1. Avaleht
  2. Sport
  3. Euroopa olümpiafestivali avapäev tõi uue Eesti noorterekordi ja mitu finaalipääset
Euroopa olümpiafestivali avapäev tõi uue Eesti noorterekordi ja mitu finaalipääset

Euroopa olümpiafestivali avapäev tõi uue Eesti noorterekordi ja mitu finaalipääset

Ujumise naiskond

Euroopa noorte olümpiafestivali avapäeval olid Eesti koondislastest Györis võistlustules ujujad, kergejõustiklased, tennisist ja U16 korvpallimeeskond. Avapäeva saagiks oli üks Eesti noorterekord, mitu finaalipääsu ning mitu uut isiklikku rekordit.

Ujumises püstitas Kertu Kaare uue Eesti noorterekordi 100m vabaltujumises 4x100m teateujumise sees – 58,37. Ka naiskondlik (Kertu Kaare, Laura Kalvet, Laurika Lint, Melissa Priidel) rekord ei jäänud kaugele – 4:00.72, kohaks jäi 19. Päeva kõrgeim koht tuli aga Mark Sovtsa esituses, kes pääses 100m rinnuliujumises ajaga 1:05.73 poolfinaali ning sai seal 13. koha (aeg 1:06.21). Alex Ahtiainen ja Sergei Volkov ujusid 100m liblikujumises välja uued isiklikud rekordid – vastavalt 56.90 (22. koht) ja 58.21 (33. koht). Ahtiainen võistles veel ka 100m seliliujumises, kus sai 27. koha ajaga 59.92. 100m seliliujumises sai Kertu Kaare 32. koha ajaga 1:07.28 ning Katriin Hansalu 41. koha ajaga 1:09.40. 400m kompleksujumises teenis Melissa Priidel 34. koha ajaga 5:20.52.

Lilian Turban

Kergejõustikus said Eerik Haamer ja Lilian Turban täna tähistada finaalipääsu. Teivashüppes ületas Eerik Haamer kõrguse 4.20 ning kibeles järgmist kõrgust alistama, kui selgus, et see polegi vajalik – finaalipääs oli juba igal juhul kindel. Lilian Turban ületas kaugushüppe kvalifikatsiooninormi viimasel, kolmandal katsel, kui hüppas uue isikliku rekordi 5.89. Turbani kaugushüppe finaal algab teisipäeva õhtul kell 17.45, lisaks ootab teda neljapäeval ees ka kõrgushüppe kvalifikatsioon. Haameril seisab teivashüppe finaal ees kolmapäeval kell 17. Napilt jäi finaalist välja vasaraheitja Emely Karhu, kes sai teises ringis kirja tulemuse 53.18 ning oli sellega esimene, kes finaali ukse taha jäi.

U16 korvpallimeeskond kohtus alagrupimängus Leeduga. Esimese veerandaja suutis Eesti koondis väga hästi mängida ja juhtis 6 punktiga. Teisel veerandajal sai meie põhimängijatel ramm otsa ning Leedu oma ühtlasema koosseisuga suutis oma mängu käima saada, järgi võtta, mööda minna ning suure eduseisu kasvatada. Mängu lõpuks seisis tablool tulemus 73:49, mis tähistas leedukate ülekaalu. See tähendab, et teisipäevases kohtumises Türgiga on Eesti koondisel alagrupist edasipääsuks vaja võit kätte saada. See pole sugugi võimatu, sest Eesti koondise tugev meeskonnavaim ja sajaprotsendiline võitlusvalmidus igas seisus annab on oluline trump. Türgiga kohtutakse teisipäeval kell 15.30, Eesti meeskond võistleb Györis koosseisus Kerr Kriisa, Ran Andre Pehka, Hannes Saar, Kaspar Kitsing, Kaspar Lootus, Joonas Riismaa, Karl Gustav Paloots, Kristo Tammiksaar, Patrik Peemot, Leemet Loik, Peeter Toomas Tael, Kristjan Kokk.

Eerik Haamer

Tennises tegid esmaspäeval kurja vihm ja äike, kes ei lubanud sportlastel võistelda ning lükkasid võistlusgraafiku täielikult pea peale. Nii sai Katriin Saar oma hommikuse matši rootslanna Frida Bostrandiga pidada alles õhtul. Ülimalt tasavägine mäng lõppes Bostrandi võiduga 7-6, 6-4. Teisipäeval Carol Plakkile üksikmängu teises ringis ega Plakki-Saare paarimängule aga veel kaasa elada ei saa, sest siis mängitakse järgi hoopis ilma tõttu pidamata jäänud kohtumisi.

Iga kahe aasta tagant korraldataval Euroopa noorte olümpiafestivalil saavad osaleda sportlased vanuses 14-18 aastat. 2017. aasta suvise Euroopa noorte olümpiafestivali programmis on kümme spordiala ja kokku jagatakse välja 39 medalikomplekti, festivalil osaleb 3500 sportlast-treenerit 50 riigist. Noorte olümpiafestivali eesmärk on propageerida sporti ja olümpiaväärtusi, inspireerida noori spordiga tegelema ning edendada ausat mängu ja sallivust. Seekordne olümpiafestival kestab laupäevani.

Mark Sovtsa

Eesti koondis on Euroopa noorte olümpiafestivalidelt võitnud arvukalt medaleid, kolmeteistkümnelt suviselt olümpiafestivalilt kokku 10 kuldmedalit, 7 hõbemedalit ja 5 pronksmedalit. Nende seas Aleksei Budõlin (1993 kuldmedal judos), Martin Padar (1995 kuldmedal judos), Margus Hunt (2003 kuldmedal kettaheites), Kaire Leibak (2005 kuldmedalid kaugushüppes ja kolmikhüppes), Grigori Minaškin (2007 kuldmedal judos), Liina Laasma (2009 kuldmedal odaviskes), Kregor Zirk (2015 kuldmedal 100m liblikujumises), Tanel Kangert (2003 pronksmedal eraldistardist), Rasmus Mägi (2009 pronksmedal 400m tõkkejooksus).

Head Uudised GoodNews