1. Avaleht
  2. Sport
  3. Joel Juht Sahara Kõrbemaratonil
  4. Joel Juhi kõrbemaratoni varustus peab kindlustama ellujäämise!
Joel Juhi kõrbemaratoni varustus peab kindlustama ellujäämise!

Joel Juhi kõrbemaratoni varustus peab kindlustama ellujäämise!

joel-juhtAprillis Marokosse kõrbemaratonile siirduva Joeli üheks ülesandeks hankida endale pikaks liivaretkeks vajalik varustus, mille suhtes on olemas teatud reeglid ja ettekirjutused. Alljärgnevalt saab ülevaate sellest, mida kirjutavad maratonis osalejatele ette selle korraldajad.

Kõik kohustuslik varustus ja isiklikud esemed nagu toit, ellujäämisvahendid ja Maratoni komplekt, vöökott ja paljud muud asjad, peaksid kaaluma 6,5 ja 15 kilogrammi vahemikus. See miinimum/maksimum kaal ei sisalda päevast veevaru. Iga osaleja peab ülaltoodud nõudmisi täitma administratiivsete ja tehniliste kontrollide käigus Marokos.

Kohustusliku varustuse hulka kuuluvad MDS seljakott (või sellega samaväärne seljakott), magamiskott, pealamp ja täiskomplekt varupatareisid, 10 haaknõela, kompass (1° või 2° täpsusega), välgumihkel, vile, metallist teraga nuga, troopiline desinfektsioonivahend, mürgi eemalduseks mõeldud abivahend (pump) — näiteks madude rünnaku korral, märku andev peegel, 1 alumiiniumist ellujäämistekk, 1 tuub päikesekreemi, 200 eurot välisriigi valuutas, pass, originaalne tervisetõend; täidetud ja allkirjastatud arsti poolt ning originaalne elektrokardiogramm ning selle jooni ja mustreid näitavad paberid.

Maratoni komplekt, mille annab organisatsioon ise igale osalejale, sisaldab järgmisi esemeid: trajektoori raamat (väljastatakse 7. aprillil), hädaolukordade jaoks märgutuli, soolatabletid, biokotid tualettide jaoks, isiku tuvastamise märgid, osalemise sildid/numbrid. See maratoni komplekt väljastatakse tehniliste ja administratiivsete kontrollide käigus Marokos. Helendav pulk antakse CP3 punktis (80 kilomeetri jooksu 38 kilomeetril). Hädaolukordade tarbeks antud märgutuli tuleb tagastada finišis.

Iga osaleja vastutab ise oma toidukordade eest ajavahemikus 9.-15. aprill (kaasaarvatud). Tuleks valida toit, mis on vastab osaleja vajadustele, tervisele, ilmastikuoludele, kaalule ja seljakoti võimalustele. Gaasipliidid on rangelt keelatud ja gaasi transportimine (söögi tegemise jaoks) on lennufirmade poolt rangelt keelatud nii käsi- kui ka registreeritud pagasis.

Igal osalejal peab olema 14 000 kilokalori väärtuses toitu, mis teeb miinimum 2000 kilokalorit päeva kohta. Kui see nõudmine pole täidetud, osalejat karistatakse. Toidul, mis on oma originaalpakendist väljas, peab toiteväärtus olema lisatud või nähtaval kohal. Meeldetuletus miinimum kalorite hulga kohta päevas, mille olemasolu Marokos tehnilistel ülevaatustel kontrollitakse:

Tehnilise kontrolli päeva hommik — 14 000 kcal

1. päeva hommik — 14 000 kcal
2. päeva hommik — 12 000 kcal
3. päeva hommik — 10 000 kcal
4. päeva hommik — 8000 kcal
5. päeva hommik — 6000 kcal
6. päeva hommik — 4000 kcal
7. päeva hommik — 2000 kcal

Jüri Kukk Ajakirjanik