1. Avaleht
  2. Sport
  3. Joel Juht Sahara Kõrbemaratonil
  4. FOTOD! Kõrbemaratonile siirduv Joel Juht lõpetas esimese treeningkuu viietunnijooksuga
FOTOD! Kõrbemaratonile siirduv Joel Juht lõpetas esimese treeningkuu viietunnijooksuga

FOTOD! Kõrbemaratonile siirduv Joel Juht lõpetas esimese treeningkuu viietunnijooksuga

img_76475. novembril toimus Otepääl Suusahullude poolt korraldatav Öömaraton, millest võttis osa ka tuleva aasta aprillis Maroko kõrbes toimuvast ekstreemüritusest Marathon Des Sables osa võtta kavatsev harrastussportlane, hingeline seikleja ja ellujääja Joel Juht. See oli esimene 5-tunnine jooks tema treeningkavas ja viimane jooks esimesel treeningukuul, mille käigus läbis ta ettevalmistustreeninguna 278,9 kilomeetrit.

Joel tunnistab, et 42-kilomeetrilisel distantsil oli talle üllatuseks 14-kilomeetriline ring ülesmäkke ronimisega. See tõstis tema pulsi 154 peale, ja kuigi ta üritas seda alla saada, olid just tõusud need, mis hoidsid pulsisagedust kogu jooksu ajal 139 ja 151 vahel. Ökonoomseks jooksmiseks pidanuks see olema 130-140. “Kahjuks oli enesetunne nii hea, et sellest ei tulnud midagi välja ja pulss oli 10 lööki lubatust kõrgem,” nendib jooksja. Jooksu ajal oli tal seljas ka 7-kilone matkakott, mis hakkab teda liivamaratonil saatma.

Joel Juht

Kahjuks juhtub võistlustel asju, mida sportlased ette näha ei oska. Joelil oli üheks apsuks toidumoona ja jalgadele mõeldud määrdetuubi kaotamine pimeduses, sest ta ei pannud tähele, kuidas pärast üht einet jäi kotisuu lahti ja kraam välja pudenes. Õnneks oli distantsil ka kohti, kus pakuti kõhutäidet. Teise valearvestusena nimetab Joel liiga õhukest riietust, mida ta eelistas higistamisest hoidumiseks selga panna, kuid arvestamata jäi kiire temperatuuri langus õhtutundidel. “Kui jooksu alustasime, oli õues temperatuur kuskil -2 ja ma unustasin ära selle, et õhtul ju külmeneb — kui ei ole õiget riidevalikut, siis saad sa kiirelt joostes pakasega tuttavaks, ja nii juhtus ka minuga,” jutustab Joel. Jäätusid ka joogipudelite korgid, mistõttu tuli joomiseks need eemaldada. Küll aga osutusid heaks valikuks Fivefingersi kauplusest saadud Injinji sokid, mistõttu jalad olid ka jooksu lõpus terved ja hõõrdumata.

Joel Juht

Kõiki neid kogemusi lubab maratonile siirduja arvesse võtta, et halvad asjad ei juhtuks kõrbes. Meeldivaks üllatuseks oli talle aga paljude fännide, sealhulgas tantsurahva solidaarsus, kes läbisid tema toetuseks igaüks omale sobiva distantsi. “Kokkuvõtteks võin öelda: tunnen, et ma ei vea ennast ega teisi alt ja teen tõsiselt tööd selleks, et seatud eesmärk saaks saavutatud,” lubab Joel Juht.

Kõrbemaratonil läbitakse kuue päeva jooksul 250 kilomeetrit kõrbeluidetel ligi 50 ⁰C kuumuses koos kogu treeningvarustusega. Kilometraaž on jaotatud kuuele päevale ning kõige pikem distants ühes päevas on 81,5 kilomeetrit kõrvetava Aafrika päikese all.

Head Uudised GoodNews