1. Avaleht
  2. Sport
  3. Korvpall
  4. EETRIS ON KUMA! Heade uudiste saates räägitakse Soome eestlaste korvpallimeeskonnast
EETRIS ON KUMA! Heade uudiste saates räägitakse Soome eestlaste korvpallimeeskonnast

EETRIS ON KUMA! Heade uudiste saates räägitakse Soome eestlaste korvpallimeeskonnast

DSC_4870 copyJärjekordne Kuma Raadio ja portaali GoodNews heade uudiste saade algab ühe saatejuhi, kauni Monika Kuzmina hüüetega “Maxim! Maxim!” ja selle all ei mõtle ta sugugi üht tuntud kuulipildujat, nagu tema kolleeg Mati Palmet eeldab, vaid jutt on poksijast Maxim Vorovskist, kes möödundlaupäevase King of Kingsi supermatši ajal ilusat võitlust näitas.

Monika nendib, et tegu on gladiaatoriga, kes justkui fööniksina tuhast tõusis, tema vastupanuvõime ja vaprus pani muidu tuimad eestlased niimoodi möllama, et Monika ei olevat seda oma 35 eluaasta jooksul veel näinud.
Kuigi Mati kommentaar kõlab: “Eestimaalane Maxim Vorovski andis ühele ukrainlasele kõvasti vastu koonu!”, seostab teine saatejuht toimunut siiski tippspordiga ja jutt lähebki sportlaslikule autundele. Monika jutustab, kuidas ta pärast Maximi toibumist temaga intervjuu tegi ja võitja tunnistas, et rõkkav toetus panigi teda mõtlema: kas võit või suren! Kuna mõlemad saatejuhid olid Saku Suurhallis kohal, siis on neil hea üheskoos meenutada, kuidas nokdaunist toibunud Eesti võitleja lõpuks vastase siiski nokauti saatis.

DSC_4867 copy

Mati meenutab, kuidas tema kõrval istunud kunstiinimene tundus mõtlevat, et kuhu ma küll olen sattunud, kuid asjade arenedes toimuvast üha enam vaimustusse sattus. Mati sõnul üllatas tedagi positiivne sportlik õhkkond, mis oli sportlikus heatahtlikkuses isegi mõnest pallimängust üle. “Need vennad, kes on üksteisele üheksa minutit hoope jaganud, kallistavad ja võitja lohutab kaotajat,” kirjeldab ta seda õhustikku. “Sellist seltsimehelikkust näeb spordis harva!”

Monika nimetab seda äärmiseks lugupidamiseks ja ta teab, et pärast võitja-kaotaja väljakuulutamist matšis tekkinud viha unustatakse. Ta meenutab seda, kuidas Maxim läks võidu järel vastase treeneri kätt suruma ja too pakkus talle vett — sellised detailid näitavad Monika arvates selle alaga kaasas käivat suurust. Teine tema meenutus räägib hetkest, mil juba esimese raundi alguses rivist välja löödud Eesti võitleja Sergei Makejev, adumata midagi juhtunust, riietusruumi läks ja siis tuli just Maxim teda kohe lohutama, öeldes, et me kõik teame, mis spordiala see on!

Nüüd aga tuleb saatejuhtidele meelde külaline ja selgub, et spordist ei saa ka seekord mööda. Mati sõnul on saatekülaline eripärane sellepoolest, et ta pole poksija ja siis selgub, et külaliseks on Mats Ristmägi. “Ta on nii eriline, et teda tuleb vedada naaberriigist Paidesse Kuma raadiosse,” täpsustab Monika, lisades, et Mats elab Soomes, tegeleb ettevõtluse ja korvpalliga ja juhib võistkonda, milles on kõik mängijad eestlased ja nende hulgas on palju varasemaid tippe. Saatejuht tahab teada, kuidas selline asi sai juhtuda.

DSC_4872

“Eks korvpall meid kokku viis, oli vaja rohkemaid mehi kokku koondada ja nüüd mängimegi Soomes teises liigas, kuhu oleme jõudnud viiendast alustades,” selgitab Mats.

Monika meenutab King of Kingsi ja seda, kuidas Edvin Erik Kibus läks ringi Eesti muusika saatel ja sinimustvalge lipp õlgadel. “Kui eestlasena teie ennast tunnete?” tahab ta teada. See kutsub esile Mati kirgliku imestuse naiseliku loogika üle: “Muusika korvitrenni ajal? Rütmi pealt põrgatamine?”

Mats selgitab, et treenis küll musat pole, kuid kodumängude ajal on neil väljas tantsutüdrukute trupp, kes esindavad eestluse muusikalist poolt. Monika on vaadanud pilte ja teab, et korvpalluritel on ka oma fotograaf ja nii tantsutüdrukute kui ka meeskonna puhul on mängus sinimustvalged elemendid.

Kui südamekollektsionäärist saatejuht uurib, kas sümboolikas ka südamekesi on, vastab Mats: “On, aga särgi all ja meeste sees!”

DSC_4866 copy

Edasi tõmbab Mati paralleele omaaegsete Rootsi ja Kanada Eesti kogukondadega, kellele olid peale spordivõistkondade ka oma teatritrupid ja nii edasi ja tema küsimuseks on: kas see on dramaatika, et Eesti poisid üldse seal on? Mats arvab, et Soome on kodumaale sama lähedal kui pealinn Tartule. “Kas juured on veel Eestis või juba elukohamaal?” jätkab saatejuht ja Matsi sõnul ei ole nende hulgas veel kedagi, kes käiks Eestis vaid reisil — ka temal on pere siin. “Süda on Eestis, ainult mängu ajal mitte,” ütleb ta vastuseks Monika küsimusele südame asukoha kohta ning Mati lisab, et mängu ajal tegeleb see vere pumpamise ja hapniku transpordiga.

Monika on tunnetanud seda sisemist poolt, millega Mats kogu seda korvpallivärki korraldab, möllab, organiseerib ja toetab, kusjuures sponsoreid ja abistajaid ju eriti pole ning ta tahab kuulda külalist hammustanud kossupisikust. Matsi sõnul tuli kossu-ussike tema juurde juba 6-aastaselt, mil ta Haapsalus palli põrgatama asus, ning Soomeski üritas ta eestlaste gruppi kokku ajada, tegeles mõnda aega siiski individuaalaladega ja lõpuks pani vana sõbra Oti kaudu asja ikkagi veerema.

Monika meenutab, kuidas külaline Paide saabudes kultuurimaja juures elavnes, sest tundis ära koha, kus on kunagi mänginud, ja mõned medalidki on tal Paides välja võidedud.

Mati haakub sellesse, et meeskond jõuab Soomes ehk I liigasse, tulemus muutub tähtsaks — kas siis kodumaale naasjaid ka kinni hoida püütakse. “Eelmisel aastal tõi elu kaks meest, Silver Kuuba ja Ando Tagametsa koju tagasi ja siis ma ütlesin neile: loodan, et teil Eestis ei õnnestu,” muigab saatekülaline. Monika loodab, et mehed saavad ka siin kuulsaks, nagu nad üle lahe on ja seda sealmail suuresti eestlaste oma raadioaama Finest FM kaudu. Matsi sõnul on nende tegemised just Finest Radio kaudu suure kella külge saanud. Eelmisel hooajal III liiga üleminekumängude ajal tuli nende kodusaal eestlasi täis, ligi 400 inimest ja siis oli kuulda, kuidas nad suudavad häält teha.

Mati uurib, et kas Soome eestlased on hakanud kokku hoidma ja küsib, et kas see üksteise otsimise protsess on tajutav. See küsimus paneb Matsi elavnema: “Jah, suuresti on, viimase 2-3 aasta jooksul eriti, Finesti kaudu on lihtne infot jagada ja eestlased on igas meelelahutusvaldkonnas koos käimas!”

Saatejuht nendib, et Eestis jooksis hiljuti telesari, mis andis Soomes töötavatele eestlaste väärikaima nime ja väärituima sisu: kas Soome eestlaste seltskond on Kalevipoja naljade ja hoiaku peale ka solvunud?

Mats arvab, et mistahes kompleksid tekivad neil, kes on ise sellisesse värvikasse olukorda sattunud. “Hakkasin ise ka seda sarja suurte ootustega vaatama, aga ei leidnud ühtki momenti, mida võiks seostada enda Soomes oldud ajaga,” ütleb ta. “Aga eks on kellelgi nii ka olnud.”

“Kui sa oled Soomes ettevõtjana hakkama saanud, siis miks sa seda Eestis ei tee?” küsib Monika. Matsi sõnul on ta naabrite juures olnud 13 aastat, keel on suus, kõik on niiöelda sisse söödetud ja muutus oleks suur, ükskõik, kas ta naaseks Eestisse või läheks edasi.

Mati võtab asja üles veel ühest kandist — kui algul peeti Soome minejaid edukateks, siis mingil ajal tekkis neist arusaam kui inimestest, kes koju tulles joovad raha Tallinnas maha ja saavad pealekauba veel peksagi — kas selles asjas on mingi lehekülg pöördunud? Saatekülalise sõnul oli aeg, kus Soome ehitajaks ikka sai, kui midagi muud polnud, kuid nüüd on tippaeg läbi ja tööd leiavad vaid asjalikud mehed. Eestlasi proovitakse tööle võttes järele, enamik mehi tuleb sõprade kaudu, kes on juba Soomes tööl.

Naissaatejuht tunneb huvi, et kas soomlaste hulgast on võimalik sõpru leida. Mats ütleb, et eestlased on seal suurelt ikka oma pundis, kuid on võimalik ka kohalike seas sõpru saada. “Põtra leiab igas rahvuses,” vastab ta Monika küsimusele, et kas soomlane tundub seal samasugusena kui Eesti kohates.

Mati tõstatab üles eestlaste sarkastilise huumori küsimuse — kui näiteks meie inimene võib sõbrale naljatamisi hilinemise kohta öelda, et sain alles kaineks, siis näiteks Lääne-Euroopas võetaks seda kohe tõena. Ise ülikoolis õppides Soome TV ja sealsete naljadega harjununa on raadiomees tähele pannud, et järvakad iga kord seda ei mõista ja nii tahabki ta teada, et kas kahe hõimurahva huumor jookseb kokku ja kas pubis saadakse üksteise naljadest aru? Mats tunnistab, et kui eestlase nalja üle seltskonnas ikka naerdakse, siis soomlase oma üle mitte eriti. Temagi luges ühe soomlaste naljaraamatu nalja leidmiseks läbi ja lõpus lausa vihaga.

Monika tahab teada, mida eestlased Soomes lauale panevad ja selgub, et Helsingis on Eesti poed, tehakse õhtuid kartulisalati ja pelmeenidega ning ega see põhjanaabrite leibki meie omast suurt ei erine. Jutuks tuleb veel ka kultuuritausta erinevus, mida Matsi sõnul pole — kõik käivad Facebookis ja ka Eesti-Soome fännid ei kakle omavahel, sest soomlased ei käigi eriti mänge vaatamas. Siit jõutakse ka tõdemuseni, et välismaal on tuntavalt lihtsam eestlaste kogukonda enda ümber kokku korjata ning Mati oma karmi naljasoonega lisab, et eestlasi ühendab seega kas küüditamine või paadipõgenike roll.

Järgmisena võetakse jutuks see, kas Soomes on olemas spordiala liidud, mis asja toetaks või ajab üks mees asja ise. Mats selgitab, et võistlusel osalemiseks peab olema klubis ja nendel on selleks Dynamo, mille lõi kunagi Venemaalt tulnud Viktor ja mis ühendab naiste ja meeste võrk- ja korvpalli- ning saalihokimängijaid. Mati leiabki nime Dynamo olevat Vene taustaga ja mitte nende loodud, kel on kunagi jäänud palk saamata. Tema uus küsimus algab meenutusega sõbrast, kes kunagi läks Norrasse suusatama ja tuli tagasi alles nelja aasta pärast, sest pidi seal värvima ukse, siis aga selgus, et külas on veel värvimist vajavaid uksi ja traktor, millest keegi ei saa jagu, sest aku on tühi, seega tööd palju. Ühesõnaga, küsimus on selles, et kas eestlased on ka välismaal tuntud lahtiste käte poolest?
Mats leiab, et eestlased on pigem usinamad ja samas on Soomes justkui asi nii, et igale ametile leitakse tööd — kui spetsialiseerud klaverite veole, siis nii ka läheb ja kui eestlane teeb asju ise, siis üle lahe on selleks alati olemas mingi ametkond.

Monika usub, et Soome minnakse ikka raha pärast, mitte seetõttu, et see maa meeldib — aga miks tagasi tullakse? Saatekülalise jutu järgi naastakse ikka pere pärast, kuigi teatakse, et palk väheneb. Tema on kahel korral naasnud, algul oli kolm nädalat siin ja siis läks tagasi, teisel korral suundus algul Prantsusmaale ja siis jällegi Soome. See on karm reaalsus.

Monikale tuleb silme ette hiljuti perre võetud hamster ja selle jooksuratas — miks siis eestlased jooksevad selles Soome rattas, mis on omal riigil viga? Mats leiab taas seletuse palganumbrites.

Mati järgmine küsimus on väga isiklik — millal külaline abiellus? Kuulnud, et kolme aasta eest, küsib ta, et kas kolm aasta on piisav aeg, et peas tegeleda tasakaalu leidmisega oma elus ja peresuhtes? Matsi sõnul on tema laps selles eas, kus elumuutus pole veel õige ja ta tõrjub kindlalt Mati nägemuse tema perest Soomes 50 aasta pärast, mil nad on asunud oma eesti juuri otsima. Praegu leiab ta ennast olevat eas, kus meeldib veel maailma avastada. Kuna saate lõpp on lähedal, siis räägitakse veel ka sellest, et järgmine mäng on eestlastel laupäeval, mil mängitakse Lohjal sealse juba üleminekumängudest tuttava meeskonnaga.

Monika tahab teada, millist lugu Mats Soomes sõpradega kuulab, et seda stuudios läbi mängida, too kerib peas playlisti läbi, ei leia sobivat, soovib Matilt “pane pöörlema ja stop” -varianti ning lepib lõpuks Ivo Linna looga “Aasta siis oli 65.”

KUULA LAULU!

Monika viimane info on selle kohta, et teiste abistajast abiotsija Ants Väärsi saab veel selle nädala lõpus oma kodulehe ja saade ongi läbi.

Kuulake seda kordusena pühapäeval kell 15, külastage portaali GoodNews ja hoidke pöialt Soome eestlaste korvpallimeeskonnale Dynamo/Kaimarak!

DSC_4871 copy

KUULA RAADIOSAATE KORDUST!

[mp3-jplayer tracks=”http://goodnews.ee/raadio/GoodNews Kuma raadios 22.oktoober 2015.mp3″ width=”640px” height=”140px” images=”http://www.goodnews.ee/wp-content/uploads/2015/08/GoodNews_s8da.jpg” style=”dark bars100 btransbars” pos=”rel-C” dload=”n” list=”n” autoplay=”n”]

[tabby title=”GoodNews Top20“]

  1. VIDEO JA HIIGELGALERII! Supervõitja Maxim Vorovski: mul oli tunne, et ma ei saa kaotada, ma kas võidan või suren
  2. FOTOD JA VIDEOD! KING OF KINGS SAKU SUURHALLIS! Tosin head heitlust saavutasid tipu Maxim Vorovski supervõiduga
  3. HIIGELGALERII! Juba homme astuvad King of Kings areenile võimsad võitlejad
  4. VIDEO JA FOTOD! Grand Prix` etapp tõi Saku Suurhalli staarid ja meeletu rahvahulga
  5. TV3 VIDEO! KING OF KINGS! Edvin Erik Kibus läks võitlusringi Eesti lipu ja Lastefondi tätoveeringuga
  6. AIDAKEM AITAJAID! Ants Väärsi invatakso teenus otsib heategijatelt abi
  7. FOTOD! Tänakultuurifestival Baltic Session vallutas nädalaks kogu Tallinna
  8. TÄNA+! King of Kingsi võitleja Edvin Erik Kibus näeb Eurospordi ülekannetes motivaatorit
  9. VAATA VIDEOT! Taipoksitreener Kevin Renno: King of Kings on sari, mille nimel tasub pingutada
  10. TÄNA+! King of Kingsi Eesti koordinaator Dmitri Orlov lubab turniirilt võimsat elamust
  11. POWER HIT RADIO! King of Kingsi võitleja Edvin Erik Kibus: tuleb tavaline tööpäev, minu kontor on ring ja tööülesanne vastast võita
  12. KAS TOHIB? Tallinna TV külastas Haus Galerii loojat Piia Ausmani
  13. KING OF KINGS SUPERFIGHT! ! MAXIM VOROVSKI (EST) VS IGOR LYAPIN (UKR) — MEELETU APLAUS VÕITJALE MAXIMILE!
  14. IMELINE ESITUS! Saara Kadak esitas Toomas Uibo lugu lummavalt
  15. AITAME ANTSUL AIDATA! Kampaania “Aitame Antsul aidata” kutsub abistama hädasolijaid
  16. INSPIREERIVAD TSITAADID! 10 Goethe inspireerivat tsitaati
  17. KING OF KINGS! Treener Kevin Renno hinnangul said tema õpilasele Andra Ahole saatuslikuks vale pikkusega raundid
  18. KING OF KINGS! SUPERFIGHT! EDVIN ERIK KIBUS (EST) VS CHRISTIAN BAYA (HOL) EDVIN ERIK KIBUS ANDIS HEA LAHINGU, KUID SELLEST EI PIISANUD!
  19. VAATA SAADET! “KAS TOHIB?” Spordiklubi Teras treener Roman Gritsanjuk peab õigeks enda vormis hoidmist, mitte vormi ajamist
  20. HAUS GALERII SÜGISOKSJON! Richard Uutmaa avab kõrgustest vaate Eestimaale

[tabbyending]

Jüri Kukk 

Head Uudised GoodNews