1. Avaleht
  2. Sport
  3. Eesti võimsaimatele autodele astub vastu soomlane Juhani Kautto
Eesti võimsaimatele autodele astub vastu soomlane Juhani Kautto

Eesti võimsaimatele autodele astub vastu soomlane Juhani Kautto

Juhani Kautto
Juhani Kautto Outlaw-klassi auto
Foto: Estonian Drag Racing Assiciation

Homme Kiltsi lennuväljal saab nautida võimsate autode võistlust. Outlaw-klassis asub eestlastele konkurendiks meie põhjanaaber Juhani Kautto.

Siinmail juba aastaid kiirendusvõistlustel osalenud Juhani Kautto on kohal ka tänavu. Oma pika siinse võistlusajaloo tõttu võib teda pidada isegi põliseks Eesti kiirendussportlaseks. Kui tavaliselt kipuvad outlaw-klassi autod olema klassikaliselt musta värvi või väga kirju disainiga, siis Kautto auto eristub teistest juba kaugele – Oldsmobile Cuttlass on lihtsalt oranž, mis muudab selle auto pilkupüüdvalt kauniks. Tegelikult pole see auto lihtsalt iluasi, vaid väga eesmärgipärane – võimsusest sel puudu ei tule. 1190 kg kaaluvat kiirendusautot liigutab kahe nitroga varustatud mootor, mille maksimaalne võimsus on 1800 hobujõudu. See on sama palju, kui umbes 18 keskmist täiesti tavalist ökonoomset tänavaautot. Kautto isiklik rekord veerandmiilil on 7,8 sekundit ning parimaks lõppkiiruseks 285 km/h.

Kautto osales ka juuni alguses toimunud hooaja avaetapil, aga edutult. „Kahjuks jäi see tal lühikeseks, sest esimesel võistluspäeval toimunud kvalifikatsioonisõidul purunes auto käigukast, mis lõpetas tema võistluse,“ rääkis kiirendusvõistluste peakorraldaja Kädly Arro. „Juhani lubas, et auto nõrgimaks lüliks osutunud käigukast saab vahetatud ning tõepoolest, homme on ta Kiltsi lennuväljal stardijoonel,“ lisas Arro.

Enne teist meistrivõistluste etappi hoiab outlaw-klassis liidrikohta Eesti kiirenduslegend Lauri Kuriks, kes on Kauttoga vanad konkurendid ja head sõbrad. „Konkurendid oleme siis, kui mõlemad on kiivrid peas ja kõrvuti võistlusrajal. Muul ajal aitame üksteist nii palju kui võimalik, isegi autosid ehitame ühes garaažis,“ ütles Kuriks. Samuti soetatakse ühiselt võistlemiseks olulisi asju, milleta kuidagi läbi ei saa. Näiteks hankis Kautto selleks hooajaks võidusõidukütust, mida jagub ka Kuriksile.

Häid sõnu Kautto kohta jagub ka konkurent Kristjan Käbil. „Kui tehnika alt ei vea ja auto saab hea seadistuse, siis on temalt oodata väga kiireid aegu. Auto seda võimaldab ning Kautto on oma oskusi juba tõestanud,“ ütles Käbi, kes just eile õhtul andis viimase lihvi oma võistlusautole ning on võistlusteks valmis.

Head Uudised GoodNews