1. Avaleht
  2. Sport
  3. Rahvusvaheline olümpiaragbi turniir toimub Tartus
Rahvusvaheline olümpiaragbi turniir toimub Tartus

Rahvusvaheline olümpiaragbi turniir toimub Tartus

Madis Kõpper möödunud aasta olümpiaragbi turniiri
Foto: Marilyn Rebane

Saabuval nädalavahetusel toimub Tartus Euroopa Ragbiföderatsiooni teise divisjoni turniir, kus lisaks Eesti koondisele lähevad võistlustulle Šveitsi, Liechtensteini, Andorra, Bulgaaria ja Islandi koondised ning külalisvõistlejana meeskond Peterburist. Eesti sai õiguse turniiri korraldada juba teist aastat järjest, mis on suur tunnustus Eesti Ragbiliidule.

Ragbiliidu presidendi Ragnar Toompere sõnul on Eesti koondise ettevalmistusel olnud taaskord suureks toeks Tapal paiknevate Briti sõduritest ragbimängijate läbiviidavad treeningud ja näpunäited. „Kui seni oleme keskendunud eelkõige Soome meistriliigale, mida Kalev hetkel ka juhib, siis viimastel nädalatel oleme keskendunud just Olümpiaragbile ehk maakeeli „seitsmetele“,“ sõnas Toompere.

Olümpiaragbi näol on tegu uusima olümpiaalaga, mida tutvustati esmakordselt 2016. aasta Rio Suveolümpia raames. „Traditsiooniline ragbi oli Olümpiaala ka möödunud sajandi alguses, kuid nüüd otsustati Olümpiale viia ragbi seitsmete versioon, mis on kiirem ja vaatemängulisem ning seetõttu haaravam ja arusaadavam ka neile, kes pole veel ragbiga nõnda kursis “ selgitab Toompere. Kui tavapäraselt on ragbimeeskonnas 15 mängijat siis olümpiaragbis kõigest seitse ning 40+40 minuti asemel kestab mäng kiired kaks seitsmeminutilist poolaega – sealjuures mängitakse sama suurel väljakul.

Ragbi seitsmete versioon on kiirem ja vaatemängulisem ning seetõttu haaravam ja arusaadavam ka neile, kes pole veel ragbiga nõnda kursis.

„Sisuliselt tähendab see erakordselt kiiret mängutempot, mistõttu peetakse „seitsmeid“ üheks füüsiliselt nõudlikumaks spordialaks maailmas,“ lisas Toompere. Olümpiaragbi intensiivsust kinnitab ka kõrge skoorimissagedus võrreldes tavaragbi või kasvõi jalgpalliga. „Näiteks 2014. aasta maailmakarika turniiri kolme esimese mängu keskmine statistika põhjal saadi pall üle vastase joone iga 74 sekundi järel,“ ütles Toompere.

„Seitsmeid“ peetakse üheks füüsiliselt nõudlikumaks spordialaks maailmas.

Olümpiaragbi turniiri võõrustati Eestis ka möödunud aastal, mil Eesti koondis sai alagrupist teisena edasi, kuid lõppkokkuvõttes jäi neljandaks. Euroopa Ragbiföderatsioonilt korraldusloa saamine ei osutunud keeruliseks, sest Toompere sõnul räägivad nii möödunud aasta turniir kui ka muude võõrustatud mängude hea korraldus iseenda eest. „Meeskonnad on küll poole väiksemad, aga eks selliste ürituste korraldamine võtab ikka aega ja vaeva ning tuleb ette ka kentsakaid olukordi. Näiteks möödunud aastal soovisid Peterburi poisid tulla turniirile meeskonnanimega Narvski Zastav – sellist nime kandis kunagi väeosa, millega Eestit vallutati,“ räägib Toompere, kelle sõnul õnnestus intensiivse selgitustööga probleemi Euroopa Ragbiföderatsioonile selgitada ning tänavu pole Piiteri poisid sääraseid trikke proovinud.

„Tartusse otsustasime turniiri kolida tänavu kolmel põhjusel – Kalevi staadionil pidi algama remont, värskelt remonditud Tamme staadionil on väga head tingimused ning lisaks soovime oma külalistele tänavu ka Tartu linna ilu ja võlu tutvustada,“ ütles Toompere, kes kiidab suurepärast koostööd sihtasutusega Tartu Sport. „Loomulikult tuleb eraldi tänada ka Tamme Staadioni abivalmis ja professionaalset meeskonda,“ lisas Toompere.

Turniir toimub sellel nädalvahetusel, 14-15 juuli Tamme Staadionil. Pall lüüakse mängu kell 11 ning turniiripäevad kestavad umbkaudu kella 16:30-ni.

Head Uudised GoodNews