km sõidetakse 8,06 km ringil. Kokku tehakse 67 ringi. Jooks toimub 1,32 km ringil. Kolme maratoni jooksmiseks tuleb joosta 96 ringi.

Võistluse start antakse homme, 27. juulil Eesti aja järgi kell 8 hommikul. Võistluse stardis on 52 sportlast, neist kaheksa naised. Võistluse limiit on 58 tundi. 2017. aastal ületas Ratasepp finišijoone ajaga 34.19.34 ning aasta varem 33:40:53.

Saksamaa 3-kordse ultratriatloni MM-etapp on ultratriatleedi jaoks oluline võistlus enne hooaja põhikatsumust, mille ta korraldab endale ise. 23. septembril alustab Ratasepp ennekuulmatu ettevõtmisega. Nimelt võtab ta esimese sportlasena maailmas Fuerteventura rasketes tingimustes ette 20-kordse ultratriatloni. Katsumuse raames tuleb tal 20 järjestikusel päeval läbida iga päev 3.8 km ujumist, 180 km ratast ning 42.2 km jooksu. 20 päeva peale läbib ta 76 km ujudes, 3600 km rattal ning 844 km joostes.

Loe lähemalt, miks Ratasepp sellise erakordse katsumuse ette võtab ning toeta mahuka eelarvega katsumuse edukat korraldamist sportlase veebilehel. Kõigi toetajate vahel loositakse välja mitmeid auhindu ultratriatleedi koostööpartneritelt. Samuti kantakse toetajate nimed toetajasärgile ja Fuerteventurale kaasa tulevale saateautole.

Ela võistlusele kaasa Ratasepa Facebooki fännilehel ja Instagramis. Rohkem infot võistluse kodulehelt.

Head Uudised GoodNews