1. Avaleht
  2. Sport
  3. Eesti elektriline tudengivormel kihutab võidult võidule
Eesti elektriline tudengivormel kihutab võidult võidule

Eesti elektriline tudengivormel kihutab võidult võidule

Enne tudengivormelite selle suvel viimast, Saksamaa etappi on Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) ja Tallinna Tehnikakõrgkooli (TTK) noorte inseneride tiim saavutanud üldvõidu Itaalias, Ungari etapil võeti väga tugevas konkurentsis üldarvestuse teine koht, edastati TTÜ internetiküljel.

Samuti käidi võistlemas Austrias, kuid tänu väiksele probleemile võistlusjärgses tehnilises kontrollis, tuli esikohakarikas loovutada.

Tudengivormel on tootearendusvõistlus, kus parimate väljaselgitamisel on fookus inseneriteaduslikul autoehitusel, millel hinnatakse eelkõige sõidu- ja disainiomadusi.

Võistlustel konkureeritakse maailma kõige nimekatemate tehnikaülikoolidega. TTK ja TTÜ tudengite vormelitiim on sellesuvistel võistlustel jätnud selja taha niivõrd tugevad insenerikoolid nagu Delfti, Stuttgardi, Müncheni ja Karlsruhe tehnikaülikoolid.

Noorte inseneride tee võitudele on olnud prototüübi arendusele kohaselt tõusude ja mõõnadega, näiteks vahetult enne esimest etappi Itaalias purunes mootorite ülekanne, mille põhjuseks oli termotöötlusel tehtud viga. Tudengite koostööpartner Soomes tuli vastu varahommikul tehase uksele koputanud noortele inseneridele ning aitas vea parandada. Nii selle kui ka teiste vigade otsimine ja parandamine tähendas tiimile seda, et testperiood muutus planeeritust lühemaks, nii et nädal enne esimest etappi ei olnud kindel, kas sõidetakse esimesele etapile Itaaliasse, või alustatakse teisest. Pärast hommikul kella neljani kestnud testimisööpäevi otsustati siiski Itaaliasse sõita.

Itaalias tuli aga üldvõit. Maserati, Ferrari, Dallara ja Lamborghini inseneridest kohtunikud tunnustasid Eesti tudengite pingutusi esikohaga vormeli disainis, kiirenduses tuli esikoht ning kaheksassõidus hõbedane positisioon. Ikoonilise superauto Lamborghini Miura looja Gian Paolo Dallara andis isiklikult üle omanimelise eriauhinna, mis tähendas, et eestlased olid leidnud parima tasakaalu eelarve võimaluste ning vormeli kvaliteedi osas.

Kokku võtavad elektriliste tudengivormelite võidusõitudel mõõtu 120 tiimi.

Selle hooaja tehnikatudengite omavaheline mõõduvõtmine lõpeb Saksamaal Hockenheimi ringrajal 12. augustil.

Eestis saab tudengivormelit näha 15.-18. augustil Baltic Openil, mis toimub Lange motokeskuses.

Head Uudised GoodNews