1. Avaleht
  2. Sport
  3. Võitlussport
  4. KAS TOHIB? Tallinna TV on külas tai poksi meistril Markko Moisaril
KAS TOHIB? Tallinna TV on külas tai poksi meistril Markko Moisaril

KAS TOHIB? Tallinna TV on külas tai poksi meistril Markko Moisaril

Markko MoisarTallinna TV saate “Kas tohib” reporter Kristiina Võsu on seekord külas Sauel, kus väikeses poissmehekorteris elab üks tegus taipoksija, kelle nime teab kogu Eesti võitluskunstide maailm — selleks on Markko Moisar. Esimene peatus toimubki niinimetatud au ja kuulsuse boksis ehk siis kohas, kus asuvad Markko karikad. Kõiki neid seal kohal pole, osa on mujal. “Ma näen neid, kui koju tulen, aga ei vaata,” nendib noormees tagasihoidlikult.

Üheskoos vaadatakse Markko elamine üle ja jutuajamises selgub, et peremees teeb ise endale süüa, kuid enamasti einestab väljas, ta teenib elatist treenerina ja elab üksi.

Markko Moisar3Jutt läheb tai poksile ning Markko selgitab, et selle alani jõudis ta vanema venna Mirkko kaudu. Ta kohtas nimelt venda Keilast Sauele sõites rongis, Mirkko ütles, et läheb võistluseks kaaluma ning nii sattuski noorem veli uudishimust võistlusele. “See tundus äge, hakkas meeldima, hakkasin trennis käima ja see tekitas hea vormi,” meenutab noormees.

Markko on lastekodulaps. Ta sattus sinna viieselt, kasvas üles SOS lastekülas, keskkooli minnes asus elama noortekodusse, kus noored teevad kõike ise, valmistavad süüa, pesevad pesu ja nii edasi. Noormehe sõnul oli see hea elukool, ta kasvas iseseisvaks ning pärast gümnaasiumi lõpetamist üüris ta omale korteri. Lastekülas käib ta ka praegu külas ja sporti tegemas, näiteks mängitakse sealsete asukatega jalgpalli.

Tai poksi juurde naastes uurib Kristiina, mida tähendavad K1 reeglid. Markko sõnul on K1 reeglid kokku pandud nelja võitluskunsti ala reeglitest, mis tähendab mõningaid piiranguid. Näiteks ei tohi sel juhul kasutada löögiks küünarnukke, maaadlusasendisse ehk kallistama sattunud võitlejad aetakse lahku, sest kogu aeg peab liikuma – selliseid nüansse on omajagu.

Kui jutuks tuleb see, et kas Markko teeb Mirkkole ära, selgitab intervjueeritav, et nad ei saagi omavahel võistelda, sest nad on erinevas kaalus, vend on temast 10 kilogrammi raskem. Trennis nad siiski omavahel poksivad. Sinise silma ja muude vigastuste kohta ütleb Markko, et ta oskab treenida nii, et neid enam ei tule, kuid aeg-ajalt võib siiski mõndagi juhtuda. Poksija sõbrad toetavad teda igati, kuid nende kaitseks tal pole vaja olnud välja astuda. “Tänav pole see koht, kus oma oskusi näidata,” arvab Markko. Võitlejad pole kaklejad.

Markko Moisar4Edasi tekib Kristiinal küsimus: kas tai poks on seksikas ala? Markko arvab, et meeste seksikate kehade pärast tüdrukud trenni ei tule, pigem meeldib neil ennast liigutada ja oma keha tunnetada, sest see teeb ka vaimselt tugevamaks. Kuigi võistluste ajal liigub võitlejate seas palju ilusaid tüdrukuid, pole noormees sealt endale kaaslannat leidnud, kuid kõike võib maailmas juhtuda, nagu ta nendib.

Järgmisena räägib taipoksija löödud nokautidest. Viimasel Xplosionil tegi ta oma vastase põlvelöögiga ribidesse võitlusvõimetuks. “Võita on hea, aga rõõm tuleb võidust, mitte vastase pikali löömisest,” selgitab Markko. Matši ajal ta ei mõtle sellele, et vastane haiget ei saaks, pigem mõtleb sellele, et ise pihta ei saaks.

Edasi lähebki jutt enda vihaseks ajamisele enne võistlust. Markko arvab, et pigem peab keskenduma, peab olema valmis ennast kaitsma ja vastast lööma, liigse tigedusega võib võitleja hakata rapsima ja teha vigu.
Kuu aega enne võistlust hakkab taipoksija tavaliselt ennast vormi ajama. Siis tehakse kaks korda päevas trenni, aga umbes nädal enne matši võetakse rahulikumalt ja taastutakse, et heitluseks valmis olla.

Markko Moisar2Vahetult enne ringi minekut kuulavad võitlejad muusikat või vaatavad internetist oma eeskujude matše. “See aitab keskenduda sellele, mida ise pean tegema,” selgitab Markko.

Kristiina tahab teada, kui oluline on distsipliin ja kas Markko pole mõne kaotuse järel mõelnud loobumisele. Poksija sõnul ongi distsipliin see, mis edasi viib, see on aidanud tal kooli lõpetada, edasi liikuda ja ennast järjel hoida. “Tai poks tuli mu ellu kiiresti ja kiiresti sain tasemele – olin sellega tegelenud vaid paar kuud, kui sain Eesti meistriks,” räägib Markko. “Mõtet, et peaksin kindad käest viskama, pole kunagi tulnud. Kui kaotan, mõtlen, et pean rohkem trenni tegema ja olema parem, pean olema võimeline võitma!”

Kuigi viimasel Xplosioni võistlusel alistas Markko Vitali Kazakovi 30-40 sekundiga, peab ta parimaks matšiks eelmisel Xplosionil mais saavutatud võitu, kus vastane ei tõusnud tema löögist kolmandas raundis. Heitlus oli pikem ja seega põnevam. Vastane oli tegelenud poksiga 25 aastat, aga eestlane jäi peale.

Kuigi paljud võitlejad vaatavad vastase selgumisel videotest järele, kuidas too ringis tegutseb, Markko tavaliselt sellist kodutööd ei tee. Tavaliselt sellepärast, et selline info on enamasti vene keeles.

Eesti taipoksi meistri eeskujuks on hollandlane Ramon Dekkers, kes on tai poksi sünnimaal teinud kõva karjääri, olles 8-kordne Tai meister. Veel räägib Markko sellest, et ta treenib tihti koos Eesti parima naispoksija Andra Ahoga, tema ja teiste tugevamate võitlejatega lüüakse kaasa 17. oktoobril Saku Suurhallis toimuval King of Kingsi Grand Prix` etapil, milleks ollakse juba praegu valmis. Vabal ajal aga noormees puhkab, loeb raamatuid, suhtleb sõpradega, ühesõnaga elab tavapärast elu.

VAATA SAADET!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews