1. Avaleht
  2. Sport
  3. Golf
  4. AJAKIRI GOLF! GOLFIREEGLITE MUUDATUSED! Golfireeglite muudatused 2016. aastal
AJAKIRI GOLF! GOLFIREEGLITE MUUDATUSED! Golfireeglite muudatused 2016. aastal

AJAKIRI GOLF! GOLFIREEGLITE MUUDATUSED! Golfireeglite muudatused 2016. aastal

Heinu Klaas Foto: Hanno Kross
Heinu Klaas
Foto: Hanno Kross

Põhimõttelisi muudatusi  2016. aastal golfireeglites ei ole – jätkuvalt tuleb palli mängida sealt, kus see asub, väljakut kasutada nii nagu see eest leida ning löögid korralikult kirja panna, sealhulgas ka need, mis tegelikult ei õnnestunud, kirjutab ajakiri Golf.

Reegliraamatu I peatükk on Golfietikett

Ega see muidugi lihtne ole, sest aegajalt tundub golf ikka väga ebaõiglane — mängides samadelt tiidelt, samuti pakist võetud  PRO-V-ga, tuttuue custom fittingust tulnud draiveriga, võib juhtuda nii, et teistel mängijatel põrkab puust fairway`le, omal aga metsa ning kui ongi fairway`l, siis kindlasti löögijäljes või tobeda kalde peal, aga teistel on ilusa muru peal tasasel maal jne …

Mida siis ikkagi peeti vajalikuks R&A ja USGA poolt muuta, võrreldes eelmise tsükliga:

1. Reegel 14-1b (ankurdamine)

Alates 01.01.2016. aastast on keelatud löögi sooritamisel kasutada niinimetatud ankurdamist, seda nii otseselt (kepp vahetult vastu keha) või kaudselt, läbi niiöelda ankurpunkti.

Hea selgituse leiab SIIT!

Reegel ei puuduta golfikeppe. Kepid, mida siiani kasutati, võivad kasutusel olla ka edaspidi (pika varrega putterid), küll aga löögitehnikas tuleb korrektuure teha. Lohutuseks võib nentida, et hetkel maailma parimad mängijad saavad läbi ankurdamiseta.

2. Reegel 14-3 Tehislikud abivahendid, ebaharilik varustus ja ebatavaline varustuse kasutamine

Siin on põhimõtteliselt muudetud kahte asja:

Esiteks, kui vanasti oli karistus lubamatute abivahendite või ebahariliku varustuse kasutamise eest diskvalifitseerimine, siis nüüd saab esialgu kaks trahvi, ent kui rikkumine jätkub, alles siis diskvalifitseeritakse.

Teiseks, kui komitee lubab kasutada seadmeid, mis mõõdavad kaugust, siis enne ei tohtinud kasutataval aparaadil olla mingeid keelatud funktsioone (sõltumata sellest, kas need olid sisselülitatud või mitte), nüüd aga mängija ei tohi keelatud funktsioone kasutada, kuigi aparaat võib-olla neid funktsioone omab.

Sellega niiöelda legaliseeriti kõikvõimalikud nutiseadmed väljakul ja hetkel on vähemasti EGL egiidi all olevatel võistlustel kaugusmõõtjad lubatud, olgu nad siis kellad, nutiseadmed, laserid vms.

Esimene täiendus puudutab sisuliselt väheseid (tasub märkimist, et varustuse definitsiooni on laiendatud ning sinna on kaasatud ka väljakul olev reha, juhul, kui seda kantakse või kasutatakse). Küll aga teine täiendus peaks mängijatele meeltmööda olema. Loodetavasti jääb vähemasti mängijate vaheline suhtlus väljakul vahetuks, mitte ei hakka käima  läbi Facebooki.

3. Reegel 6-6d Vale tulemus rajal

Siin on tehtud üks oluline muudatus — kui varem oli skoorkaardil kasvõi ühel rajal märgitud väiksem tulemus kui tegelikult saavutati (kaart muidugi allkirjastatud ja ära antud), siis järgnes möödapääsmatult diskvalifitseerimine. Nüüd aga, kui peaks selguma, et mängijal jäi mõnel rajal lisamata tulemusele trahvilöögid karistuse eest, mida ta ei teadnud või saanud teada, enne kui skoorkaardi allkirjastas ja ära andis, siis lisatakse tema tulemusele vastavad trahvilöögid ning lisaks veel kaks trahvi reegli 6-6d rikkumise eest.

Heaks näiteks võiks olla: näiteks jäi vai, mis tähistas auti, mängijale ette ja tõstis löögitegemiseks selle eest ära, kuid jättis tulemusele lisamata — selle tegevuse eest kaks trahvilööki, kuna ei teadnud, et seda ei või teha. Tuleb jätta meelde, et auti märkivad vaiu ei tohi liigutada, ja neist trahvita vabastust ei saa!

Kui tekib väikenegi kahtlus, et kas ma käitun reeglite järgi või tekib kahtlus kaasmängijatel ning nad teevad selle kohta väikesegi vihje mängijale, siis see reeglimuudatus mängijat enam ei kaitse. Mängijal tekib kohustus enne skoorkaardi äraandmist neist asjaoludest komiteed teavitada, ent juhul, kui ta seda ei tee, siis diskvalifitseerimine tuleb ikkagi!

Oluline tähelepanek veel, et räägin hetkel kogemata lisamata jäänud trahvilöökidest, mitte tavapärastest löökidest (ka nendest, mille järel palli asukoht maastikul jäi samaks).

4. Reegel 18-2  Palli liigutamine mängija, partner, caddie või varustuse poolt

Selle reegli juurest eemaldati alapunkt 18-2b, mis ütles, et kui mängija mängus olev pall liikus peale suuna võtmist ehk kepi asetamist palli taha, loetakse mängija palli liigutanuks ning  sellele järgneb trahv igal juhul ning pall tuli tagasi asetada esialgsesse kohta. Selle punkti eemaldamisega jääb alles reegel, mis räägib, et kui mängija põhjustas palli liikumise (ehk ei ole enam tähtsust, kas pall liikus enne või peale suuna võtmist, kui mängija ei põhjustanud palli liikumist), siis trahvi ei saa.

Küll aga osaleb mängija kindlasti palli liigutamises, kui ta lükkab seda jalaga (trahvitakse isegi siis, kui eesmärgiks oli ainult parema koha leidmine), tuvastamise kattevarjus tõstab palli paksus rohus veidi paremasse kohta (palli ei pea saama tuvastada saja meetri kauguselt) jne.

5. Reegel 3.3 Ebakindel tegutsemisviis

Seda punkti on lahti kirjutatud eeskätt komiteele erinevate olukordade lahendamiste jaoks. Mängija peaks alati meeles pidama, et kui peaks tekkima olukord, kus on vaja kahe palliga jätkata, siis:

-tuleb sellest teavitada kaasmängijaid;

-otsustada enne jätkamist, millise palli tulemus läheb arvesse, juhul kui reeglid seda lubaksid;

-enne allkirjastamist teavitada asjaoludest komiteed.

Siinkohalon asjakohane meenutada, et golf on selline mäng, kus saab teha alati uue löögi kohast, kuskohast äsja löök sooritatud sai (kui kohe üldse ei oska eelmise löögiga midagi peale hakata, näiteks kadus ära, ei olnud piisavalt pikk, ilus vms.), siis lisaks eelmisele läheb arvesse ka uus löök ning lisandub veel üks trahvilöök.

6. Reegel 25-2  Maandumisjäljes olev pall

Siin on täpsustatud olukorda, millal on pall oma maandumisjäljes ehk nüüd loetakse see oma maandumisjäljes olevaks, kui see on mingi osa võrra maapinnast allpool, kusjuures pall ise ei pea maapinda puudutama (näiteks jäi palli ja maapinna vahele rohtu, lehti vms.)

EGCC rahvale peab kurvastuseks ütlema, et jätkuvalt on liivaga kaetud ala väljaspool madalaks pügatud ala (fairway) koht, kus palli oma maandumisjäljest ilma trahvita välja ei saa võtta, isegi siis, kui maandumisjäljes oleva palli reegel kehtib kogu väljakul.

7. Paar märkimisväärset laiendust definitsoonides

Mängusoleva palli mõistet on laiendatud ehk siis:

– kui märkida mängusolev pall ära, ent ei tõsteta seda üles, jääb pall mängusolevaks palliks;

– kui märkida mängusolev pall ära ning tõsta ja asetada tagasi, siis saab see kohe mängusolevaks palliks, sõltumata sellest, kas palli märkimiseks võetud marker on  eemaldatud või mitte.

Mida see tähendab? Näiteks seda, et kui on griinil pall ning selle taga marker, ja kui teha harjutuslööki palli kohal ning juhtutakse palli liigutama, siis tuleb karistus trahvilöögi näol ning pall tuleb tagasi asetada.

Ning juba eespool mainitud varustuse definitsioon ehk siis varustuse hulka tuleb lugeda ka väljakul olevad objektid, mis on mõeldud väljaku eest hoolitsemiseks (näiteks rehad).

Praegu tegeleb Eesti Golfiliit Teele Tohveri isikus reeglite maakeelde panekuga ja loodetavasti saame uut hooaega alustada juba ka eestikeelsete reeglitega. Siinkohal on asjakohane meelde tuletada, et läbi aegade on reeglite eestindamise taga seisnud Seesam Kindlustus AS.

Kasutasin tekstis sõna ankurdamine (ingl. anchoring), seda seniks, kuni ametlik eestikeelne versioon ilmub ja kooskõlastatud vaste sellele leitakse.

Artikkel ilmus ajakirja Golf talve eri numbris.

Tekst: Heinu Klaas (Golfiliidu Reeglite ja HCP toimkonna esimees)

Ajakirja Golf tellimuse saab teha SIIN!

Allikas: ajakiri Golf

Head Uudised GoodNews