1. Avaleht
  2. Sport
  3. Võitlussport
  4. EKSKLUSIIVNE INTERVJUU! Treener Kevin Renno näeb Andras suurt potentsiaali
EKSKLUSIIVNE INTERVJUU! Treener Kevin Renno näeb Andras suurt potentsiaali

EKSKLUSIIVNE INTERVJUU! Treener Kevin Renno näeb Andras suurt potentsiaali

IMG_1398Andra Aho kauaaegne treeneri Kevin Renno arvates on noor naine Taimaal laagris kiiresti arenenud ning maailmameistrivõistlustel võib temalt paljutki oodata.

Samas on pikka aega võitmatu tüdruku tiitlit kandnud Andra saanud tunda ka kaotuskibedust, aga seegi on asi, mis aitab edasi minna.

Eelmisel aastal sai Andra Aho parima naissportlase tiitli, kuidas tal hetkel treeningutega läheb?

Andra viibib alates veebruarikuust taipoksi treeninglaagris Tais Phuketi saarel. Ta on seal pidanud ühe võistlusmatši, mille ta võitis väga lihtsalt juba esimeses raundis. Aktiivne ettevalmistus Rootsis toimuvaks taipoksi MM-iks on nüüd läbi.

Mitu korda ta Tais päevas trenni tegi?

Kaks korda päevas, igal hommikul ja õhtul. Hommikune treening hakkab juba kell 7.30 ja kestab umbes 2,5 tundi ja õhtune treening algab kell 15.30.

Mida sisaldab tema treeningutevaheline aeg?

Puhkust ja taastumist, väga palju rannas käimist ei ole, sest kui võtad seda treeninglaagrit väga tõsiselt, siis sa ei saa endale randa lubada. Vabal päeval küll, aga kahe trenni vahel ei tule see väga kõne alla.

Kes on Andra vastaseks maailmameistrivõistlustel Rootsis?

Antud võistlus on turniiri vormis ja seal võib vastaseid olla palju. Eelmine kord toimus maailmakarikas Bangkokis, kus oli Andral 12 vastast ja me loodame, et ka sellel korral tuleb vähemalt sama palju vastaseid.

Kuidas Andra ennast hetkel tunneb? On Tais treenimine andnud juurde midagi, mida Eestis kodutrennides ei saa?

Kindlasti, sest kui sa oled kodustest muredest eemal treeninglaagris ja sa saad keskenduda ainult trennidele, siis see on juba väga suur kasum. Lisaks on seal väga hea spordiklubi AKA Thailand, kus Andra hetkel treenib. Seal on tohutult suur treenerite pagas, samuti on talle seal treening – ja sparripartnereid teiste naisvõistlejate näol, keda on Eestist väga raske leida. Tema enda sõnul on ta praegu väga heas vormis. Treenerid on teda kiitnud ja samuti teised kogenumad naisvõistlejad. Kõik on öelnud, et ta on paari kuuga läinud märgatavalt tugevamaks ja osavamaks. Ootame suure huviga taipoksi MM-i.

Mis kuupäeval taipoksi MM toimub, kas seda saab kuskilt jälgida ja Andrale kaasa elada?

Võistlused kestavad kümme päeva, alagavad täna, 19. mail ja kestavad 29. maini.
Augustikuus taipoksi maailma karikal Bangkokis, kui Andra tuli hõbemedalile, jäi ta finaalis alla ainult Rootsi esindajale. Nüüd toimub taipoksi MM Rootsis, sellesama naisterahva kodumaal ja loodame, et seekord on revanš, mis lõpeb teistpidi.

Kirjeldage Rootsis toimuva turniiri olemust.

Enamasti on turniiridel matšid üle päeva, sellepärast on ka Rootsi MM kümme päeva pikk.  Ühel päeval on võistlus ja järgmisel päeval puhkus, kuid sellele ei saa alati kindel olla — kui ühes kaalus on palju inimesi, siis võivad võistlused olla ka tihedamini. Kogu võistluse käik oleneb sellest, kui palju inimesi on kaalus, aga korraldajad üritavad alati arvestada võistlejatega, et neil oleks aega puhata ja taastuda. Turniir on kõige raskem võistlusvorm, kuna sa ei keskendu ainult ühele matšile. Kui sa annad ühes matšis endast maksimumi, mida sa pead nagunii tegema, võid ennast vigastada. Samas pead olema valmis vigastusega minema järgmine päev uuesti võistlema – see on väga raske.

Kuidas on Andra nende aastatega arenenud — ta on pidanud võtma vastu ka kaotusi, kuidas ta neist toibub?

Andra tuleb väga ilusti toime ning ma arvan, et kaotust ongi vahepeal vaja. Alguses oli tal ainult võitude rida ning ta tunnistas ka ise, et tundis üleliigset kohustust, kuna kõik ootasid temalt ainult võite. Kui ta esimese kaotuse sai, ei olnud mitte mingit probleemi, see oli talle isegi kergendus. Üks kaotus õpetab rohkem kui kümme lihtsat võitu. Ta on sellest omad järeldused teinud ja on tänu sellele kindlasti tugevam kui kunagi varem.

Usutles Monika Kuzmina

Head Uudised GoodNews