1. Avaleht
  2. Sport
  3. FOTOD! Pirital süttis taas olümpiatuli
FOTOD! Pirital süttis taas olümpiatuli

FOTOD! Pirital süttis taas olümpiatuli

Eesti Olümpiakomitee avas täna pidulikult Tallinna Olümpiapurjespordikeskuses asuva 1980. aasta olümpiaregati olümpiatule renoveeritud urni ja aluse, kus süüdati üle aastakümnete taas tuli. Tuli põleb Pirital täna kuni kella 22.00ni ning linnarahvas ja -külalised on teretulnud seda vaatama.

Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa avaldas avatseremoonial heameelt, et olümpiatuli saab Tallinnas taas väärikalt süttida. „Tallinnal on au olla olümpialinn ning nüüd on ka olümpiatulel selle staatuse sümbolina taas väärikas kodu. Soovin, et olümpialeek põleks meie kõigi südametes ja hingedes, kandes püüdlusi parema maailma ja parema iseenda suunas. Sõnastavad ju ka olümpiaväärtused selle peamise – püüd täiuslikkuse poole, sõprus, austus, aus mäng, pingutusrõõm, harmooniline areng – mis puudutab laiemalt ka kogu ühiskonda ja väärtusi, mis meid arengus edasi viivaid. Tulekeel on müstiline ja viib meid edasi tegudele,“ ütles Sõõrumaa.

Foto: Raigo Pajula / EOK

Tallinna linnavolikogu esimees ning EOK täitevkomitee liige Mihhail Kõlvart ütles, et 1980. aasta suveolümpiamängud asetasid Tallinna olümpialinnade ritta, kus leiame end Londoni, Pyeongchangi, Rio de Janeiro, Ateena, Torino ja teiste paljude tuntud maailmalinnade seas. „Täna on meil võimalus kutsuda Tallinna olümpialinnaks ja saame süüdata tule renoveeritud olümpiatule alusel. See koht siin jääb meile meenutama olümpiaideaale ning eesmärke, mille poole soovime liikuda. Üks EOK eesmärke on noortespordi kandepinna laiendamine ning liikumisharrastuse edendamine, mis on ühtlasi Tallinna linna jaoks väga oluline siht. Tuli siin Tallinna Olümpiaspordikeskuses olgu meile inspiratsiooniks ning meeldetuletuseks selle eesmärgi poole liikumisel ning samuti vaimseks toeks sportlastele, et jõuda kiiremini, kõrgemale ja kaugemale,“ lausus Kõlvart.

Foto: Raigo Pajula / EOK

Olümpiatule urn ja alus on ulatuslike ehitus- ja renoveerimistööde tulemusel saanud uue värske sisu ja kuue ning korda on tehtud ka olümpiamedalistide nimeplaadid. Olümpiatule alus on valgustatud. Ja mis kõige olulisem – nüüd on võimalik pidulikel eripuhkudel tuld taas süüdata. Tuld on võimalik nüüdsest põlemas näha olulistel tähtpäevadel – sealhulgas näiteks olümpiamängude avamise päevadel ning rahvusvahelisel olümpiapäeval 23. juunil. Tule süütamise plaani koostab ja erijuhtumid kinnitab Eesti Olümpiakomitee.

Foto: Raigo Pajula / EOK

Täna, esimest korda üle aastakümnete süütasid Tallinna Olümpiapurjespordikeskuses tule 1980. aastal olümpiatule läitnud purjetaja Vaiko Vooremaa ning tänavune purjetamise Zoom8 noorteklassi maailmameister, 13-aastane Angeliina Maria Isabel Õunap.

Vaiko Vooremaa sõnul tõi tänane tema jaoks esile mälestused tulesüütamisest Tallinna olümpiaregatil. „Toona oli tule süütamise protseduur veidi teistsugune, aga kõik kummardamised ja tervitamised olid samad nagu tollal. Kui tuli põlema läks, jooksis hell tunne surinaga seest läbi. Tahan veel täna õhtul tagasi tulla ja vaadata, kuidas olümpiatuli pimedal ajal valgustatult põleb,“ rääkis Vooremaa.

Foto: Raigo Pajula / EOK

Olümpiatule aluse renoveerimist rahastas Eesti Olümpiakomitee koostöös Rahvusvahelise Olümpiakomiteega. Koostöö on seda märgilisem, et ROK toetab rajatiste või objektide taastamist või ehitamist väga harva. Renoveerimistööd teostasid AS Tallinna Olümpiapurjespordikeskus, Eesti Gaas ja AS KH Energia-Konsult.

Head Uudised GoodNews