1. Avaleht
  2. Sport
  3. Kiek in de Kökis avatakse Näitus Barutost
Kiek in de Kökis avatakse Näitus Barutost

Kiek in de Kökis avatakse Näitus Barutost

Kaido Höövelson 2008. aastal Foto: Morio/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Kaido Höövelson 2008. aastal
Foto: Morio/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

10. novembril avatakse Kiek in de Köki suurtükitornis (Komandandi tee 2) Eesti Spordimuuseumi näitus „Baruto. 10 aastat Jaapanis.“

Eesti spordiajalugu on rikas võimsate saavutustega tugevate meeste poolest, olgu juttu maadlejatest, tõstjatest või teistest tugevatest spordimeestest ja -naistest läbi aegade. Uue peatüki jõumeeste saagasse kirjutas aga eelkäijate kõrval sõna otseses mõttes suurim vägilane ‒ Jaapanis sumomaadluse absoluutsesse tippu tõusnud ja sadade miljonite poolehoiu pälvinud Kaido Höövelson.

2004. aastal Jaapanisse sumomaadlejaks siirdunud Kaido oskas tollal vaid unistada, et kümne aasta pärast tagasi kodumaale tulles on ta jätnud selja taha sportlaskarjääri, mida ehivad nii mitmete rekordite purustamised, sumo eliitturniiri võit kui ka sumohierarhias paremuselt teisele positsioonile tõusmine. Eesti Spordimuuseumi näitus „Baruto. 10 aastat Jaapanis.“ ongi pühendatud tagasivaatena Kaido Höövelsoni ainulaadsele teekonnale Lääne-Virumaalt sumomaailma absoluutsesse tippu.

Populaarne näitus võimaldab Eestis esmakordselt näha mitmeid Barutole kuuluvaid unikaalseid esemeid, alates sumopõllede ja kimonote kollektsioonist kuni väärikate auhindade ja meeneteni välja. Väljapaneku kõige haruldasem eksponaat on sumoturniiri võitjale omistatav rändauhind, Imperaatori karika ametlik koopia, mis on tõenäoliselt ainus, mida saab näha väljaspool Aasiat. Lisaks saab külastaja teadmisi Eesti sumoloost ja sumomaadluse üldisematest põhimõtetest.

Näitus jääb avatuks kuni 10. veebruarini 2015.

10. novembril on Kiek in de Kök erandkorras avatud ka esmaspäeval 10.00 – 17.30, sel päeval sissepääs kõikidele muuseumi sooduspiletiga 2.60 EUR.

Head Uudised GoodNews