1. Avaleht
  2. Sport
  3. Paraolümpiakomitee valis aasta parimad sportlased
Paraolümpiakomitee valis aasta parimad sportlased

Paraolümpiakomitee valis aasta parimad sportlased

Eesti Paraolümpiakomitee (EPK) tunnustas täna 2018. aasta parimaid sportlasi ja treenereid. Aasta sportlaseks valiti kergejõustiklane Marja-Liisa Landar ja ujuja Matz Topkin.

Tiitleid üle andnud EPK president Monika Haukanõmm märkis, et esile tõstetud parasportlased on kangelased. “Mitte ainult enda ületamise pärast, järjepidevuse eest ja pühendumuse tõttu, vaid nad on eeskujuks paljudele. Nad on motiveerijad ja innustajad, kelle moodi tahetakse olla,” ütles Haukanõmm.

Aasta parimaks naissportlaseks valitud Marja-Liisa Landar võitis tänavu kurtide sisekergejõustiku Euroopa meistrivõistlustel pronksmedali kõrgushüppes. Aasta meessportlaseks valitud ujuja Matz Topkin võitis IPC Euroopa meistrivõistlustel hõbemedali 50 meetri seliliujumises, saavutas esikoha IWAS U23 World Gamesil 150 meetri kompleksujumises ja 50 meetri seliliujumises, teise koha 50 meetri liblikas ja 50 meetri vabaujumises ning kolmanda koha 100 meetri vabaujumises.

Aasta parimateks noorsportlasteks valiti ujujad Susannah Kaul (IPC EM-i 7. koht 50m vabaltujumises) ja Robin Liksor (IPC EM-i 6. koht 100m rinnuliujumises). Aasta treeneriks valiti taaskord ujumistreener Õnne Pollisinski.

Tänavu jagati välja ka aasta võistkonna tiitel, mille pälvis Eesti ratastoolicurling’u võistkond koosseisus Viljar Villiste, Andrei Koitmäe, Mait Mätas, Ain Villau ja Signe Falkenberg. Võistkonna suurimaks saavutuseks sel aastal on kahtlemata World Curling Federationi MM-i B-grupi 1. koht, mis tagab eestlastele esimest korda koha 12 parima võistkonna hulgas.

Monika Haukanõmme sõnul annavad meie parasportlased ühiskonnale selge sõnumi: kõik on võimalik, ka tõusmine maailma tippu. “Kuid selleks on vaja lisaks sportlase pingutusele ja treenerite pühendumisele riigi tuge, nii nagu tavasportlastelgi. Unistame, et peagi liidetakse ka parasportlased Team Estonia tulevikuprojektiga,” rääkis Haukanõmm.

EPK aasta sportlased ja treener selgusid esmakordselt rahva ja EPK täitevkomitee hääletuse tulemusena.

EPK asutasid 1991. aastal nägemis-, kuulmis-, füüsiliste ja vaimsete puuetega inimeste spordiliitude esindajad. EPK peamine roll on erivajadustega inimeste spordi- ja liikumisharrastuse edendamine ning Eesti delegatsioonide osalemise korraldamine tiitlivõistlustel ja paraolümpiamängudel. Käesoleva aastani kureeris EPK tegevust sotsiaalministeerium, tulevast aastast liigub see kultuuriministeeriumi pädevusse.

Fotod: Gertrud Alatare

Head Uudised GoodNews