1. Avaleht
  2. Sport
  3. Õhne jõgi osutus kanuuseiklejate seas populaarseimaks
Õhne jõgi osutus kanuuseiklejate seas populaarseimaks

Õhne jõgi osutus kanuuseiklejate seas populaarseimaks

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASelle suve kõige populaarsem jõgi Eestis oli Õhne  Kanuutajad on Eesti kõige külastavamaks jõeks, tavapäraste Võhandu ning Ahja kõrval, sõitnud Õhne jõe. Selle jõe märkisid ära 50% “Seikle veel” projektist osa õtnud eestlased. Sellele järgnesid Võhandu, Ahja ning Koiva jõgi. Viimast sõitsid eriti hoolikalt need, kes tahtsid ikka mõlemal pool piiri ära käia. Samamoodi oli Koiva (läti k. Gauja) jõgi kõige populaarsem ka “Seikle veel” andmetel Lätis.

Lisaks olid kanuutajate seas ka populaarsed Väinameri ja Haapsalu laht, kus saab edukalt kajakiga sõita, Peni jõgi, Põltsamaa jõgi ning Mustjõgi.

2014. aasta suvel käivitati hoogsalt Eesti-Läti ühisprojekt “Seikle veel”, mille eesmärgiks oli jooksmise, jalgrattaspordi ning autosõidu kõrval edendada kanuusõitmist ning vaba aeg veetmist jõgedel, järvedel ja mererannikul.  Selle idee ei olnud mitte ainult anda positiivne tõuge inimestele, kes muidu igapäevaselt ehk harrastavad rohkem tugitoolispori, vaid ka kutsuda inimesi hindama looduslikku väärtust, mis jõgede ümber on. Ning tuua tähelepanu sellele, et meie looduses on palju liike, mida tasuks hoida ning jõgesid, mida tasuks hooldada.

“Seikle veel” tulemused näitavad, et traditsioone ei ole küll kerge murda ning vahel tundub kummipaadiga sõradega koos merel õõtsumine ning õlle rüüpamine toredam ajaviide, aga õnneks on ka neid, kes neid arusaamu aitasid meil lõhkuda!

“Eelkõige tahaks siinkohal välja tuua ansambli Curly Strings, kes aitasid seda vahvat kampaaniat reklaamida ja rääkisid, miks nende arvates on vahva kanuuga sõita ning vaba aega värskes õhus veeta! Väga hea eeskuju kõikidele oma fännidele,” ütles “Seikle veel” turundusjuht Maret Mikk.

Lisaks on tore tõdeda, et jõgevetel mitte ainult ei seigeldud, vaid äramärkimist väärivad ka jõgede hooldustööd, mida tehti sel suvel eriti hoolikalt. Võhandut, õigemini selle algusosa, ehk Pühajõge puhastati väga põhjalikult ning lisaks Võhandu äärde Sõmerpalu valda rajati uus Järvere paadisild. Kevade lõpus/suve alguses puhastati ka Õhne jõge, nii et seal nüüd uus sõidetav lõik. Seda aitas kes koos teise Valgamaa ettevõtjaga puhastustööd läbi viia Imre Arro, kes oli ka üks kampaania “Seikle veel” koostööpartneritest.

Tore on ka tõdeda, Emajõe Jõeriigi kõik objektid on lõpuks valmis, tegevused teostatud, sh on nüüd valmis kanuumatkajaid vastu võtma Amme jõgi, mis seni vähe sõidetud -seal valminud uus ja väga suur, korralik Vasula puhkekoht koos ranna, pallimänguplatside, ujuva, paljude katuslaudadega. Kallaste linnas on valis saanud vaatetorn. Amme jõel toimus ka ekspeditsioon. Ning Viljandimaal on valminud Saiga puhkekoht koos ujuvsildadega Põltsamaa jõe ääres, Kolga-Jaani vallas. Seega võib öelda, et suvi on kanuusõitjatele ning jõgede armastajatele väga ilus olnud.

Lisaks tuletab Maret Mikk siinkohal kõigile kanuusõpradele meelde, et on viimased päevad aega registreerida enda suvine kanuusõit “Seikle veel” koduleheküljel www.seikleveel.ee ning osaleda loosimises, kus võib võita toredaid auhindu!

Kanuumängust Seikle Veel osavõtjatel on võimalus võita seikluslik nädalalõpp Lätis pere või sõpradega, sest kolm peaauhinda on mõeldud igaüks neljale inimesele. Auhinna võid võita, kui osaled 1. juulist 15. novembrini vähemalt ühel kanuumatkal Eestis ja ühel Lätis ning kui oled oma sõidud vastavalt reeglitele registreerinud. Auhinnad sisaldavad majutust, toitlustamist ning põnevaid tegevusi, reis sihtkohta on aga omal kulul.

Ja ei tasu unustada, et ka sügis on imeline aeg matkamiseks. Sood, rabad, metsad ja veekogud on ikka veel ilusad ning ootavad külalisi! Vahel tasub linnast ära sõita ning hingata värsket õhku!

Head Uudised GoodNews