1. Avaleht
  2. Sport
  3. HEAD UUDISED! Olümpiavõitjate toetus tõuseb, toetust hakkavad saama ka paraolümpiavõitjad
HEAD UUDISED! Olümpiavõitjate toetus tõuseb, toetust hakkavad saama ka paraolümpiavõitjad

HEAD UUDISED! Olümpiavõitjate toetus tõuseb, toetust hakkavad saama ka paraolümpiavõitjad

olümpiamängudRiigikogu kiitis heaks uue spordiseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille tulemusel muutub olümpiavõitja riikliku toetuse valem. Seaduse jõustumisel hakatakse kõikidele olümpiavõitjatele maksma riikliku toetust Statistikaameti poolt arvestatud eelneva aasta keskmise palgaga põhjal.

Riigikogu liikme ning aktiivse rahvasportlase Helmut Hallemaa sõnul oli olümpiavõitja riiklik toetus varasemalt ligikaudu poolteisekordse Eesti keskmise kuupalga suurune. Tänaseks on toetuse määr langenud aga Eesti keskmisest kuutöötasust tunduvalt madalamale. Eelnõu sisuks on olümpiavõitjate riikliku toetuse koefitsiendi sidumine Statistikaameti andmetel arvestatud eelneva aasta keskmise palgaga.

„Väikesele eesti rahvale on olulised kõik sangarid, kes teevad meid suuremaks. Sarnast sotsiaalset garantiid väärivad kõik olümpiamedalistid, olenemata sellest, kas sportlane on meie riiki edukalt esindanud harilikel olümpiamängudel või paraolümpiamängudel,” ütles Helmut Hallemaa. Tema sõnul on olümpiavõitja riikliku toetuse eesmärgiks sotsiaalse lisatagatise loomine nendele inimestele, kes on toonud kõrge sportliku saavutusega Eestile tuntust ning ühiskonnale palju positiivseid emotsioone.

Hetkel on Eestis olümpiavõitja riikliku toetuse tingimustele vastavaid inimesi 14, kellest käesoleval hetkel saab toetust kümme. Tänavuse aasta riigieelarves on riikliku sporditoetuse summa 80 000 eurot ning kuumäär 650 eurot. Uue seaduse jõustumisel tõuseb olümpiavõitja riikliku toetuse kuumäär 1500 euro tasemele ja toetuse saajaid on 2018. aastal kümme. Seega on olümpiavõitjate riikliku toetuse maksmiseks vaja riigieelarves planeerida olemasolevale 80 000 eurole lisaks 98 000 eurot.

Eelnõuga laieneb toetus ka paraolümpiavõitjatele, kellele seni riiklikku toetust makstud ei ole. Eelnõu järgi tuleb 2018. aastal paraolümpiavõitjate toetuse suuruseks 740 eurot ning toetuse saajaid 3 inimest, seega kokku 27 000 eurot. Riigieelarveline kogukulu olümpiavõitjate riikliku toetuse maksmiseks on 2018. aastal 125 000 eurot. Järgnevate aastate riigieelarve kulu toetustele sõltub keskmise töötasu muutumisest ja toetuse saajate arvust.

Seadus on kavandatud jõustuma 1.jaanuaril 2018. aastal.

Head Uudised GoodNews