1. Avaleht
  2. Sport
  3. GoodNews eksklusiiv! Andra Aho Ameerika prestiižikast Lion Fight matšist: eks küünarnukid tegid oma töö
GoodNews eksklusiiv! Andra Aho Ameerika prestiižikast Lion Fight matšist: eks küünarnukid tegid oma töö

GoodNews eksklusiiv! Andra Aho Ameerika prestiižikast Lion Fight matšist: eks küünarnukid tegid oma töö

Andra AhoAmeerikas prestiižikal Lion Fight võistlusel ülitugevat profipoksijast vastast Jeri Stipezi võitnud Andra Aho võidu tagasid löögid küünarnukkidega, mida kogenud, kuid alles taipoksi üle tulnud ameeriklanna ilmselt karta ei osanud.

Juba esimeses raundis Andralt otsaette saadud löök põhjustas vastasele tugeva verejooksu, mis viis lõppkokkuvõttes kolmandas raundis võiduni.

Andra, Ameerikast tuli võit, kuid pealtvaatajana tundus matš üsna raske.

Jah, matš oligi väga raske, vastane oli väga tugev.

Teie vastasel oli profimatše kordades rohkem läbitud. Kui palju oli tema taust teile selge?

Ta oli eelnevalt profipoksija ja nüüd taipoksi üle tulnud, tal oli 47 profimatši minu seitsme vastu.

Andra Aho2

Profipoksist taipoksi üle minek ja teie taipoksi taust — oli see tugevuseks või mitte?                                                                                                                     

Taipoksija üldiselt võidab poksijat, sest taipoksis on küünarnukilöögid, mida poksija võib-olla ei oota.

Kui erinev oli sealne korraldus teie kui võistleja pilgu läbi?

See oli väga erinev. Seal oli korraldus hästi paigas, range kontroll oli kogu aeg peal. Käidi järel, kontrolliti käte sidumist, kõike, kuni ringi välja.

Andra Aho3

Kas rahvast oli palju ja kuidas kaasaelamine tundus?

Mina seda ei näinud, aga Kevin ütles, et rahvast oli saal täis, aga eks nad elasid oma ameeriklannale kaasa ja mulle väga mitte. See on iga maa puhul tüüpiline.

Vastasele tehti palju õmblusi. Kuidas õnnestus talle otsaette selline haav tekitada, et tulemus oli lõpuks Eesti ja teie jaoks positiivne?

Eks küünarnukid tegid oma töö, nad on tõesti väga teravad. Ma tean, et otsaette tuli kaks ja veel ülespoole kusagile.

Andra Aho4

Kui teie käsi püsti tõsteti, siis teie jäite eestlasele omaselt rahulikuks, aga mida see võit teile suures pildis tähendas?

See tähendas palju, sest Lion Fight on suur ja tuntud üritus, seal võistelda ja võita… mul on väga hea meel selle üle!

Mis nüüd edasi saab?

Ma kindlasti puhkan, taastun, siis teen trenni edasi. Meil on plaan Taisse minna ja edasi MM-ile maikuus.

Andra Aho treener Kevin Renno: me oleme väga-väga õnnelikud, et sealt võiduga tagasi tulime

Meie võiduka taipoksisõdalase Andra Aho edukale, kuid samas väga raskele matšile Lion Fight võistlusel Ameerikas elas kaasa ning andis talle kõrvalt näpunäiteid ka tema treener Kevin Renno, kes leiab, et tema õpilase edu annab lootust ka teistele Kevin Renno Võitlusspordi Akadeemia noortele, sest meid märgati ilmselt kogu maailmas.

Kevin Renno ja Andra Aho

Kevin, teie hüppamist, kui võit välja kuulutati, nägi kogu maailm. Kui keeruline oli seda rasket matši treenerina juhendada ja olla ringi kõrval?

See oli üsna keeruline, kuna Ameerikas on hästi palju eeskirju ja reegleid, mida Eestis ja mujal maailmas ei ole. Kõigepealt oli vaja läbi käia 7-8 arsti, et üldse võistlustele pääseda. Kohapeal oli samamoodi, riietusruumis ja isegi minuga nurgas olid kaasas kaks korraldustiimi inimest, kes kontrollisid minu tööd.

Ma ei tohtinud nurgas püsti tõusta, kui raundid käisid, ja kõik muud asjad sinna juurde. Riietusruumis olid alati inimesed, isegi WC-s pidi käima nii, et uks jäi lahti. Tohutult palju oli reegleid ja kontrolli, aga vastane oli ka siiamaani kõige kõvem pähkel üldse.

Me oleme väga-väga õnnelikud, et sealt võiduga tagasi tulime. Loomulikult lootsime me parimat ja eeldasime, et vastasel ei ole nii head füüsilist vastupidavust, kui tal oli. Viimasel päeval me veel vaatasime tema videosid ja nende vastaste kommentaare, kes temaga olid võistelnud, ja saime aru, et vastupidavust on tal vist kõvasti.

Kevin Renno

Kuidas te julgesite võtta 47 profimatši meie Andra seitsme vastu? Kuidas osalemisotsus tuli?

Selliseid pakkumisi tuleb vastu võtta, aga see oli puhtalt Andra otsus. Ma ütlesin talle kaks nädalat enne minekut, et ta peab arvestama sellega, et seal midagi lihtsat ei ole, see on väga raske ja ta peab ise otsustama. Andra mõtles päeva ja andis siis kindla jah-sõna, et lähme ja proovime.

Alati on lootust, sest vastane oli profipõhjaga ja tema matše jälgides nägime, et tema käed on üsna lohakad taipoksistiili vastu, et küünarnukkidega on võimalik üht-teist ära teha — me lootsime ja läks nii, nagu pidigi minema.

Vastane oli Andra võidu väljakuulutamise järel üsna löödud. Kas teil õnnestus ka temaga enne või pärast matši rääkida?

Ei, ta hoidis väga omaette. Peale matši oli ta läinud ja rohkem me teda ei näinud ka. Pärast öeldi, et kõik on korras ja ühe pildi peal ma teda ka nägin, pea oli tal sidemees, oli 11 õmblust ja veel 13 mingit haavaklambrit. Otsa ees oli üks tõsine Y-kujuline auk ja kuskil pea küljel ka.

Mida see võit Andra karjäärile tähendab?

See tähendab seda, et profimaailmas nägid teda väga paljud. Juba Ameerika nägi teda, see oli ühel telekanalil otse laivis ja ka muud viisid olid vaatamiseks, näiteks internetis. Kindlasti jäi Andra paljudele silma, ta on lihtsalt nii noor, alles 22, aga me jääme pakkumisi ootama. Seal jäädi ka meiega rahule ja lubati koostööd teha, see oligi meie eesmärk.

GoodNews toimetus Andra Ahol Tallinna Lennujaamas vastas

Mida tähendab see Eesti taipoksile, Kevin Renno Võitlusspordi Akadeemia noortele — kui palju tuleb tegelikult selliseid pakkumisi meie sportlastele?

Sellised pakkumised tuleb alati vastu võtta, nagu ma juba ütlesin. Tänu sellele, et me seal edukalt esinesime, sai seal ka ürituse promootoriga vesteldud ja ta ütles samuti, et tahab koostööd edasi teha, küsis, mis võistlejaid meil veel on, ja loodetavasti saame sinna lisaks Andrale veel sportlasi viia. Lion Fight on väga tõsine üritus ja loodame, et see ei jää meie esimeseks ja viimaseks korraks.

VAATA GALERIID ANDRA AHO SAABUMISEST TALLINNA LENNUJAAMA!
Fotod: Kaupo Koovit, Joanna Müür

Monika Kuzmina Peatoimetaja