1. Avaleht
  2. Sport
  3. Golf
  4. Ave Rosenthal-Juhkam alustas golfiga maakera kuklapoolel
Ave Rosenthal-Juhkam alustas golfiga maakera kuklapoolel

Ave Rosenthal-Juhkam alustas golfiga maakera kuklapoolel

Ave Rosenthal-Juhkam
Ave Rosenthal-Juhkam

Tõlkefirma Swesteng Languages OÜ juhataja Ave Rosenthal-Juhkam tegi green card’i ära alles tänavusel hooajal, kuid selle põneva alaga on tuttav juba pikemat aega – käe sai ta valgeks Rohelisel Mandril elades.

Ave, sa oled golfis juba mingil määral tegija, kui arvestada, et oled seda Austraalias mänginud. Kas algaja golfari tunnet saab võrrelda näiteks tundega kui lastakse esimest korda autorooli?

Siin tuleb ilmselt eristada seda, kas algaja istub tõepoolest n-ö esimest korda autorooli või on ema-isa kõrval mõned arglikud katsed varem juba teinud. Ma ei läinud green card’i päris algajana tegema, olin eelneval talvel sisegolfirajal trennis käinud. Kui seda poleks eelnenud, kaasnenuks päris algaja tunne küll. Arvan, et mõningate eelnevate teadmistega on lihtsam, kuid see ei ole ilmtingimata vajalik.

Golfiga tutvusin tõepoolest Austraalias, kus golfi on väga mõnus harrastada: klubisid on palju, sealhulgas linnas sees, mis teeb tihti harjutamise lihtsaks, hinnad on mõistlikud ja golf on popp. Eriti vahva oli Austraalias mängida linnast väljas, kus kängurud golfiväljakute juures kalpsasid ja griinil mõnusalt pikutasid.

Mis võiks olla need asjad, mis on alustajale kõige raskemad oma tegelikus lihtsuses?

Minu jaoks oli päris alguses kõige keerulisem pidada meeles, mis on ühe või teise löögi sooritamisel oluline ja neid detaile on palju. Samas ei tasu üle mõelda ja krampi minna. Eks siit tulevadki algajate vead: golfikeppi hoitakse liiga tugevalt käes jms.

Golf on tulvil ingliskeelseid väljendeid. Milline sõna golfisõnastikus nõudis kõige rohkem õppimist?

Kuna mina sain golfiga tuttavaks Austraalias, siis oli mul tõepoolest Eestis harjutama asudes algul päris võõrastav kuulda selliseid sõnu nagu „raud“, „puu“ jne. Olin harjunud ingliskeelsete terminitega ja raskesti meeldejäävaid väljendeid tegelikult ei olegi.

Golfimängu on peetud elitaarseks mänguks. Kuidas annab harjuda sellega, et seda võivad mängida ka tavalised inimesed, kel on tavaline sissetulek? Et kaasvõistleja polegi puhkusel viibiv miljardär …

Minu meelest peakski see nii olema, et mängida saaks ka keskmise sissetulekuga inimesed. Olen näinud, et Austraalias, Rootsis ja Soomes see nii on ja ma loodan südamest, et ka Eesti liigub sinnapoole.

Golf on nii sport kui ka vaba aja veetmise moodus heas seltskonnas. Kas see annab õrnemale soole võimaluse näidata ennast naisena ja jääda silma vastassoole? Kas su sõbrannad käivad golfi mängimas?

Ma leian, et golf on vägagi naiselik mäng ja teisi naisi väljakul näha on väga vahva. Praegu mängivad minu kaks sõbrannat golfi, üks sõbranna on kohe-kohe green card’i tegemas ja üks sõbranna ühineb ka kindlasti tulevikus, kui laste kõrvalt aega rohkem jääb.

Sa töötad tõlkefirma juhatajana. Miks on sinu töös selline vaba aja veetmise moodus hea ja kasulik?

Kuna tegemist on istuva tööga arvuti taga ja kontoris, siis on golf mulle lausa ideaalne ala. Armastan väga looduses viibida ja võin öelda, et olen golfis tõepoolest selle oma ala leidnud.

Räägi midagi ka endast.

Olen 38-aastane, pärit Tartust ja elan praegu Tallinnas Kalamajas. Olen abielus ja mul on kaks toredat koeratüdrukut – Nööp ja Nuumi. Olen tegelenud koorilauluga, kuid praegu on laulmises paus ja minu vaba aeg kulub golfile, shindole ja jooksmisele. Armastan väga looduses viibida ja unistan sellest, et saaksin tulevikus golfile rohkem aega pühendada ning hobustega tegeleda. Viimane on selline kirg, millele ei julge praegu veel sõrme anda – võtab kindlasti terve käe.

Usutles Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews