1. Avaleht
  2. Sport
  3. Maadlus on maagiline!
Maadlus on maagiline!

Maadlus on maagiline!

Martin Plaser, maadleja

Tänapäeval teevad maadlustrenni nii tüdrukud kui poisid, naised ja mehed. Maadlus on universaalne ning olenemata kehatüübist saad ennast ideaalsesse füüsilisse vormi viia.

Lapsed, kes maadlusega tegelevad, on parema rühi ning üldiste füüsiliste näitajatega. Kui Sul pole täit selgust, kas maadlus peaks olema või võiks olla sinu või sinu lapse harrastuste nimekirjas, siis jätka lugemist. See artikkel annab Sulle hea ülevaate sellest suurepärasest spordialast, et saaksid oma otsuse teha.

Maadlemisega kaasneb palju positiivseid tegureid. Maadlus arendab hea füüsilise võimekuse ning vastupidavuse, kuid lisaks ka tahtejõu ja visaduse keskenduda raskuste kogunedes.

Maadlus on lihtne

Põhiolemuselt on maadlus väga lihtne – pead oma vastase seljatama! Kui aga ettenähtud aja jooksul seljatamine ei õnnestu, võib võidu määrata see, kas oled sooritanud võtte, mida kohtunikud punkti vääriliseks hindavad. Selliselt toimib maadlus võistlustingimustes ja selle tarbeks harjutatakse trennis. Iga liigutus, millega proovid vastase tasakaalu või asendit muuta, saab vastuliigutuse. Maadlustreeningutel areneb kogu meeskond koos. Ühine pingutamine edendab seda “treeningmasinat”, milles maadlejad harjutavad. Maadlus sobib igale kehatüübile ja pikkusele. Vastane tuleb valida oma suuruse, treenituse ja võimete kohaselt. Kui trennis on vähem tegijaid, kohaneb tugevam vastane nõrgemaga, andes ka nõrgemale võimaluse oma võtteid ja sooritusi lihvida. Nõrgemal on seda suurem motivatsioon pingutada, et järgi jõuda. Tugevama koormamiseks on talle võimalik vastu panna mitu nõrgemat korda-mööda. Maadlus on midagi väga lihtsat. Kujuta ette müramist lapsepõlves – sulle ju meeldis mürada! Maadlus annab paljudele küsimustele vastuse omamoeliselt.

Isiklik areng

Tervisesport on hea enesetunde alus. Läbi positiivsete saavutuste areneb tahe sooritusi korrata. On võitjaid ja on kaotajaid – spordis õpitakse võitma ja kaotama. Maadlus annab mõningase võistluskogemuse, õpetab pingutama konkurentsis. Maadlus arendab enesekindlust – ei saa meeskonnakaaslaste selja taha hiilida ja loota, et teised pingutavad. Maadluses on võimalik võita siis, kui ise pingutad ja oled vastasest osavam, kavalam, vastupidavam ja tugevam. Nagu spordis, nõnda ka igapäevaelus: positiivne suhtumine ja elujaatav lähenemine viivad võidule. Eneseusk läbi enesedistsipliini viib sihile.

Õpid endale lootma ja endaga arvestama

Mõnikord tuleb enne võistlustele minekut kehakaalu kontrollida, hoida seda teatud piirides. Nimelt maadluses on erinevad kaalukategooriad, et võistlused oleksid adekvaatsed ja võistlejatel enam-vähem sama füüsiline võimekus, mis kehamassi puudutab. Dieedi kontroll, mis distsiplineerib menüüd jälgima, annab noorele läbi õige toitumise tahtejõudu ka tühja kõhuga jätkata. Maadlusega kaasneb eetika ja töödistsipliin, töötahe rakendub eneseteostuses. Maadlustreeningud on tõeliselt tasakaalukad: alustatakse soojendusharjutustest, võimeldakse, tehakse jooksu- ja akrobaatikaharjutusi. Tavapärane treeningrutiin sisaldab veel sportmänge, meeskonnatreeninguid ning pallimänge.

Vaimne vastupidavus

Alles võistlustingimustes saab maadleja tõeliselt kontrollida oma vaimset ja füüsilist vastupidavust. Kaotusvalu muserdav löök surub tugevamagi lootusetusesse pöörama. Maadlejale pole see lahenduseks. Isegi kaotusseisus pead pingutama ja aeg tiksub seda aeglasemini, mida raskem on. Võhm saab otsa, lihaspinged ja väsimus – kõigest hoolimata pead võitlema koguneva koormusega eneses, et võita vastane matil. Maadlus arendab spordimehelikkust, sest läbi treenimise vastastega on võimalik ise areneda. Kui suhtud üleolevalt ja pahatahtlikult oma vastastesse, ei ole sul peatselt ühtegi trennikaaslast. Enne ja peale võistlust suruvad vastased üksteisel kätt. See on viisakusest oma vastase vastu. Täitsa tavaline on näha tulise heitluse järel sõbrastumist ja vennastumist. Maadlejatest kujunevad head sõbrad.

Maadlus on soodne!

Kuigi maadlus on iidne spordiala, on ta igati kaasaegne ning võimaldab kiires ajatempos sujuvalt kohaneda. Maadlus annab atleetlikkuse, mis võimaldab tasakaalu, reaktsioonikiiruse, vastupidavuse, paindlikkuse ja tahtejõu arengut. Kehalise arenguga kaasneb mõõdukas lihaste kasv ning liigne rasvaprotsent on kiire kaduma. Kui laps läheb maadlustrenni, avastad peatselt, et tal on paranenud ööuni, kasvanud söögiisu ning parem jõudlus annab edukaid tulemusi õppetöös. Korrektsele trennikavale tuleb lisaks koolitus ja teadmine õigest toitumisest, puhkerežiimist ning painutusharjutustest, et treeningute vahepeal maksimaalselt taastuda. Hea söömisharjumus on midagi, mis tähtis kogu elu vältel. Maadlus annab hea füüsilise baasi, et arendada oma võimeid teiste spordialade tarvis.

Maadlustrennid Eestis on väga soodsad, 6-20 eurot/kuu, mõnes piirkonnas lausa tasuta. Enamus klubides, nagu ka Maadlusklubis Nelson, on jooksva aasta Eesti meistrivõistluste medalivõitjatele (1-3 koht) treeningud terve aasta TASUTA!

Enesekaitse

Maadlustrennis õpitakse tasakaaluharjutusi ja vastase liikumist ära kasutama ning tegutsemist erinevate rünnakute korral. Maadleja peab olema valmis kaitseks igasuguse agressiivsuse ees. Maadlusoskus on hea, et vältida ebaloomulike võitlusolukordade teket. Elus tuleb teha palju otsuseid – mõned neist muudavad vähe, mõned on kaalukamad. Kui otsutate maadluse kasuks, saate elus kogeda rohkem muudatusi ja hea võimekuse muudatusi vastu võtta. Maadluskogemus kandub elus edasi. Isegi eesti keeles on maadlusega seotud sõnelusi: maadlete probleemidega, maadlete raskustega… miks mitte need probleemid seljatada!?

Võitlusvaim

Alustasin maadlust, teadmata, mida too spordiala endast kujutab. Esimestel treeningutel oli selge, et võitlen kahe vastasega. Üheks vastaseks on maadluspartner, teiseks laiskus ja nõrkus minu enda sees. Maadlus on mind õpetanud võistlema, iseennast ületama. Olen õppinud ennast edasi viima ja pingutama olukordades, milles väljapääs näib puuduvat.

Maadlus on kõigile

Eesti maadluses on kombineeritud aastakümnete väärikas spordielu, milles kajastub traditsioon, Eesti maadluskoolkonna kõrged väärtused ja treenerite kogemus. Maadlus on meie väikese riigi kõige edukam olümpiaala! Tänapäeval on maadlustrennid lastele, naistele, meestele. Maadlus on universaalne ning olenemata kehatüübist saad ennast ideaalsesse füüsilisse vormi viia. Üle Eesti on kümneid maadlusklubisid, MTÜ Toeta Eesti Maadlust on alustanud programmiga “Maadlusmatt igasse linna”. Koos kohalike jõududega leitakse võimalused maadlustreeningute alustamiseks. Vaja on ainult tahtejõudu, head treenerit ja lapsevanemaid, kes on valmis andma oma lapsele eluks parima vaimse ja füüsilise võimekuse. Maadlus on elulaad ja hoolimata treeningute kestvusest, milles maadlust harrastati, on see tiitliks elukestval sporditeel.

Allikas: Terviseleht

Head Uudised GoodNews