1. Avaleht
  2. Sport
  3. OSALUSAKTIIVSUS SPORDIPÕHISES PROGRAMMIS I SPIN-programm Nõmmel näitab kõrget osalusaktiivsust
OSALUSAKTIIVSUS SPORDIPÕHISES PROGRAMMIS I SPIN-programm Nõmmel näitab kõrget osalusaktiivsust

OSALUSAKTIIVSUS SPORDIPÕHISES PROGRAMMIS I SPIN-programm Nõmmel näitab kõrget osalusaktiivsust

Spordipõhine arenguprogramm SPIN alustas sügisel Nõmmel. Esimestel kuudel kerkis Nõmme Huntideks ristitud võistkond programmi üheks kõige kõrgema osalusaktiivsusega grupiks üle terve Eesti. Ehkki kevad tõi kaasa pika katkestuse kriisi tõttu, on aasta osutunud kokkuvõttes edukaks nii jalgpalliväljakul kui ka selle kõrval.

Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis rääkis, et SPIN-programm on talle varasemalt tuttav. „Nimelt oli mul võimalus juba oma ülikooliõpingute ajal Tartu Ülikooli õigusteaduskonna üliõpilasena teha Lasnamäe linnaosa näitel uurimistööd SPIN-programmi mõjude kohta. Aastad hiljem, linnaosavanemana, on mul rõõm aidata kaasa SPIN-programmi käivitamisele Nõmmel,“ ütles Šillis. „Meie ühiskonna suurimaks alustalaks on haridus. Õpilaste akadeemiline tase on ju väga kõrge, aga millest jääb tihtipeale vajaka on just sotsiaalne koostöö õpilaste, vanemate ja kooli vahel. SPIN-programmis osalemine aitabki arvestaval määral parandada noorte õppeedukust, koolikäitumist, enesekontrolli ja laiemalt prosotsiaalseid hoiakuid. Samal ajal vähendab osalejates impulsiivsust ja riskivalmidust,“ lisas linnaosavanem.

SPIN tegutseb Eestis juba alates 2015. aastast. Alustati Põhja-Tallinna ja Lasnamäe linnaosas kümne noortegrupiga ja nüüdseks on programm laienenud paljudesse Eesti paikadesse. Nõmmel alustas noorte arenguprogramm tööd septembri alguses. 9–12-aastastele lastele pakutakse tasuta jalgpallitrenne ja mitmesuguste eluks vajalike oskuste õpet sportliku tegevuse kaudu. Neid oskusi saavad noored rakendada edaspidi kõikjal elus.

„Nõmme Huntide“ grupi eluoskuste treener Merilin Kurtõšev märkis, et SPIN-programmi eesmärk ei ole kasvatada häid jalgpallureid, vaid ennekõike häid kodanikke. „Sport pakub oma kaasahaaravuses ning aktiivsuses selle jaoks suurepärase vahendi, suur rõhk on aga trennide kõrval toimuvatel sotsiaalsete ja enesejuhtimise oskuste töötubadel,“ ütles Kurtõšev. Kõige olulisemaks on treeneri sõnul olnud üksteisega arvestamise ja emotsioonidega toimetuleku õppimine. “Alguses tuli mängudes ette üsna palju konflikte. Lapsed on emotsionaalselt hästi erinevad ja nende tundlikkus olukordade osas samuti. Üks hädavajalik töövahend on olnud pakk tundekaarte, mille abil emotsioonidest räägime. Praeguseks on olukord kõvasti paranenud,” kirjeldas treener.

Suurt rolli näeb treener ka koostöös lapsevanemate ning Nõmme linnaosa valitsusega ja noorsootöötajatega. Kahel SPINi Harjumaa miniturniiril on Nõmme Huntidel õnnestunud seni tulla oma vanusearvestuses kolmandaks ja värskelt hooaja lõpus napilt teiseks. Järgmine suurem sportlik katsumus ootab ees augusti lõpus, mil toimub SPIN-programmi suur suveturniir.

Head Uudised GoodNews