1. Avaleht
  2. Sport
  3. Jaak Salumets pälvis elutöö preemia
Jaak Salumets pälvis elutöö preemia

Jaak Salumets pälvis elutöö preemia

Jaak SalumetsEesti spordikultuuri üks kandev osa on olnud meie korvpallikultuur. Juba üle üheksa kümnendi on see emotsionaalne spordimäng paelunud eestlase hinge, toonud ta spordisaali nii mängijana kui pealtvaatajana.

Põlvkond põlvkonna järel on kasvanud korvpalliusku Eestimaa poegi ja tütreid. Paljudele neist kui eeskäijatele, eestvedajatele oleme tänu võlgu. Vaid üksikuid oleme suutnud meeles pidada aastakümnete pikkuse panuse eest riigi spordikultuuri, kitsamalt korvpallikultuuri edendamisse.

Elutöö preemia pälvinud Ilmar Kullam lõi kuuekümnendate aastate Eesti meeste korvpallikoolkonna, ühe omanäolisema tollases NLiidus. Nüüdseks on elutöö vääriliseks sirgunud juba tema enda kasvandik Jaak Salumets, kel endal küll medalisära vähem kui tippmängijaist meeskonnakaaslastel, kuid kes parimal kombel on edendanud Eesti korvpallikultuuri mängijajärgseil aastail treenerina ja sporditegelasena. Eesti meeste korvpalli sügavaimas madalaseisus kaheksakümnendate keskel leidus just Salumetsas seda, mis tõi Eesti spordi lemmikala, korvpalli, välja august, viis edasi mäe jalamile ja lõpuks Eesti vabanemisaastal, 1991, ka mäetippu. Saavutatud tase oli Euroopa mastaabiski märkimisväärne. Kontinendi kuues koht paar aastat hiljem ligi 40 riigi seas on siiani ületamatu ja parim sihtmärk praegusele ning järeletulevale põlvkonnale.

Hilisemas eluetapis on Jaak Salumets kitsamalt silma paistnud korvpallitegelasena Eesti Korvpalliliidu juhatuses ja laiemalt üleriigilise Treenerite Ühenduse ja Liidu esimehena ning Kultuurkapitali kehakultuuri ja spordi sihtkapitali juhatuse esimehena.

Eesti Korvpalliliit tunnustab Jaak Salumetsa pikaaegset tegevust Eesti spordi ja korvpalli hüvanguks ning õnnitleb teda spordi elutöö preemia pälvimise puhul.

Head Uudised GoodNews