1. Avaleht
  2. Sport
  3. Rammumehed
  4. Rammumeeste maailmakarika etapp esmakordselt Eestis!
Rammumeeste maailmakarika etapp esmakordselt Eestis!

Rammumeeste maailmakarika etapp esmakordselt Eestis!

Rauno Heinla
Rauno Heinla

Oktoobrikuu 18. päeval näevad jõuspordialade austajad Tallinna Spordihallis siinsete Kalevipoegade ja nende piiritaguste konkurentide jõukatsumist, mis on üks viieteistkümnest rammumeeste maailmakarika etapist ning Eestis toimub see erakordne ja laialdaselt jälgitav spordivõistlus esmakordselt. Salvestust saatest näidatakse telekanalil Eurosport hiljemalt 1 kuu jooksul pärast võistluse toimumist ja TV 6 eetris Eestis. Eurosport edastab saateid 89 riigis üle kogu maailma.

Kokku tuleb kümme võimsat lihasmäge, neist kolm on Eesti toidul üles kasvanud ning ülejäänud seitse on pärit Lätist, Leedust, Soomest, Poolast, Austriast, Kanadast ja Serbiast. Mehemürakate kaal kõigub 135 kilogrammist 168 kilogrammini ning pikkuses jäävad vahemikku 182-199. Valdavalt kannavad nad oma maa kõvema rammumehe tiitlit või on seda olnud mõnel aastal isegi maailmatasemel. Suur osa meestest on oma lihaste sitkust juba aastaid demonstreerinud, kuid näiteks soomlast Arto Niemi Nikkolat peetakse uueks tõusvaks täheks rammumeeste maailmas.

Lauri Nämi
Lauri Nämi

Eestlastest haaravad raskete riistade järele Lauri Nämi, Rauno Heinla ja Markus Männik. Esimene neist, Lauri Nämi, oli 2012. aastal maailmas tugevuselt neljas mees ja ta on Strongman Champions League (SCL) etappidel võisteldes alati jäänud esiviisikusse. Rauno Heinla on Eesti Rammumehe auväärse tiitli pälvinud 2008, 2010, 2011, 2012 ja 2014. aastal ning esineb ka SCL etappidel võimsalt esimese viie hulgas. Markus Männik võitis aastatel 2009, 2012 ja 2013 Strongman GP, 2012. aastal Arnold Classics Amateur võistluse, 2013. aastal Holland Got Power rammukatsumise ja tänavu lõi ta kinni Kõrveküla Rammumehe võistluse, Võru Linna Vägilane 2014 ja Lõuna-Eesti Vägilane 2014 võistlused. Seega on meie meestel kaasa võtta soliidne võitudepagas.

Karmidel Kalevipoegadel on vastas paraku sama vihased ja jõulised mehed. Poolakas Krzysztof Radzikowski on oma maa tugevaim mees olnud aastatel 2011-2014, World Strongman Federation arvestuses maailma tugevaim mees 2012. aastal ning 2013. aastal rammumeeste maailmakarikavõistluse tšempion.

Norrakas Ole Martin Hansen on oma maa tugevaim mees. Lätlane Dainis Zageris on Karutapja ehk siis lõunanaabrite tugevaim olnud 2011-1013. aastal. Austerlane Martin Wildauer on oma riigi tugevaim mees 2009-2014, “World`s Strongest Man” finalist ning Austria Winter/Summer Giants võistluste korduv võitja. Põhjanaaber Arto Niemi Nikkola on tõusva tähena tänavune maailmameister jõutõstmises ning Soome tugevaim mees. Kanadast tuleb aga kohale mees, kes on olnud tugevaim nii Vahtralehemaal kui ka kogu Põhja-Ameerikas, vastavalt siis 2011. ja 2012. aastal Kanadas ja 2012. aastal ka kogu mandril. Rammult teine mees Kanadas oli J. F. Caron aastatel 2008-2009 ja ning Põhja-Ameerikas 2010 ja 2011. aastal. SCL üldarvestuses on ta 4. kohal. Leedukas Vidas Blekaitis lõi tänavu kinni meistrivõistlused Moskvas, on olnud Leedu teise koha rammumees 2000, 2002, ning 2005.-2009. aastatel, Europe Strongest Man pronksimees 2007. aastal ning palgitõste maailmameistrivõistlustel oli ta mullu ning 2013. aastal kolmandal kohal.

Krzysztof Radzikowski
Krzysztof Radzikowski

Strongman Champions League on suurim rammumeeste liiga, mis korraldab võistlusi 16 riigis üle kogu maailma. Võistlusetappe kantakse ette enam kui 1 miljardis majapidamises. Strongman Champions League loojad Ilkka Kinnunen ja Marcel Mostert on tegevad selles valdkonnas juba 25 aastat ning nemad on ka Tallinna etapil kohtunikeks.

Eesti Professionaalsete Rammumeeste Ühing teeb koostööd Strongman Champions League`ga aastast 2006, vahendades oma sportlasi nende võistlusele. 2009. aastal võitis eestlane Andrus Murumets maailmatšempioni tiitli kui kõikide etappide üldarvestuses enim punkte kogunud võistleja. Läbi aegade on Eesti mehed selles liigas väga edukalt esinenud. Lauri Nämi on olnud üldarvestuses 2012. aastal 4. kohal, 2013. aastal 5. kohal ja sel aastal hoiab ta hetkel kolmandat positsiooni. Alates 2014. aastast on Eesti Professionaalsete Rammumeeste Ühing Strongman Champions League ametlik esindaja Eestis.

Martin Wildauer
Martin Wildauer

Eesti rammumeeste ühingus tegeleb selle meheliku ja mehise alaga proffidena 18 jõumeest, kes tõstavad, suruvad või kannavad palke, kohvreid, hantleid, kumme ja muid raskusi. “Tipptasemel rammumees olla on hea!” ütleb oma võistlusala kohta Rauno Heinla lihtsalt ja arusaadavalt. Seda ala harrastatakse veel ka siis, kui poolsada eluaastat silme ees terendamas.

Sel aastal korraldatakse esimest korda üks SCL rammumeeste maailmakarika viieteistkümnest etapist Eestis. Seoses sellega otsib Eesti Professionaalsete Rammumeeste Ühing oma tänuväärsele üritusele partnereid ja rahastajaid nüüd ja ka edaspidiseks tegevuseks.

Eestis on rammumeeste ettevõtmised siiani olnud suhteliselt tundmatud. “Muu maailma poolelt vaadatuna läheb eestlastel selles spordis hästi ja saavutatakse kõrgeid kohti. Spordiala arengu seisukohast kuluks ära suurem meediakajastus ja riigi tugi,” arvab üks Eesti ja maailma tugevamaid mehi Lauri Nämi.

Võistlus toimub 18. oktoobril Tallinnas, Tallinna Spordihallis ja saab olema maiuspalaks siinsetele raskejõustiku harrastajatele ja huvilistele, aga ka kõigile aktiivsete eluviiside harrastajatele ning välisrammumeeste fännidele. Eesti jaoks uue ja ainulaadse projekti eesmärgiks on sellise maailmatasemel võistluse korraldamisega tõsta Eesti kui spordiriigi tuntust ja samas ka tuua siinsete inimesteni rammumehe spordiala võlusid.

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews