1. Avaleht
  2. Sport
  3. Golf
  4. AJAKIRI GOLF! ALGAJAD GOLFIVÄLJAKUL! Mis juhtub, kui golfiväljakule satuvad kolm blondiini, punapea ja brünett?
AJAKIRI GOLF! ALGAJAD GOLFIVÄLJAKUL! Mis juhtub, kui golfiväljakule satuvad kolm blondiini, punapea ja brünett?

AJAKIRI GOLF! ALGAJAD GOLFIVÄLJAKUL! Mis juhtub, kui golfiväljakule satuvad kolm blondiini, punapea ja brünett?

IMG_4563
Foto: Merike Kens

Õige vastus küsimusele on, et juhtub kõiksuguseid naljakaid asju ja eriti veel siis, kui nad varem golfimänguga üldse pole kokku puutunud, kirjutab ajakiri Golf.

Varem alustatud sarja “Algajad golfiväljakul” raames meelitasime kohale vapustava naiskonna: mitmete telesaadete ja raadio Uuno hommikuprogrammi särava juhi Liina Randpere, ajakirjade Eesti Naine, Anne & Stiil ning Kroonika portaalide peatoimetaja Airi Kelbi ning muusiku, kes on võitnud „Eesti otsib superstaari“ lauluvõistluse – ei keegi muu, kui Jana Kask kübara ja kontsadega!

Poole naiskonnaga endid mugavasti pealinnas Saksa Takso transfeerile mahutades hakkan intervjuudega kohe pihta. Sel korral sündis kaval plaan teha lugu väikese krutskiga – anda meie heale lugejaskonnale ülevaade sellest, millised saavad olema naiste kommentaarid enne ja pärast golfimängu kogemust.

Kohe sissejuhatuseks selgub, et Jana ei tea golfist kuigipalju, seevastu Airi on põgusas kokkupuutes olnud. Jõelähtmesse jõudes ootavad meid ees juba ka Liina Randpere ja fotograaf Merike Kens ja nagu juba sissejuhatuseski sai ära märgitud, hakkas juhtuma igasuguseid imelikke asju … Esiteks lukustas fotograaf oma auto nii, et tema aparaat jäi sinna lõksu. Teiseks tuli Jana väljakule daamilikes tänavakingades ja Liinal olid jalas sinised teksad. Arvake, kas ma mitte ei mõelnud õudusega, mida seepeale mõtleks minu golfiõpetaja PRO Rein Auväärt ja võdistasin õlgu.

Prillilisandiga blondide-brüneti-punapea kokteil lähenes klubihoonele. Hoiatasin, et sees olgu kübarad peast ja prillid eest kadunud. Jana vaatas mulle seepeale suurte silmadega otsa – daamile on kohased nii kübar kui prillid!

Jõudsin veel ka Liinale teha „välkülekuulamise“ teemal „Mida arvad sina golfist?“. Seda kuulas poole kõrvaga pealt PRO Enrico Villo ega jätnud kavalalt mainimata: „Vaatame, mis juttu te pärast räägite!“

NAISTE ARVAMUSED ENNE ENRICOGA KOHTUMIST

AIRI KELP

IMG_4467

Sul on põgus golfikogemus tegelikult olemas, sest oled ühel väljakul juba käinud. Kas mingeid eelarvamusi ka tänase osas on?

Ei, eelarvamusi mul ei ole, sest sellest ühest korrast olin täiesti vaimustunud. Kui ma enne arvasin, et golf ei ole päris minu mäng ja seal tuleb lihtsalt väljakul passida ja mingi toikaga palli toksida, siis see arvamus muutus üsna pea, kui olin ise golfikepi kätte saanud ja esimesi lööke teinud. Mõtlesin hoopis, et issand kui lahe! Et ei olegi mingi vanade meeste mäng, vaid kõikidele.

Sobib kenadele daamidele väga!

Sobib-sobib, sobib isegi väikestele lastele ja sobib noortele ja sobib ka keskeas inimestele. Ei ole nii, et platsil käivad vaid rikkad eakad mehed, kel muud targemat teha pole.

Täna teeme väikese võistluse ka. Kuidas tundub, kas see võiks anda sulle eelise, et oled väljakul ära käinud?

Noh, ei teagi, sest mõnikord võib saata ka algajaõnn. Olen ju vaid korra mänginud ja seda ka juba aasta aega tagasi. Arvan, et olen teistega samal tasemel. Pakun, et šansid on 50/50.

Meediavaldkonnas ajab üks projekt teist taga. Kas golfimäng võiks olla midagi sellist, mis aitab end tempost välja lülitada?

Jaa, absoluutselt! Lähed väljakule, viibid värskes õhus, veedad seal mitu tundi ega mõtlegi muule, kui mängule. Käid raja läbi ja muremõtted on see aeg välja lülitatud. Ega ka telefoni mängu ajal taskust välja ei võta, et vaadata, kes helistas või mida saatis. Alles naastes n-ö argipäeva lähed muu eluga edasi. See on tõepoolest hea võimalus end välja lülitada.

On see mäng siis nii kallis või?

Ma arvan, et tegelikult ikka on. Või tegelikult, ütleme siis nii, golf on kättesaadav küll pea kõikidele, aga kui tahta alaga tõsisemalt tegeleda, vajad varustust, vajad erinevaid rõivaid-jalatseid, maksad klubile ja väljakutele jne. Aga samas, kui oled selle pisiku ikka kätte saanud, siis leiad ka võimaluse. Raha peab ikka natukene varuma.

JANA KASK

MG_4600

Nii Jana, muusikute elu on samasugune aktiivne nagu meediainimestelgi. Oma sisult on need küll erinevad, aga ikkagi ollakse lakkamatult hõivatud projektide ja esinemistega. Kust sa selle aja leidsid üldse, et täna golfi mängima tulla?

Ma ei teagi, hommik on veel varajane. Artistid esinevad õhtul ja mul on alati hommikuti aega.

Ehk oled koguni siis magamata?

Ei ole, tänaseks läksin spetsiaalselt varem magama.

Aga ütle, mis sa mõtlesid sel hetkel, kui golfimänguks pakkumise said? Oli eelarvamusi?

Ma olen küll näinud, kui seda mängitakse ja mul isegi mees käib mängimas, aga ma ei oska küll praegu midagi muud arvata kui samamoodi, et šansid on 50/50. Ei või ju iial teada, kuidas ma mängin, peaasi et saaksin pallile pihta.

Kas see kruvib pinget ka, et kolmekesi golfiduellile lähete?

Ei. Kui ma tavaliselt olen selline, et võita-võita-võita, siis praegu arvan, et tähtsam on osalemine. Ma arvan, et tuleb seda protsessi nautida. Nii lahe, et oleme värskes õhus ja see on kõige tähtsam.

Teatavasti osa muusikutest tarvitab kangemaid jooke, mõni põletab elu aga sellega, et saab töö tõttu vähe magada. Kui tähtsaks pead sina seda, et muusik pööraks tähelepanu oma tervisele?

Kui keerad oma tervise pekki, siis ei saa esineda ega tegutseda. Kindlasti tuleb vaadata, et tervisega oleks kõik hästi.

Kas sina tegeled mõne muu spordialaga?

Ma jooksen väga pikki distantse, aga ainult siis, kui on soe. Ja mulle ei meeldi joosta sees, vaid just väljas.

Siis jääme lootma, et sa täna golfiväljakult ära ei jookse ja mängid võiduka lõpuni.

Loodame, et minu pall ei löö kellegi autoklaasi katki.

LIINA RANDPERE

MG_4742

Millised eelarvamused on sind vaevanud tänase eel?

Minu arvamus on täpselt selline, et golf on rikaste ja natukene laisemate inimeste mäng, kes ei viitsi ennast liigutada. Või ka snoobilik mäng. Ma olen kogu aeg käinud kauge kaarega sellest teemast mööda, s.t ma ei ole sihtgrupp. Ma ei ole nii rikas, ma ei ole nii vana, ma ei ole nii mugav ka äkki. Ma pole isegi unes näinud, et võiksin golfi mängida. Kaudne kokkupuude on olnud minigolfiga Pärnus rannahoone taga ja see on kõik.

Me teeme täna väikese võistluse ka pärast seda, kui PRO Enrico Villo on teile tunni ära teinud. Kas see võistlusmoment ärevust ka tekitab?

See tekitab mulle masendust, sest ma ei võistle mitte kunagi. Mulle ei meeldi kaotada. Aga täna ma saan aru, et mul tõmmatakse vaip jalge alt ära.

Jaa, meil on selline plaan küll, aga vaid hea eesmärgiga: loodame sinusse golfipisikut süstida. Aga spordist üldse rääkides, siis mil määral meediainimesed sellega tegelevad?

Noh, meediainimesed … Mina sinna hulka ei kuulu, aga ma teen tohutult palju trenni ja rohkem kui iga n-ö tavaline inimene, sest et ma olen treener, pluss ma käin veel ise teen õhtuti trenni ja seega mul tuleb vahel nädalas kokku isegi 15 trenni. Selles mõttes ma ei kvalifitseeru tavalise meediainimese alla. Aga tervis on mulle hästi südamelähedane teema ja treenerina soovin ikka, et inimesed liigutaksid ennast. Võtame näiteks sellise rahuliku ala nagu kepikõnd, mida tegelikult peetakse ju taas vanemate ja laisemate inimeste alaks – mulle vahel meeldib seda tohutult teha, sest sellest saab kätte tohutu intensiivsuse. Kui nüüd pea tööle panna, siis pean vist oma sõnu peagi sööma hakkama golfi osas. Ka kepikõndijate kohta öeldakse tihti kepiloivajad, kes uimerdavad ja lohisevad kuidagi niimoodi vaikselt. Ütlen, et vahet pole, peaasi et tõustakse diivanilt püsti ja tehakse midagi. Kui juba diivanilt püsti saadakse, minnakse rahulikus tempos ja tehakse väike tiir sõbrannaga juttu ajades, on see heaks alternatiiviks sellele, et teleka ees diivanil vedeledes võtta ette järjekordne amps. Nii et nagu ma aru olen saanud, siis võtab üks golfimäng aega vähemalt kolm-neli tundi, ollakse värskes õhus püstiasendis, liigutakse, seega ma juba näen, et see on mõnusalt rahulik tervislik tegevus.

Mida sa kardad kõige enam?

Et ma kaotan!

ÕPPETUND ENRICO PROFESSIONAALSE KÄE ALL VÕIB ALATA

IMG_4575

Esimese asjana kuuleme sissejuhatust: „Südamearstid soovitavad.“

Airi: „Kas keegi 250 meetrini lööb ka?“ Kaasa hõikab Jana: “Tahtsin just sama küsida!“ Enrico seepeale: „Eks ma siis pärst löön teile mõned.“

Enrico näitab ette paar löögitehnikat ja kaunis kõla ning pikk pallilend kutsub naistes esile vaid: „No comments!“, „Issand Jumal!“, „Sa nägid ka või, ma ei näinud!“, „Oota, kus see pall üldse on?“, „Ooo!“ ja veelkord „Issand!“.

Paistab, et esimesed eelarvamused hakkavad hajuma. Kui pikemad õpetussõnad peale loetud, hakkab Enricol ootel katsealustest vist kahju ning jagab neile kepid kätte. Airil loomulikult oli pisikene edumaa ja esimesele pallile sai pihta. Tubli, istu, viis!

Jana palub: „Monika, kas sul on juukseklambrit? Ma ei saa nii lüüa!“ Superstaarisaate võitja oli veendumusel, et mis me siin golfiväljakul ikka nii väga teeme: “No oleme rahulikult ja veedame mõnusalt aega!“ Tuleb välja, et nii lihtne see asi siiski ei ole. Laenan Janale juuste kinnitamiseks vajaliku vahendi ja harjutamine võib jätkuda.

Treener kommenteerib vahepeal Liina lööki: „Väga super!“ Järgneb teine löök ja Liina suunas kõlab küll vaikse, kuid kindla häälega: „Suurepärane, väga hästi!“

„Kas ma kuulsin siit juba sõna „trenn“?“ hõikab Airi küsivalt Liina suunas. „Enne oli ju mõttetu vanainimeste mäng!“

Kõik naeravad südamest ja mul hakkab juba äärmiselt mõnus. Neile naistele pole tarvis võistlust korraldada, sest nad võistlevad ise.

„Väga hästi! Suurepärane! 75 meetrit!“ kostub treeneri suust ka Airi suunas.

Kuna Liina on teada-tuntud sporditreener ning üldse tervisliku eluviisi suur pooldaja, siis kostub tema suust ikka kommentaare keha ja selle toimimise teemal: „Kui tunned end oma valdkonnas kindlalt, siis täiesti uuel alal ikka on üllatusi, sest töötavad hoopis teised lihased.“

Jana saab nüüd samuti palli õhku, mispeale treener kiidab: „Lõpuks leiavad kõik selle mooduse, kuidas pall õhku saada.“ Jana seepeale teeb naljatades jalaga palli suunas paar liigutust ning harjutab siis edasi.

„Algul on see, et pean palju mõtlema: ära liiguta jalga, ära tee seda ja ära tee teist, aga keha teeb ikka seda, mida ise tahab,“ mõtleb Liina kõvasti. “Olen surfitunde andnud. Seal õpetan samuti inimesi, et lase end vabaks, las tuul kannab. Kui lihtne see õpetades tundub! Samal ajal maadleb õppur iseendaga ja golfis on ju täiesti sama lugu.“

Airi võtab vastasest Jana naerdes ette: „Ma arvan, et sinuga ma mängingi, siis on võit kindel!“

„Keha on krampis, saan aru, et peaks tulema vabalt, aga ei tule,“ mõtleb Liina taas valjult.

VÕISTLUSMOMENT KÜTTIS KIRGI

Ja ongi aeg viia läbi väike golfivõistlus! Enrico teeb sel korral mängulise valiku: kolm auku – kes vähem lööke teeb, see võidab. Esimesena alustab Liina, teisena Airi ning kolmandana Jana. Võistlus püsib tasavägine: Liina saab pallid auku 8 löögiga, Jana 12 löögiga ning Airi 13 löögiga. Kas Liina võitis suure võidusoovi või oma sportliku tausta tõttu, see jäägu lugeja järeldada.

IMG_4462

Edasi jätkus muljetamine restoranis Fahle Golf, kus nautisime pärastlõunat maitsvate toitude ja veiniklaasi taga.

NAISTE ARVAMUSED PÄRAST KOGEMUST

JANA KASK

Mida jääd golfipäevast meenutama?

Mulle väga meeldisid seltskond, treener ja meie girlpower. Ma arvan, et väga tähtis on, et ükskõik, mida sa teed, tuleb nautida hetke ja tunda rõõmu protsessist. Seda me kõik tegimegi.

Kas mäng väsitas?

Natuke väsitas esimesel poolel küll.

Mis oli kõige raskem ja mis kõige enam üllatas?

Kõige raskem tundus lüüa 250 m ja lisaks nn keerleva palli tehnika. Kui treener seda näitas, olin küll väga üllatunud.

Kas sinu suhtumine golfi muutus?

Tegelikult olen ma alati selle vastu huvi tundnud ja oletasin, et see võib olla lahe ja lõõgastav. Ma arvan, et tõestasin enda jaoks, et golf on äge mäng.

Mida võiks golf sinu elule juurde anda?

Kui olla sellel rohelisel maastikul ja kuulata häält, mille tekitavad löögid vastu palli, päike paistab, siis tähendab see minu jaoks rahu. Mulle väga meeldis kõik, mida nägin ja tegin. Arvan, et tulevikus ma teen seda veel.

AIRI KELP

Sinul küll eelarvamused golfi osas puudusid, kuid mida õpetlikku sellest päevast kaasa võtad?

Kuna ma ei mänginud esimest korda, siis teadsin, mis mind ees ootab. Eelarvamused olid mul golfist enne minu esimest mängu, mis oli aasta tagasi. Siis tundus golf sellise rikastele härradele mõeldud mänguna ja pealt vaadates ka üsna lihtne. Tegelikkuses on aga tehniliselt väga keeruline ja kannatlikkust nõudev ala. Kuna mäng kestab mitu tundi ja on piisavalt intensiivne, saab vajaliku füüsilise koormuse kätte.

Kas sinust võiks lähiajal saada tõsisem golfiharrastaja?

Sain oma golfipisiku kohe pärast esimest mängu ja kindlasti võib mind ka tulevikus väljakutel näha.

Kellele golfimäng sobib?

Golf sobib absoluutselt kõigile, nii noortele kui ka vanadele, nii meestele kui ka naistele.

Kas golfivõistlus pakkus pinget?

Eks ikka kerge võistlusmoment oli sees, aga päris pingeliseks ei läinud. Pigem võtsime asja lõbusalt.

Jäi ehk päevast mõni meeldiv mälestus?

Tasa sõuad, kaugele jõuad ehk taas võis tõdeda, et kõigeks tuleb võtta aega ja midagi ei saa teha ülekäe.

LIINA RANDPERE

Kas suutsime mõne eelarvamuse poole päevaga ümber lükata?

Kindlasti. Peab ütlema, et ma leidsin end mõtisklemast, et päris tore oleks ilusal päeval või näiteks reisil olles väike golfiring teha. Üks asi, mis mulle aga tohutult meeldis, oli see, et golfiplatsil olid kõik nii sõbralikud. Mulle meeldib ameerikalik suhtlusstiil – kõik naeratavad, suhtlevad, teretavad, teevad komplimente jne, kuid Eestis seda väga tihti ei kohta. Küll aga võis seda vahetut sõbralikku suhtlemist näha golfiväljakul ja mulle see tohutult meeldis.

Mida see päev sulle õpetas?

Üks mäng võib kesta umbes neli tundi ja selle käigus võib kaotada tohutult kaloreid, mis kõigile ju meeldib. Õpetas seda, et tõelist golfilööki, mitte minigolfi oma, on paganama raske teha ja alguses on võimatu isegi pallile pihta saada. Ning veel õpetas, et golfiklubis ei tohi viibida müts peas ja päikeseprillid ees.

Kas golf ikka on ainult vanemate ja laisemate meeste mäng?

Hea küll-hea küll, ei ole!

Enne golfiduelli ütlesid, et kardad kaotada, aga hoopis võitsid. Oli see juhus või on oma osa sinu sportlikul taustal?

See oli imeline juhus. Arvan, et eks natukene mängib rolli ka taust, kuna keha tunnetamisel on samuti oluline osa. Pigem oli tegu siiski juhusega.

KOKKUVÕTTEKS

Pool päeva toredate inimestega tõestas, et golfiga kaasneb täiesti kindlalt “enne” ja “pärast” efekt ja siinkohal paneme toimetusega kõikidele golfifännidele südamele – viige sõbrad väljakule ka siis, kui nende eelarvamused neist endistki suuremad on!

MG_4762

Lõpetuseks tänan PRO Enrico Villot, kes ikka ja jälle suuremeelselt kõik välja kannatab ning kasvõi pisitillukese golfipisiku suudab kõigisse süstida. Tänan suurepärast inimest Eigo Vasemägit, kes juhatab mõnusaid maitseelamusi pakkuvat restot Fahle Golf. Tänan vinget fotograafi Merike Kensi, kes lahkesti nõustus tulema viimasel hetkel ja andma endast parima. Ja loomulikult ma tänan meie truud partnerit Saksa Taksot eesotsas Andrea Greeniga!

Olen 100% veendunud, et parimad hetked elus sünnivad siis, kui kõik annavad endast parima. Aitäh meediadaamid Airi Kelp ja Liina Randpere ning muusik Jana Kask!

IMG_4552

Kohtumiseni golfiväljakul!

Monika Kuzmina

Fotod: Merike Kens

Artikkel ilmus ajakirja Golf suvenumbris. 

Allikas: ajakiri Golf

Head Uudised GoodNews